Za¹titite oèi omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D

Started by AquArius, 22-05-2007, 09:36:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius


Za¹titite oèi omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D





Unos velikih kolièina ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, kao ¹to su tuna i losos, mo¾e smanjiti rizik od posljedice starenja-makularne degeneracije, navodi novi broj èasopisa Archives of Ophthalmology. Takoðer, utvrðen je manji rizik u osoba koje su imale vi¹e razine vitamina D u krvi.

Makularna degeneracija povezana sa staro¹æu nastaje kada stanice makule, osjetljive na svjetlost, s vremenom degeneriraju.

Prva je studija ukljuèivala preko 4 500 ljudi starosti izmeðu 60 i 80 godina. Znanstvenici su utvrdili obrnuti odnos izmeðu unosa omega-3 masnih kiselina, osobito dokosaheksaenoiène kiseline (DHA) i pojave makularne degeneracije.

Omega-3 masne kiseline vjerojatno poma¾u pravilno funkcioniranje krvnih ¾ila u retini te smanjuju upalu, navode autori studije. Dodaju kako je konzumacija vi¹e od 2 srednje porcije ribe tjedno dovoljno da se smanji rizik.

U drugoj je studiji sudjelovalo preko 7 700 osoba, od kojih je 11 % imalo makularnu degeneraciju. Pokazalo se da je razina vitamina D u serumu bila obrnuto proporcionalna sa rizikom razvoja, ali ne i veæ razvijenom makularnom degeneracijom.

Vitamin D mo¾e smanjiti rizik od pojave makularne degeneracije tako ¹to smanjuje upalu i prevenira rast novih krvnih ¾ila u retini, ¹to pridonosi nekim oboljenima oka.


Izvor: vitamini.hr