Pravilna upotreba lekova: analgetici, antipiretici i antireumatici

Started by AquArius, 22-05-2007, 13:38:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Pravilna uporaba lijekova: analgetici, antipiretici i antireumatici


Autor:
Mirna Rado¹eviæ, mr. pharm.
   

Govorili smo detaljnije o interakcijama koje se mogu pojaviti prilikom istodobne uporabe lijekova i masti, bjelanèevina, balastnih tvari i mlijeènih proizvoda, a u ovom æemo se osvrnuti na interakcije koje nastaju prilikom uporabe lijekova protiv bolova (analgetika), lijekova za sni¾enje povi¹ene tjelesne temperature (antipiretika) i antireumatika korisnih u lijeèenju reumatskih bolesti.


Acetilsalicilna kiselina (ASK)
- Djeluje preko nespecifiène blokade enzima ciklooksigenaze èime se smanjuje koncentracija prostanglandina u tkivu. Koristi se kao analgetik, antipiretik, antiflogistik (protuupalno djelovanje) te za prevenciju mo¾danog udara i srèanog infarkta zbog sposobnosti koèenja (inhibicije) nakupljanja trombocita, drugim rijeèima smanjenja stvaranja tromba.

Interakcije s hranom
- Ukoliko se uzima uz obrok usporava se resorpcija, a samim tim slabi i djelovanje lijeka. Takoðer, blokira ¾eluèani enzim alkoholnu dehidrogenazu pa se u sluèaju istodobnog uzimanja alkohola mo¾e pojaèati negativan uèinak alkohola u smislu o¹teæenja sluznice ¾eluca.

Savjeti - Kako bi se postigao najbr¾i uèinak, trebala bi se acetilsalicilna kiselina uzimati 1 sat prije ili 2-3 sata poslije jela. To je osobito va¾no kod akutnih bolova. Uzimanje lijeka na prazan ¾eludac nije preporuèljivo, a osobe sa ¾eluèanim tegobama trebale bi unatoè ne¹to kasnijem uèinku lijeka, isti uzimati uz obrok. Uz lijek se preporuèa uzeti dovoljno tekuæine (1/2 ili 1 èa¹u vode).


Paracetamol
- Koristi se kao analgetik i antipiretik. Djeluje tako ¹to centralno blokira enzim ciklooksigenazu. Analgetièki uèinak nastaje koèenjem sinteze prostaglandina i podizanjem praga osjetljivosti na bol, a antipiretièki kao posljedica djelovanja na termoregulacijske centre u hipotalamusu.

Interakcije s hranom - Uzimanje paracetamola uz obrok ili direktno nakon njega mo¾e dovesti do znaèajno zaka¹njelog djelovanja lijeka. I visoka razina balastnih tvari u obroku bitno smanjuje resorpciju lijeka i posljedièno njegovo djelovanje. Akutna uporaba alkohola smanjuje razgradnju paracetamola (posljedica je produ¾eno djelovanje) dok je kronièna poveæava (posljedièno kraæe djelovanje). Uporabom alkohola takoðer se mo¾e poveæati ¹tetni, toksièni utjecaj paracetamola na jetru.

Savjeti - Uporaba se preporuèa 1 sat prije ili 2-3 sata nakon obroka. Treba izbjegavati uporabu uz balastne tvari i alkohol. Dnevnu dozu potrebno raspodijeliti na 3-4 pojedinaène doze. Duljina uporabe ne bi trebala prelaziti tjedan dana.


Diklofenak
- Koristi se kao analgetik, antiflogistik i antireumatik, a poput ostalih djeluje preko blokade enzima ciklooksigenaze.

Interakcije s hranom - Hrana odgaða resorpciju diklofenaka, ¹to gubi znaèaj kod kroniène uporabe jer bio-raspolo¾ivost lijeka ostaje nepromijenjena.
Savjeti - Radi bolje podno¹ljivosti, uporaba se preporuèa uz obrok i sa dovoljno tekuæine. Ne preporuèa se uzimanje na prazan ¾eludac. Oblici koji imaju ovojnicu otpornu na ¾eluèane sokove kao i oblici produljenog djelovanja trebaju se uzimati uz obrok.


Derivati propionske kiseline - Ibuprofen, ketoprofen i naproksen primjenjuju se kao analgetici i antireumatici (ubla¾avaju bol, smanjuju upalu i sni¾avaju povi¹enu tjelesnu temperaturu), a djeluju poput diklofenaka.

Interakcije s hranom - Ukoliko se uzimaju uz obrok, resorpcija ibuprofena, naproksena i ketoprofena je znaèajno smanjena. Npr. kod ketoprofena je maksimalna koncentracija reducirana za 35% dok se sama resorpcija odgaða za oko 100 minuta. Ibuprofen, osobito u velikim dozama, pojaèava djelovanje alkohola. Kod naproksena se bio-raspolo¾ivost ne smanjuje, ali se odgaða postizanje maksimalne koncentracije u krvi.

Savjeti - Iako se uz obrok djelomièno odgaða resorpcija svih derivata propionske kiseline, zbog bolje podno¹ljivosti ne preporuèa se uporaba na prazan ¾eludac. U osjetljivih bolesnika se takoðer preporuèa uzimanje uz obrok. Navedene lijekove potrebno je uzimati uz dovoljno tekuæine. Naproksen bi trebalo uzimati najmanje 30 minuta prije obroka.


VaseZdravlje (http://www.vasezdravlje.com)


Dukica

Quote from: AquArius on 22-05-2007, 13:38:31
Pravilna uporaba lijekova: analgetici, antipiretici i antireumatici

Ibuprofen, osobito u velikim dozama, pojaèava djelovanje alkohola.

VaseZdravlje (http://www.vasezdravlje.com)



Eeee, Stef...upropasti me....