Isti roming za celu EU

Started by Roben, 23-05-2007, 15:39:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Isti roming za celu EU

Evropski parlament je danas, velikom veæinom glasova, usvojio predlog uredbe koja bi operatore trebalo da prinudi da pojeftine razgovore mobilnim telefonima u i iz inostranstva.

Nove cene trebalo bi da va¾e od 29. juna, po objavljivanju u zvaniènom glasniku Evropske Unije. Cene rominga biæe u naredne tri godine smanjene na otprilike polovinu sada¹njih, koje su u proseku oko jednog evra za minut razgovora.

Saglasnost na ovaj predlog trebalo bi da daju jo¹ ministri telekomunikacija zemalja èlanica Unije, na sastanku 7. juna, ali je to, kako istièu agencije, sada veæ samo formalnost.

Mobilni operateri, koji veæ du¾e vreme izra¾avaju otpor prema toj uredbi imaæe, po njenom objavljivanju, rok od mesec dana da svoje korisnike obaveste o novim cenama.

U prvoj godini regulacije, cene telefoniranja u inostranstvo mobilnim potro¹aèima trebalo bi da padnu na najvi¹e 49 evrocenta za minut razgovora iz inostranstva i na 24 centa za pozive koji se primaju, a u drugoj godini bi dalje padale na 46, odnosno 22 centa.

U treæoj godini bi razgovor iz inostranstva trebalo da ko¹ta 43 centa za minut, a 19 centi za primljeni poziv.

Ukoliko se dodje do zakljuèka da su i cene SMS i MMS poruka koje se ¹alju u i iz inostranstva neprimerene, ne iskljuèuje se moguænost da æe EU poèeti i njih da reguli¹e, objavila je agencija ÈTK.

Agencija navodi i da su evropski poslanici razlièito reagovali na predlog uredbe. Dok je èe¹ki poslanik Ivo Strejèek bio protiv, uz obrazlo¾enje da se "pribojava da æe, u konaènom ishodu, uredba biti lo¹a za korisnike", jer æe mobilni operateri regulisane cene morati na neki naèin da kompenzuju, najverovatnije na u¹trb korisnika.

Njegov kolega Petr Duhonj smatra da se radi o "divnom primeru da je EU za svoje gradjane izborila smanjenje cena".

Strejèek je kao primer naveo moguænost "prepakivanja" nekih paketa postojeæih usluga mobilne telefonije, i to na takav naèin da kupci to neæe moæi ni da primete.

Kritièari uredbe takodje upozoravaju da ona neæe sve operatere isto pogoditi, s obzirom na relativno visoke tro¹kove ¹irenja signala mobilne telefonije, na primer, u planinskim oblastima, a nasuprot tome, lako "pokrivanje" ravnièarskih oblasti, na primer u Holandiji, koje ko¹ta znatno manje.

(Tanjug)