par pitanja o tropanskim alkaloidima

Started by aziraphale, 30-06-2006, 04:45:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

aziraphale

1) u jednom pitanju se trazi da se definisu tropanski alkaloidi....podrazumevaju li se i ekgoninski (tj. cocae folium) ili samo tropanski "u uzem smislu" (hyoscyami, stramonii, belladonnae)...

2) da li (-)-hiosciamin uopste deluje na CNS ili samo slabije od skopolamina, pa se i ne pominje?

3) da li se danas velebilje, tatula i bunika koriste kao droge, sirovine za ekstrakciju ili se vise uopste i ne koriste?

4) da li skopolamin ima primenu kao sedativ?

Adonis_Vernalis

Quote from: aziraphale on 30-06-2006, 04:45:13
1) u jednom pitanju se trazi da se definisu tropanski alkaloidi....podrazumevaju li se i ekgoninski (tj. cocae folium) ili samo tropanski "u uzem smislu" (hyoscyami, stramonii, belladonnae)...

2) da li (-)-hiosciamin uopste deluje na CNS ili samo slabije od skopolamina, pa se i ne pominje?

3) da li se danas velebilje, tatula i bunika koriste kao droge, sirovine za ekstrakciju ili se vise uopste i ne koriste?

4) da li skopolamin ima primenu kao sedativ?

Tropanski alkaloidi su oni "u uzem smislu". Ekgoninski se izucavaju zasebno... Postoji i pitanje (da parafraziram) "u cemu su slicnosti i razlike izmedju tropanskih i ekgoninskih alkaloida?". Bice dobro da napravite razliku.

Koliko mi je poznato, hioscijamin deluje na CNS, jer prelazi hematoencefalnu barijeru. Kako bi, inace, mogao da izazove halucinacije koje su tako karakteristicne za trovanje npr. bunikom? Posle terapijske doze, dejstvo na CNS se ispoljava izvesnim centralnim nadrazajem vagusa i umerenom stimulacijom disanja. Posle toksicnih doza, izrazenije je centralno delovanje: nemir, razdrazljivost, dezorijentisanost, delirujum. Atropin deluje najpre stimulativno, pa depresivno na CNS, dok skopolamin deluje odmah depresivno.

Mislim da sam na trece pitanje vec nekom dao odgovor... Velebilje se ne koristi, to je definitivno, a pogotovo ne njegov koren... Ostale da, ali ipak bilo bi dobro da se prelistaju i ostala pitanja na forumu...

Skopolamin ima primenu kao sedativ, kod nemirnih i uzbudjenih pacijenata (delirium tremens, manijakalna stanja i sl), i kao medikamentozna priprema za narkozu (nesto redje).

aziraphale