Sta treba spremiti za prijemni?

Started by elllena2005, 29-06-2006, 20:17:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

elllena2005

poz svima!
ja sam 88...ali imam nameru da upisem farmaciju....
ljudi ..ako neko moze da mi kaze...sta ja trebam da ucim iz hemije i mate?
ja sam vec nesto krenula.... O0moze neko da mi pomogne?i kad krecu pripreme na farmaciji? :loptica :lol:

elllena2005

nadam se da ce meni neko odg.

Vampire 666

pripreme krecu pocetkom decembra....

lycos

vazan ti je kontinuitet..nemoj da zapostavis ni jedan od predmeta..radi oba..i pazi da ne dodjes u situaciju:dve nedelje pred ispit"nista ne znam"..imas vremena opusht:)

elllena2005

a kako da znam koje oblasti?
jel moze neko da mi kaze?
sta treba a sta ne?

Vampire 666

dodjesh u decembru na pripreme i kako one teku uchish...onda kad se one zavrhse krenes da obnavljash zestoko...sad ti je josh rano da uchish...

lycos

idi na pripreme na faxu,dobre su

Bred

Spisak oblasti mozes naci u informatoru ili da ti neko iz informatora prekuca ovde

pipi_duga_carapa

ja sam cula da su pripreme na faxu uzasne, da hemiju ti daju foliju i prepisuj il' tako nesto ... inace dobila sam od neke devojke njene 'beleske' sa tih priprema i ima sve sto i u knjigama, nista vise (;
iz mate, ako si iz gimnazije ili si imala dovoljno casova nedeljno (mada smo mi imali 2 casa, pa je dovoljno), i ako je solidno znas - mozes i sama da vezbas, ima zbirka da se kupi na faxu iz koje uvek budu zadaci samo sa promenjenim brojevima ... dovoljno ti je da to proradis - imas 7 oblasti ...
iz hemije isto postoji zbirka i do sada su obicno bila pitanja odatle, nama ove godine nisu, ali ako uces, mozes ok da prodjes (;
ja licno mislim da ti je isuvise rano da krenes - po mom misljenju ti je dovoljno da krenes u januaru, mestimicno da radis, koliko stignes uporedo sa skolom (; i onda kad zavrsis sa skolom da lepo zasednes, i prolazis (; ranije mozes da krenes cisto zbog panike i treme (ako imas solidno predznanje ...)

sto se oblasti tice:
~mata~
1. stepenovanje i korenovanje (odatle obicno bude 1-2 zadatka, nije teska oblast, i obicno su zadaci za 0.5 ili 1 poJen ...)
2. algebarske jednacine i nejednacine (oblast u sustini nije mnogo teska, samo sto ima neke cake, oni maximumi i minimumi, D>0, D<o i sl. treba da se pamte te 'formule', ali nije strasno ... i tu su apsolutne vrednosti i iracionalne jednacine)
3. eksponencijalna i logaritamska funkcija (isto prilicno laka oblast ima ukupno 2-3 cake, koje se vrte u krug ...)
4. trigonometrija (e tu je vec malo problem - svaki zadatak ima svoju caku;p ali moze da se spremi fino, ako se predje par puta(; bitno je samo da znas da 'citas' sa slike)
5. analiticka geometrija (ta oblast je horor ;p ja ne znam mnogo da ti kazem za nju, posto sam je samo 1 presla, a ni tad cestito ... samo cu reci da su zadaci mnogo tezi nego sto se rade u skoli(; u svakom slucaju i tu ima gomila caka i fora i isto je jako bitno da dobro nacrtas sliku ... cak par zadataka jedino tako mozes da resis ...)
6. operacije sa funkcijama (to je isto laka oblast, ima samo 3 tipa zadataka koji se vrte u krug)
7. binomna formula, aritmeticki i geometrijski niz (to isto nije mnogo tesko ... bar meni nije bilo, mada se neki ljudi zale da im je binomna teska, ali meni nije bila problem ...)
i to je to iz mate ...

~hemija~
cela opsta, organska, neorganska i a.k., m.k., i u-h (: sve sam ti rekla - ali to jeste u sustini, moras da naucis sve te knjige (; znaci prekticno sve 4 knjige za gimnaziju ... ona 4-ta ne do kraja, samo pocetak ...
i tako ...

i da - ovde su svi mnogo fini i hoce da pomognu pa kada ti nesto nije jasno - nisi sigurna, nemas koga da pitas i sl. slobodno pitaj (;

poz

elllena2005

ok je...
ma ja sam tremaros....inace..tako da,,,:)))
ali bas sam se zainatila da upisem fax..sto se tice mate...lol..ja sam prirodni..a i znam solidno...tako da se ne plasim...
znaci hemiju da spremam:teoriju i zadatke....?u januaru...lol

mima87

Nemoj sad da kreces ni slucajno jos nista, odmaraj dok jos mozes...jer sad i da krenes nesto, zaboravices sve do sl.godine u ovo vreme garant! Ma samo opusteno, ako si do sad radila solidno hemiju i matu spremices lako prijemni!

zoe

Топло препоручујем припреме на факсу. Професори све лепо сажваћу и објасне, твоје је само да научиш ТЕ белешке (Пипи, јесте исто као у књигама јер мора да буде! Само што је на припремама све мнооого прегледније и не мораш да губиш време учећи ствари које ти нису потребне). Наравно за хемију треба да се прораде и неке збирке, нпр. медицинска.

И да , још увек је рано да почнеш да се спремаш. Може ти се смучити, а никакв нарочит ефекат нећеш постићи. Има сасвим довољно времена, само храбро и опуштено!

elllena2005

hvala na savetima...pozz za sve
:))
ipak cu ja na pripreme..lol

pipi_duga_carapa

p dobro (; cisto zbog sebe mozes da krenes malo ranije, ali ne moras da se ~preopterecujes sa tim, a ni da ~prelako sve shvatas (;
da, teoriju i zadatke ... mada zadaci nisu teski, mislim ako ste ih bar malo radili u skoli verovatno ces ih znati ... mada ja ne znam koliko vi u gim. radite zadatke iz hem (koja si gim?), ali nisu strasni (; i slobodno pitaj (;
teorija - kao teorija ... mislim iz neorganske i opste: reakcije (u fazonu - naponski niz, rastvaranje u kiselinama, da znas od halogena ko koga istiskuje), da znas veze (budu pitanja tipa zaokruzi sva jonska jedinjenja ...), oxidi (kiseli/bazni/amfoterni/neutralni), termohemija ... u sustini sve ... zakone da znas definicije, zadesi se i takvo pitanje ... protoliticka teorija (isto tako dat ti niz, pa da zaokruzis gde su samo napr kis po protolitickoj teoriji) ... uglavnom iz te dve knjige treba da znas vise-manje te neke osnovne stvari, obicno su data pitanja u formi napisani nizovi jedinjenja pa da izdvojis niz u kojem su sve: jake kiseline, ili soli koje reaguju bazno ... ili ox-red sr ... znaci Samo da znas karakteristike elemenata ...
a iz organske: najcesce su pitanja tipa ako reaguje to i to sta ce nastati? ili u reakciji sa cim ce nastati to i to jedinjenje ... i tako ... pretezno su te reakcije ...
ja ti to okvirno govorim sta se ponavlja, to ne znaci da ti samo to treba (;
ali uostalom ima vremena, razmisljaces o tome kada bude trebalo (;

ja ne znam za pripreme - samo sam rekla sta sam cula (rekla-kazala) ... znam da mora da bude kao u knjigama (; lol pa naravno ... ali sam mislila ~sve kao u knjigama~ u fazonu ni manje ni vise (; ne znam, ja nesto i nisam primetila da je posebno slozeno i drugacije nego u knjizi, no dobro, mozda ta devojka od koje sam dobila nije sve lepo pisala (: (mada ima sve ...) u svakom slucaju knjiga je uzasno napisana (mislim opsta i neorganska), bar se meni ne svidjaju ... tako da bi ti dosta znacilo ako ste to dobro radili u skoli (;
ja sam iz hemije iz zbirke samo gledala teorijska pitanja iz neorganske, i krenula organsku i smorila se ... a ostalo sam ucila iz knjiga ... mislim ~ucila~ ... a zadatke nisam ni vezbala ... a imam 24 poena ... (ne, ne pokusavam da kazem da sam pametna or something, daleko od toga, pokusavam da kazem da ako se rade zadaci u skoli, ne mora da se mnogo van radi)

upravo ima vremena (; opusteno, lepo je sto si se vec odlucila, cisto da se posle ne premisljas, razmisljas i sl. p pocnes da panicis da ne znas sta ces ... (: a za ucenje ces lako (; s obzirom da si i prirodni smer (; opusteno (;

a da, dodala bih da upis zavisi samo od tebe, da ti ako ne radis sama, pripreme ti nece nista vredeti, ljudi iz mog odeljenja su isli na pripreme i na fax i van (neki van, neki na fax), pa smo samo nas 5 upisale od ja mislim 13 (; ne kazem ja da one nisu spremale van priprema, ali recimo da nisu puno ... tako da, bitno je sama da radis (; a na pripreme idi samo ako mislis da ne znas dovoljno (;
mislim, ustvari, kako ti zelis radi, ja ti samo kazem sta ja mislim ... (8
uh smorih i zive i mrtve (8
(ako imam greska u kucanju, zamena nekih slova i sl. to je jer kucam, a ni ne gledam bas sta kucam, pa ni ne izvalim ...)

elllena2005

bas si bila opsirna...to cenim...
mi hemiju radimo prakticno amo zadatke...a odg.teoriju,..mada ja znam hemiju onako...onu bazu...a ostalo cu nadoknaditi...