Za fakultete dr¾avljani Crne Gore stranci

Started by Bred, 30-05-2007, 11:45:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: V. Nedeljkoviæ | 29.05.2007 - 09:31


Sudeæi prema konkursu za upis studenata u prvu godinu studija na dr¾avnim fakultetima u Srbiji, dr¾avljani Crne Gore biæe tretirani kao stranci.
U konkursu za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija na fakultetima, èiji je osnivaè Republika Srbija, za ¹kolsku 2007/08. godinu, a koji je pro¹le nedelje objavio „Prosvetni pregled“, pi¹e: „Pripadnici srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja mogu se ¹kolovati na fakultetima u Srbiji pod istim uslovima kao i graðani Republike Srbije.“ Meðutim, u konkursu se ne pominju dr¾avljani Crne Gore, niti posebni uslovi za njihov upis. Kako je Crna Gora od maja pro¹le godine samostalna dr¾ava, postavlja se pitanje hoæe li crnogorski studenti od sledeæe ¹kolske godine u Srbiji biti tretirani kao stranci. Ili æe, eventualno, besplatno studirati samo oni graðani Crne Gore koji se izja¹njavaju kao Srbi, ¹to se iz ovogodi¹njeg konkursa da naslutiti.
To mo¾e da promeni samo Vlada Srbije koja bi u sledeæih mesec dana, koliko je ostalo do upisa, mogla da donese posebnu odluku kada su u pitanju studenti iz Crne Gore.
- Smatram da je normalno da prema pripadnicima svoje nacije, bilo gde da se nalaze, imamo isti stav. Zala¾em se da se pri upisu na fakultete favorizuju Srbi koji ¾ive u inostranstvu jer je to jedan od naèina da se spreèi njihovo odnaroðivanje. Ovde prvenstveno mislim na Srbe koji ¾ive u susednim dr¾avama, Maðarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori. Oni koji se izja¹njavaju kao Srbi, bez obzira na to gde ¾ive, treba da studiraju pod istim uslovima kao i graðani Republike Srbije. Dr¾avne granice su politièke tvorevine, a nacija je mnogo trajnija vrednost - rekao je za „Blic“ prof. dr Obrad Stanojeviæ, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.
U Ministarstvu prosvete ka¾u da se intenzivno radi na pripremi informacije o polo¾aju crnogorskih studenata na visoko¹kolskim ustanovama u Srbiji.
- Sve æe biti poznato posle sledeæe sednice Vlade. Tada æe se znati i polo¾aj crnogorskih studenata, kako onih koji veæ studiraju u Srbiji, tako i onih buduæih. Ministarstvo prosvete æe uzeti u obzir sve okolnosti koje su od znaèaja za re¹avanje pravnog statusa biv¹ih dr¾avljana dr¾avne zajednice Srbije i Crne Gore, kao ¹to je to uraðeno i u drugim oblastima kao ¹to su socijalno i penziono osiguranje, konzularna za¹tita i drugo - ka¾u za „Blic“ u Ministarstvu prosvete.
Pre nekoliko meseci, na jednom od kolegijuma u Ministarstvu prosvete kada je postavljeno pitanje statusa studenata iz Crne Gore, biv¹i ministar prosvete Slobodan Vuksanoviæ je, ka¾e izvor „Blica“, rekao: „Neæemo sada o tome, to je veæ politika“.
- U Srbiji ima oko 10.000 studenata iz Crne Gore. Oni æe, ako Crna Gora postane nezavisna, studirati po drugaèijem re¾imu, odnosno njihovo studiranje biæe skuplje i komplikovanije - najavljivao je ministar Vuksanoviæ pro¹le godine, nekoliko dana pre odr¾avanja referenduma u Crnoj Gori.
A crnogorska ¹tampa pisala je pred referendum „da svi putevi ne vode u Beograd“. Ako crnogorski studenti u Srbiji budu plaæali godi¹nju ¹kolarinu od 1.200 do 3.000 evra kao stranci, „korisno je znati da im se u okru¾enju nude i druge moguænosti. Za manje ili pribli¾no iste pare“.
Da li æe dr¾avljani Crne Gore krenuti put Slovenije i Hrvatske ili æe studirati u Srbiji, ostaje da se vidi. Sigurno je da æe to u najveæoj meri zavisiti od toga kakav æe status imati na fakultetima u Srbiji.

Upisni rok za Crnogorce
Prvi upisni rok na fakultetima Beogradskog univerziteta organizovaæe se 20, 21. i 22. juna. Crnogorskim srednjo¹kolcima diplome æe biti podeljene tek 22. i 23. juna. U Rektoratu Beogradskog univerziteta ka¾u da æe za crnogorske studente upis biti omoguæen i 24. i 25. juna, kako bi svi koji ¾ele mogli da se upi¹u u prvom upisnom roku.

Isti tretman za studente iz RS i Srbije
Na osnovu meðudr¾avnog sporazuma iz 2000. godine buduæi bruco¹i, pripadnici srpske nacionalne manjine iz Republike Srpske, mogu studirati na dr¾avnim fakultetima u Srbiji pod istim uslovima kao i graðani Republike Srbije. To znaèi da oni imaju moguænost da konkuri¹u za sme¹taj u studentskim domovima i koriste sve druge povlastice kao i studenti iz Srbije.

Vampire 666

Quote from: Bred on 30-05-2007, 11:45:28
Autor: V. Nedeljkoviæ | 29.05.2007 - 09:31


Sudeæi prema konkursu za upis studenata u prvu godinu studija na dr¾avnim fakultetima u Srbiji, dr¾avljani Crne Gore biæe tretirani kao stranci.


Kamo srece da tako i bude. Vec vise od deset godina nemaju nikakve finansijske veze sa Srbijom a i dalje koriste sve pogodnosti budzetskog studiranja...

zabica


nasty girl

pa ja mislim isto kao i oni kod nas...