Kamilica nije sasvim bezazlena

Started by Bred, 11-05-2006, 09:16:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Prema najnovijem izvje¹æu iz Kanade izgleda da èak i obièna kamilica kada se konzumira u kombinaciji s nekim lijekovima nije tako bezazlena kao ¹to se da danas mislilo. Znanstvenici iz Montreala prijavili su dokumentirane te¹ke sluèajeve unutarnjeg krvarenja u pacijenata koji su pili èaj od kamilice i koristili losion na bazi kamilice tijekom terapije antikoagulansima zbog srèanih bolesti. Sedamdesetogodi¹nja ¾ena iz Montreala bila je hospitalizirana nakon ¹to je konzumirala èaj od kamilice radi pomoæi kod obiène upale grla. Ovaj sluèaj samo je jedan u nizu sve èe¹æih izvje¹æa da boom takozvanih biljnih lijekova donosi i brojne neistra¾ene rizike i upozorava da je oprez kod kombiniranja biljnih pripravaka i receptnih lijekova prijeko potreban tim prije jer je to podruèje nedovoljno istra¾eno

Adonis_Vernalis

Eh... tek godinu i kusur meseci nakon objavljivanja videh postojanje ove teme...

I videh da je neko izmislio rupu na saksiji. Jos 24. septembra 2005. na nasem fakultetu je odrzan kurs kontinuirane edukacije "Racionalna fitoterapija I", a na njemu predavanje "Interakcije, nezeljene reakcije i mere opreza kod primene biljnih lekova".

Naravno da kamilica nije bezazlena! Sadrzi jedinjenja, jel' tako? Jedinjenja se apsorbuju iz GIT, i to je cinjenica. Apsorbovana jedinjenja dolaze u krvotok, pa u jetru, pa im jetra nesto radi, a i to je nepobitno. I to uz pomoc istih onih enzimskih sistema kojima se metabolisu i "pravi" lekovi. Dakle, i sintetski i biljni lekovi imaju istu sudbinu u organizmu. Pa, kad je vec dele, onda mogu i jedni drugima da smetaju, zar ne? Ili mogu jedni drugima da pojacavaju dejstvo, ili da umanjuju. Logicno, zar ne?

wolfeitzckie

sasvim! malo je tu¾no ¹to ste napisali ovo na farmaceutskom forumu. e sad, ono ¹to niste napisali je, koje to jedinjenje (ili grupa jedinjenja) interaguje sa antikoagulansima?

zoe

#3
Можда камилица делује синергистички са тим антикоагулансима и тако појачава крварење. Камилица садржи и хетерозиде херниарина и умбелиферона који су по својој структури кумарини. Кумарини имају способност да се међусобно повежу метиленским мостом и награде дикумарине. До тога долази услед процеса ферментације изазване присуством микроорганизама (нпр. у покошеном сену). Дикумарини спречавају коагулацију крви и користе се као антикоагуланси. То њихово својство је откривено након што су неке краве поумирале због крволиптања након конзумирања плесњивог сена. Ето.

Adonis_Vernalis

#4
Quote from: wolfeitzckie on 09-08-2007, 11:36:03
malo je tu¾no ¹to ste napisali ovo na farmaceutskom forumu.

Zasto bi to bilo tuzno? Jer buduci farmaceuti ne razmisljaju na ovaj nacin... ili zato sto sam kao Profa bio... isprovociran... cinjenicom da moji Studenti ipak nesto ne znaju?

A u medjuvremenu Zoe dade odgovor za banku... Ma, sta profa trazi ovde, kad vec ovakve studente ima?

Uzgred, kamilica, koja se koristi kod zapaljenja i gastrointestinalnih grceva, moze da izazove kontaktni dermatitis i anafilakticki sok. Pored toga, ukoliko se preparati kamilice per os primenjuju zajedno sa alkoholom, moze se pojacati sedativni efekat, kao i u slucaju istovremene primene sa benzodiazepinima. Na kraju, varfarin-Na + kamilica predstavljaju dobitnu kombinaciju za pojacanje antikoagulantnog efekta.

sladjafarm

Sudeci po svemu ovome,a jos uvek nisam kompetentna da pricam o tome,ali kao laik zapazam da kamilica ima vise ND nego alkohol,pa cemu onda oklevati... :ziveli

BK

ovo je nastavak clanka : Pacijentica iz ovog sluèaja imala je ugraðen umjetni srèani zalistak te je radi smanjenja rizika tromboze i moguæeg srèanog udara uzimala antikoagulans varfarin. "Varfarin je uèinkovit i pouzdan antikoagulans i zbog toga se èesto primjenjuje", izjavio je dr. Louise Pilote, internist i epidemiolog sa kanadskog Sveuèili¹ta McGill. "Svjesni smo da se odreðeni biljni pripravci, poput pripravaka na bazi èe¹njaka, luka i ðumbira ne smiju koristiti u kombinaciji s varfarinom, ali ovo je prvi put da imamo dokumentirani sluèaj ugroze ¾ivota kada se varfarin kombinira s kamilicom".
Kemijski gledajuæi varfarin je derivat kumarina, kemijskog spoja s antikoagulantnim svojstvima a nalazimo ga u brojnim biljkama, ukljuèujuæi i kamilicu. "Èini se da kumarinske tvari iz kamilice djeluju sinergijski s varfarinom, kao u ovom sluèaju". izjavio je dr. Pilote. "Iako je ovo rijedak sluèaj, on nagla¹ava potencijalnu opasnost mije¹anja biljnih pripravaka s lijekovima koje propisuju lijeènici

...bas kao sto ste rekli..