70 odsto graðana ne ide u pozori¹te

Started by Bred, 01-06-2007, 14:47:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Beograd -- Oko 70 odsto graðana Srbije nijednom u godini dana nije bilo u pozori¹tu, a 60 odsto ni na kakvom koncertu.

Vi¹e od polovine nijednom nije oti¹lo u bioskop, pokazali su rezultati istra¾ivanja. Nijednu knjigu za potrebe usavr¹avanja na poslu nije proèitalo 80 odsto graðana, a 45 odsto nije proèitalo nijednu knjigu za sopstveno zadovoljstvo, pokazuju rezultati sociologa Predraga Cvetièanina o kulturnim potrebama, navikama i ukusu graðana.

Veæina graðana meseèno tro¹i na kulturu oko 1.000 dinara. Omiljene aktivnosti graðana u slobodnom vremenu su one koje se obavljaju u privatnoj sferi i koje su besplatne.

Graðani Srbije najvi¹e vole da slobodno vreme koriste za odlaske u ¹etnju, razgovore s prijateljima, gledanje televizije i okupljanja na porodiènim proslavama, a mrske su im posete galerijama, muzejima i koncertima klasiène muzike.

Mu¹karci u dokolici preferiraju bavljenje sportom, lovom, ribolovom i odlaske u kafanu, a ¾ene gajenje cveæa i ureðenje stana. ®ene pribegavaju elitnim aktivnostima - èitanju knjiga i slu¹anju klasiène muzike, a mu¹karci vole d¾ez i rokenrol.

Mladi, uzrasta od 18 do 30 godina, izrazili su sklonost ka diskotekama, klubovima i bioskopu.

"Mrzitelji umetnosti" su prete¾no mu¹karci, uglavnom sa zavr¹enom srednjom ¹kolom, a mnogi od njih su nezaposleni ili u penziji i ¾ive u selima Srbije ili u gradovima sa manje od 100.000 stanovnika.

U grupi pod nazivom "narodnjaci" na¹le su se, uglavnom, ¾ene (62 odsto) koje su izdr¾avane i to iz ©umadije, Pomoravlja, ju¾ne i istoène Srbije i Vojvodine i one ne vole klasiènu muziku, slu¹anje d¾eza i roka, a mrsko im je i bavljenje umetno¹æu.

®ene dominiraju i u grupi ljubitelja umetnosti - "antinarodnjaka" i one su proseèno stare 41 godinu, visoko obrazovane, a vole da èitaju knjige i idu u pozori¹te.

Cvetièanin istièe da finansijske moguænosti graðana nemaju presudnu ulogu u oblikovanju kulturnih potreba.

Anketiranje je obavljeno od oktobra do decembra 2005. godine, a anketirana su 1.364 ispitanika.

b92

Sole

e, to je prava tragedija stvarno!!!
nije sad u pitanju da se nekom propisuje kako ce trositi svoje slobodno vreme, ali ipak je kultura jedna od osnovnih stvari i ako nesto ne mogu  da podnesem kod coveka to je nekultura.
jeste da se to ne meri odlascima u pozoriste i sl., ali mislim da bi eto sad pomenuto pozoriste moralo da se posecuje makar jednom u 2 meseca!!!
o knjigama da ne govorim!
malo ko ih cita, a onda ti isti navale na trafike i pokupuju ih sve kad ima knjiga za 250 dinara! da se dele g.... po snizenoj ceni, i to bi ocas posla otislo. malo sam bila gruba, ali stvarno mislim da je tako.
ovdasnji narod malo polaze na kulturu, na osnovne kodekse ponasanja u drustvu, a o pozoristu i slicnom da ne govorim!
tragicno je, ali tako je...

Darker

MA dok je æirilice, da smo mi ¾ivi i zdravi...
a evo i Palma je gledao "umetnicu" na u¹æu, a slu¹ao bi i gledao i Betovena i ©opena, nego je bio mnogo mali... ono...
Mada, da naprave neku predstavu sa Cecom, da vi¹ kako bi hrlila raja...
Iliti-i dobro je ¹to 70% ne ide u pozori¹te-nije ¾vaka za seljaka;-)

tarantulica

Bila je vec predstava sa Cecom...

"Nechista krv"

"Ulogu Ko¹tane, u delu snimljenom prema motivima proze Bore Stankoviæa, Ceca je dobila na poèetku svoje muzièke karijere. O svom filmskom debiju tada je govorila:
"Moja æe Ko¹tana biti puna erotike, mladosti, sve¾ine. Ona osvaja sve ¹to je mu¹ko."

Upravo zbog prenagla¹ene erotike u filmu ili mo¾da èinjenice da je Ceca svojom glumom, po navodima onih koji su je videli pred kamerama, u to vreme zaista osvajala, njen suprug ®eljko Ra¾natoviæ kasnije je, navodno, insistirao da se sve scene u kojima se pojavljuje njegova supruga izbace iz filma. Reditelj Stojèiæ je udovoljio Arkanovoj ¾elji, ali ovako oskrnavljeni film, raðen u koprodukciji sa Bugarskom, u vreme sankcija nije do¾iveo oèekivanu domaæu i evropsku slavu.
"

Bedak... :wall:

Darker

Film, macanko, ne predstava;-)
A ni tu se nije pojavila...
A i nije ona tema!!:-)

tarantulica

Prvo je bila predstava, pa su onda snimali film... :wall:

Kako god, 13. idem da gledam "Chikago"

Jedva sam nabavila karte, tako da ako je naslov istinit, ovih 30% gledalaca ide u Pozorishte na Terazijama  :>