Pronadjeno novo pleme u Amazoniji

Started by tarantulica, 03-06-2007, 17:04:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tarantulica



Pronadjeno novo pleme u Amazoniji

U oblasti Amazona u Brazilu otkriveno je pleme koje do sada nije imalo, ili nisu registrovani, kontakte sa spoljnim svetom, saop¹tila je brazilska Kancelarija za indijance.

Prema tim podacima, u oblasti Amazona otkriveno je pleme Metyktire koje ima oko 80 èlanova, a ¾ive u gustoj d¾ungli daleko od kopnenih i vodenih puteva.

Pleme je ogranak plemena Kayapo i otkriveno je kada su se dvojica pripadnika Metyktire pojavila u selu na podruèju Kayapea.

"Ne znamo za¹to su ba¹ sad odluèili da stupe u kontakt sa spoljnim svetom", rekao je predstavnik brazilske kancelarije Mario Moura.

Nepoznata plemena u Amazoniji obièno dolaze u kontakt sa spoljnim svetom kad ma¹ine za krèenje ¹uma udju na teritoriju na kojoj ¾ive.

(MONDO)

zoe

Њих је 80? Питам се како се размножавају? И како ли изгледају... кад су толико дуго изоловани... :shock :hmm
Брате, чисте генетске линије... :wall: :run


Можда су баш зато решили да ступе у контакт са спољашњим светом... да освеже крв...

2fast

Covece, ove te zapita koliko jos ima takvih ne otkrivenih 'stvari' na ovom svetu...

Masha

E, ovo je stvarno zanimljiva vest. Kako ce samo biti zbunjeni kada dodju u kontakt sa drugima.

Darker

Quote from: zoe on 03-06-2007, 17:38:10
Питам се како се размножавају?
Da ti nacrtam? hahahahhahahahahahhaha

stef


Al-Jasmina

Cice male amazonske :happy:

ja bih umrla da tamo zivim,
istina umrecu i ovde ali nikad se ne zna :smekerica:

Bred

Autor: CDC/GB |


Indijansko pleme Metiktire, koje nikada nije bilo u kontaktu sa civilizacijom, pronaðeno je u zabaèenoj oblasti Amazonije.
Oko 90 pripadnika plemena ¾ivi 2.000 kilometara severozapadno od Rio de ®aneira, na teritoriji do koje se te¹ko sti¾e zbog guste d¾ungle i nepostojanja reka. „Metiktire je podgrupa plemena Kajapo i ¾ivi u indijanskom rezervatu Menkregnoti, povr¹ine 4,9 miliona hektara“, ka¾e Mario Moura, portparol brazilskog Federalnog odeljenja za Indijance. Pripadnici plemena Kajapo nisu imali znaèajnije kontakte sa plemenom Metiktire sve dok se dva pripadnika izgubljenog plemena nisu neoèekivano pojavila pro¹le nedelje u selu Kajapo Indijanaca.
„Ne znamo za¹to su odluèili da uspostave kontakt... To æe samo vreme pokazati. Ovo je vrlo spor proces“, rekao je Moura.
Patrik Kaningem iz Organizacije za podr¹ku domorodaèkim kulturama ka¾e da pripadnici ovog plemena govore arhaiènu verziju jezika kajapo i hodaju nagi. Kao i mnogi pripadnici plemena Kajapo koji se nisu u potpunosti asimilovali, mu¹karci na penisu nose neku vrstu fi¹eka i neki od njih imaju ploèice u donjoj usni, dok ¾ene briju glavu. Kaningem ka¾e da Kajapo Indijanci veruju da je to pleme nastalo kada se grupa porodica sklonila dublje u ¹umu nakon ¹to je Orlando Viljas Boas, borac za prava Indijanaca, do¹ao u tu oblast pedesetih godina pro¹log veka.
Procenjuje se da u svetu ¾ivi preko stotinu plemena koja nikada nisu imala kontakt sa savremenim èovekom.

blic