Mobilna prevara

Started by Bred, 04-06-2007, 10:11:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: PRESS


"Telekom" meseèno podnese 1.500 tu¾bi protiv onih koji uzmu postpejd pakete i uz njega budza¹to dobiju mobilni telefon, a nikada ih ne plate

Mobilni operateri "Telekom" i "Telenor" u Srbiji imaju veliki problem jer njihovi klijenti kupuju postpejd pakete uz koje za bagatelnu cenu dobiju i telefon, ali ih nikada ne plate. Samo "Telekom" meseèno podnese 1.500 tu¾bi zbog neplaæanja raèuna!!!

Kod svih prevaranata taktika je ista. Pakete kupuju pomoæu ukradenih liènih karti ili falsifikovanih papira. Meðu prevarantima ima i "vlasnika" firmi, ali i pojedinaca.

Struèna slu¾ba za praæenje

Prema reèima Jelene Stojanoviæ iz MTS-a, ova kompanija je zbog prevaranata i neplati¹a formirala struènu slu¾bu koja prati celu telekomunikacionu mre¾u.

- Imamo specijalnu slu¾bu koja prati plaæanja korisnika, naroèito u prva tri meseca, jer je najveæi broj prevara u tom periodu. Na taj naèin brzo uspemo da uðemo u trag prevarantima i spreèimo tro¹kove koji bi nam oni "nabacili" - objasnila je Stojanoviæ.

Direktor "Mobilne telefonije Srbije" Vladimir Luèiæ ka¾e da su u proteklih ¹est meseci oni otkrili 20 "korisnika" koji su upotrebili falsifikovanu liènu kartu prilikom kupovine promo paketa sa telefonom.

- Neke od tih poku¹aja otkrili su prodavci, dok su neki detektovani kasnije. S druge strane, ima i onih koji kupe pakete s ispravnom liènom kartom, ali ne plaæaju redovno meseène pretplate. Odreðen broj veæ posle mesec dana preuzimanja paketa zanemari po¹tovanje potpisanog ugovora, i ne plaæa telekomunikacione usluge - ka¾e Luèiæ.

Jelena Stojanoviæ, diplomirani in¾enjer elektrotehnike u MTS-u, dodaje da meðu prevarantima i neplati¹ama ima i vlasnika takozvanih fantomskih firmi.

- U proteklih ¹est meseci imali smo desetak sluèajeva da su vlasnici fantomskih firmi, i to najvi¹e iz Vojvodine, kupili promo-pakete. Svi ovi sluèajevi otkriveni su jo¹ prilikom sklapanja ugovora, tako da smo postavljanjem limita na vreme spreèili veæe zloupotrebe. De¹ava se da doðe vlasnik neke virtuelne firma, kupi biznet paket i veæ posle prvog meseca ne plati raèun. Danas se takve firme mogu lako prepoznati, jer se obièno desi da "biznismen" ne ¾eli da primi na¹eg biznis agenta u svoju firmu radi sklapanja ugovora, veæ insistira da on doðe kod nas. To je prvi signal da on neæe po¹tovati ugovor - obja¹njava Jelena Stojanoviæ, i dodaje da MTS meseèno po¹alje oko 1.500 tu¾bi korisnicima postpejd paketa koji ne plaæaju redovno meseène pretplate.

Identièan problem ima i kompanija "Telenor", s tim ¹to oni ka¾u da je sve to priroda posla.

- Kada se broj korisnika meri milionima, kao ¹to je to sluèaj i u "Telenoru", prirodno je da meðu njima bude i jedan broj onih koje je potrebno podseæati da plate raèune. Prevara ima, pogotovo u telekomunikacionom svetu, meðutim veæina podataka izmeðu kompanije i klijenata spada u poverljive, a njihovo izno¹enje naru¹ilo bi taj odnos - rekli su nam u "Telenoru".
LJ. RAÈI