Dobrica Æosiæ: poslednji roman, ali mo¾da ne i knjiga

Started by Bred, 04-06-2007, 14:57:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug


Veliki srpski pisac Dobrica Æosiæ danas je u knji¾ari "Geca Kon" po¹tovaocima njegovog stvarala¹tva potpisivao najnoviji i, po sopstvenim reèima poslednji, roman "Vreme vlasti II" koji je upravo objavila izdavaèka kuæa "Prosveta", ali i nagovestio da nije siguran da je to i njegova poslednja knjiga

"Sasvim je izvesno da je to moj poslednji roman, a da li je poslednja knjiga to ne smem da vam obeæam", rekao je Æosiæ.

Na pitanje novinara Tanjuga da li na na¹oj knji¾evnoj sceni vidi modernog nalsednika kada je u pitanju tematika kojom se on bavio poznati pisac je ocenio da imamo vrlo, vrlo darovite mlade pisce, ali da su oni ljudi drugoga vremena, drugoga senzibilizteta, druge ideologije, drugog stila.

"Ne bih smeo da govorim da neko sledi moj nara¹taj, ili mene", dodao je Æosiæ.

On je napomenuo da pred novim romanom oseæa strepnju, jer svaki roman donosi brigu, strepnju i strah od publike, od njenog prijema.

"I ovaj poslednji roman mi, takoðe, donosi brigu. Mislim da je to tekst koji nosi velike odgovornosti i sigurno æe izazvati pa¾nju kod èitalaca i drukèije mi¹ljenje od autora. Ja se radujem tom suprotstvaljenom mi¹ljenju, radujem se tom dijalogu sa èitaocima i unapred molim za razumevanje", rekao je Æosiæ koji odavno slovi za na¹eg najveæeg nacionalnog pisca.

Otkako je javnost obave¹tena da je Æosiæ napisao nastavak jednog od svojih najpopularnijih romana "Vreme vlasti", objavljenog 1996. godine, u kulturnoj javnosti je vladalo ogromno interesovanje za novi roman, pa je "Prosveta" prvo izdanje ¹tampala u rekordnom tira¾u od 10.000 prmeraka.

Najnovijim knjigom on zavr¹ava sagu o Katiæima i Daèiæima, zapoèetu jo¹ 1954. godine u romanu "Koreni". Æosiæev junak , poslednji od Katiæa, Du¹an, kroz "Hroniku na¹e Vlasti", koja je utkana u potku romana, pokazuje svoju transformaciju od " vernika", obo¾avaoca Tita do njegovog "Bruta".

To je u neki ruku i zavr¹etak hronike o jednoj epohi koja æe u na¹oj istoriji imati znaèajno mesto i svakako je obele¾ila sudbinu Srba u 20. veku.

Ovom knjigom "Prosveta" obele¾ava 100 godina postojanja, 85 godina ¾ivota Æosiæa i 55 godina njegovog knji¾evnog rada, a pojavila se u mekom i tvrdom povezu. Jeftinija ko¹a 690 dinara, a skuplja 890 dinara.