Lek „zelmak“ izaziva srèana oboljenja

Started by Bred, 05-06-2007, 07:48:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: S. Todoroviæ |

Lek protiv sindroma iritiranog creva „zelmak“, ¹vajcarskog proizvoðaèa „Novartis“, povuèen je sa amerièkog tr¾i¹ta jer je otkriveno da izaziva kardiovaskularna oboljenja. Ovaj medikament je zvanièno registrovan i u Srbiji, a kako „Blic“ saznaje, pojedine apoteke veæ su dobile nezvanièno obave¹tenje da „neke serije leka nisu dobre“.
U privatnim i u dr¾avnim apotekama, koje smo juèe kontaktirali, reèeno nam je da ovog leka trenutno i nemaju u prodaji. Kako nezvanièno saznajemo, veæ du¾e vreme u srpskim apotekama je deficitaran i nije na pozitivnoj listi, taènije ne dobija se na recept.
Ipak, s obzirom na to da je lek registrovan u na¹oj Agenciji za lekove i medicinska sredstva i da mu registracija va¾i do decembra 2007. godine, mo¾e se pretpostaviti da ga negde u slobodnoj prodaji ipak ima. Farmaceuti sa kojima smo juèe stupili u kontakt oèekuju i zvanièno obave¹tenje o trajnom povlaèenju „zelmaka“.
Agencija za lekove je, prema saznanjima „Blica“, obave¹tena da je medikament povuèen sa amerièkog tr¾i¹ta zbog ne¾eljenih efekata.
Odmah je, navodno, reagovao i ©vajcarski institut za kontrolu lekova „Svismedik“ i naredio hitno povlaèenje „zelmaka“ koji proizvodi ¹vajcarska farmaceutska kompanija „Novartis“, po¹to je ustanovljeno da mo¾e da izazove anginu pektoris, infarkt miokarda i druga srèana oboljenja.
Meðutim, da li æe i formalno biti dat nalog za povlaèenje leka iz svih na¹ih apoteka, juèe u Agenciji za lekove niko nije zvanièno mogao da potvrdi. Obja¹njeno nam je da æe se svi detalji znati danas.
U predstavni¹tvu „Novartisa“ u Beogradu nismo mogli da saznamo da li su o ne¾eljenim dejstvima obave¹tene nadle¾ne institucije i apoteke jer je direktor predstavni¹tva Branislav Ðorðeviæ bio nedostupan, a sem njega niko nije bio ovla¹æen da daje izjave.
Kako nezvanièno saznajemo, lek je u kori¹æenju i u EU, a negativne posledice njegove primene verovatno su ustanovljene tokom du¾e klinièke primene.

blic