Starke rulz!

Started by aziraphale, 05-06-2007, 13:50:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

aziraphale

Svaèije omiljene patike

Converse All-Stars ili kratka prièa o najprodavanijem paru patika u istoriji.

Boris Nikolic
www.borisnikolic.com

Converse All-Stars, legendarne patike od platna sa gumenim ðonom nastale su davne 1917.godine kao poku¹aj da se ova firma plasira na tr¾i¹te ko¹arka¹ke obuæe. Bio je to zaista pionirski i inovativan poku¹aj imajuæi u vidu da je sam ko¹arka¹ki sport tada bio star 25 godina; ko¹arka æe se, naime, tek 1936.godine upisati u porodicu olimpijskih sportova. Ipak, uspeh na tr¾i¹tu do¾iveæe tek kada ih je dvadesetih godina, odu¹evljen njihovom udobno¹æu, prihvatio ko¹arka¹ Charles H. "Chuck" Taylor postav¹i ujedno i njihov glavni promoter. Nakon ¹to je proizvoðaè uva¾io nekoliko njegovih sugestija o fleksibilnosti, patika je dobila svoje sada¹nje ime kao i prepoznatljiv Taylorov potpis na na¹ivenoj etiketi.
Do 1966.godine Convers je nudio samo crnu i belu varijantu a onda su nove boje kako patika tako i pertli uvedene da bi odgovarale razlièitim ko¹arka¹kim timovima. Bio je to period kada je ovaj proizvoðaè èinio èak 80% amerièkog tr¾i¹ta patika. Uslediæe vreme inovacija koje je donelo modele od novih materijala: ko¾e, d¾insa, konoplje ili laka, zatim All-Star sa elastiènom trakom umesto pertli pa sve do ¾enskih sa ¹tiklom. Do svoje smrti 1969.godine u dizajniranju ovih modela uèestvovao je i sam Chuk Taylor. Kada je Convers kupila kompanija Nike a proizvodnja potpuno izme¹tena iz Amerike, dogodile su se izmene u dizajnu od kojih je najznaèajnija da platno na patikama vi¹e nije u dva sloja. Iskreni ljubitelji ka¾u da je razlika vrlo primetna.

Krajnje jednostavan dizajn, neponovljiva lakoæa, udobnost ðona i specifièna individualnost koju im daju prepoznatljive boje su glavni aduti popularnih "starki". Meðutim, postoje i oni koji se sa tim ba¹ i ne bi slo¾ili. Urbandictionary.com ih defini¹e kao jezivo ru¾ne patike koje nose svi koji sebe bar malo smatraju alternativnim. Za kraj ih èaste neprijatnim epitetom "precenjene".

Ipak, All-Stars su definitivno najuspe¹nije patike u istoriji. U novi vek u¹le su sa èak 750 miliona prodatih komada a procenjuje se da se svake nedelje ¹irom sveta proda 30.000 pari. Od nastanka do danas njihova ciljna grupa se dosta promenila. Ko¹arka¹i su vremenom pre¹li na mnogo modernije modele patika a All-Stars su glavno tr¾i¹te na¹le pre svega u teenage populaciji, postav¹i takoðe i nezaobilazan deo pop kulture. Krajem sedamdesetih ovaj model je bio jedan od bitnih simbola punk pokreta sa najznaèajnijim promoterima u vidu grupe Ramons. Novi talas popularnosti do¾iveæe devedesetih sa grunge i hip hop kulturom, posebno na vrhuncu slave gangsta repa. Razlièite socijalne grupe preferiraju i odreðene boje i ¹are pa su tako na rock sceni oduvek najtra¾enije bile one tamnije, bliske originalnim.

Zajedno sa Dr.Martins obuæom All-Stars patike su danas klasièan simbol punk mode. Ipak, sve su glasniji vrlo kritièni komentari koji ukazuju na nedoslednost punk pokreta zbog no¹enja patika iza kojih sada stoji Nike, kako ka¾u "kapitalistièka korporacija poznata po proizvodnji svoje obuæe u siroma¹nim zemljama treæeg sveta". Punk pokret inaèe zagovara levièarske, anarhistièke pa èak i ideje revolucionarnog socijalizma.

Iz domena trivije sti¾e sledeæi podatak: Guinnessova knjiga bele¾i rekord koji dr¾i Joshua Muellerda iz Lakewooda(USA), vlasnik najveæe kolekcije All-Stars obuæe. Èini je èak 403 para razlièitih modela.

(preuzeto sa sajta B91, link: http://www.b92.net/zivot/moda.php?yyyy=2007&mm=06&dd=04&nav_id=249863)

Veliki pozdrav besnom piletu.

:>

Darker

Vaistinu rulz!
Èak i ove braon:-):-):-)

stef

Korisnicko Ime

sto je lik napisao u komentarima na B92:

A tek kad starke obuje¹ na bosu nogu pa se posle izuje¹... to je pravi pank ;)

:K :K :K

Smrda

ja ipak preferiram CHrvene.......
eventualno crne...

Korisnicko Ime

Ja furam sive...
Najbolje ih obozavam :K

salu na stranu, starke imaju neki svoj smek
neudobne su
kada se ugreje beton leti, gore noge
al ih mnogo volem :)

Smrda

a teka kad padne kisha...
eh,onda pozleim air maxbeshe neki broj?!??!,4?!?!?

Enea

eh kakvih sada sharenih ima.. mmmm

katarina

Ma moje teget ne bih menjala ni za jedne druge!! Imam ih 8 godina, ali ih ne nosim non stop, tako da su ocuvane...uramicu ih jednog dana...

Pedja

Starke sranje  :ninja:  :bljak:

Smrda

Quote from: Pedja on 06-06-2007, 08:57:01
Starke sranje  :ninja:  :bljak:
pojma bre ti nemas...;)

sad sam se setila...crne,ali duboke..mrnjauuu

Pedja

хехе,па добро уживајте у њима...   :wink:

cvjetic

...ja imam duboke zute... :K

Smrda

Quote from: cvjetic on 06-06-2007, 15:25:32
...ja imam duboke zute... :K
da si rekla roze,pa i nekako...
ali zuteeeee..........ccc....

Masha

Moja sestra ih obozava! Ranije je imala one standardne, zelene boje, a sada ima duboke, one do pola lista, srebrne, koje imaju mogucnost da uz pomoc finih nitnica sa strane postanu plitke. Nadam se da ste me razumeli  :K