©ta da uradite kada se telefon pregreje ili padne u vodu

Started by Bred, 06-06-2007, 09:24:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: CDC/JS |

Mobilni telefon je spravica od koje se veæina nas ne odvaja ni na godi¹njem odmoru. Dakle, nosimo ga na pla¾u, u vikendicu, na izlet... A tamo sva¹ta mo¾e da mu se dogodi. Kako da uka¾ete prvu pomoæ svom najboljem haj-tek prijatelju?

1.Mobilni vam je pokisao, pao u reku ili more
Za¹to je to opasno?
Najveæu opasnost po zdravlje va¹eg telefona predstavlja voda. Verovatno ste od mnogih èuli da je najbolje da ostavite mobilni na suncu da se osu¹i ili da malo ubrzate taj proces pomoæu fena. Ali to nipo¹to nemojte da radite! Postoji opasnost da tako rastopite kuæi¹te telefona ili njegove plastiène delove. Korozija æe prvo uni¹titi povr¹ine koje slu¾e kao provodnici elektriène energije, zatim æe se na ¹tampanoj ploèi rastvoriti kompleksne veze i putanje, a onda æe aparat totalno da „crkne“.
©ta da radite?
Nipo¹to ne ukljuèujte telefon jer ako to uradite gotovo sigurno neæe mu biti spasa. Struènjaci takoðe ne savetuju da se „nastradali“ telefon trlja alkoholom jer mo¾e da se o¹teti.
Prvo ¹to treba da uradite jeste da izvadite bateriju, SIM karticu i rastavite ga na sastavne delove, a zatim ga prosu¹ite iskljuèivo prirodnim putem, dakle na vazduhu, nikako na direktnom suncu. Ukoliko je telefon pao u slanu morsku vodu, prethodno ga morate isprati u slatkoj vodi. Eventualno oprezno mo¾ete da uperite u telefon hladan vazduh iz fena. Sve ostalo prepustite struènjaku u najbli¾em servisu. Jer, èak i ako posle „kupanja“ u vodi telefon radi, ne treba da ga koristite jer æe gotovo sigurno da posle nedelju-dve da prestane da radi. A onda æe popravka biti mnogo skuplja.
2.U mobilni telefon je dospeo pesak
Za¹to je to opasno?
U veæini sluèajeva malo peska neæe uticati na normalno funkcionisanje va¹eg mobilnog. To je u su¹tini estetski problem. Ipak, mo¾ete imati pote¹koæa s dirkama, a ponekad se de¹ava da telefon ne prepoznaje karticu ili dolazi do kratkog spoja.
©ta da radite?
Otvorite zadnju ploèu telefona, izvadite bateriju i istresite pesak. Nikakvo dodatno èi¹æenje (recimo fenom ili usisivaèem) nemojte raditi sami. Nipo¹to ga ne bri¹ite alkoholom jer mo¾ete trajno da ga o¹tetite. Eventualno mo¾ete poku¹ati da izbacite pesak izmeðu dirki pomoæu ¹tapiæa za u¹i ili debljom iglom. Ali je mnogo bolje da posao prepustite struènjaku, naroèito ako imate neki noviji model.
3.Telefon se pregrejao na suncu
Za¹to je to opasno?
Ukoliko ste poneli aparat u prirodu, obavezno treba da ga krijete od sunca, pokrivate odeæom ili sklanjate u torbu. Nipo¹to ga nemojte dr¾ati na kontrolnoj tabli u kolima jer æe se tu sigurno pregrejati po vrelom danu. Znaæete da je va¹ telefon do¾iveo sunèanicu po tome ¹to mu se zacrneo displej. Ukoliko vam se telefon pregrejao, mo¾e da mu strada baterija. To znaèi da æete od sada morati mnogo èe¹æe da ga punite. De¹ava se, iako retko, da se plastika od visoke temperature deformi¹e. Tu ste nemoæni, pa vam ne preostaje ni¹ta drugo nego da telefon bacite.
©ta da radite?
Pre svega sklonite telefon sa mesta na kome je tako toplo. Posle izvesnog vremena, proradiæe sam od sebe.
4.Telefon vam je pao na tvrdu podlogu - asfalt ili beton
Za¹to je to opasno?
Mobilni telefoni su prilièno krhki aparati. Svaki pad, èak i na tepih, mo¾e dovesti do toga da se razbije displej, otkine neki deliæ plastike ili ceo aparat raspadne u paramparèad. Èak i ako mu naizgled nije ni¹ta, mo¾e se desiti da poène sam od sebe da se iskljuèuje.
©ta da radite?
Ukoliko ste posle pada sklopili telefon i on normalno radi, ne morate obavezno da ga nosite u servis. Ali imajte na umu: kao ¹to svaka popu¹ena cigareta skraæuje ¾ivot èoveka za nekoliko minuta, tako i svaki pad umanjuje vek trajanja va¹eg aparata. A za koliko - dva dana ili dva meseca - zavisi od te¾ine „traume“.

Korisni saveti
-Ukoliko se spremate na put, umesto modernog i skupog mobilnog, ponesite onaj stari. Neæe vam biti toliko krivo ako ga izgubite ili zalijete vodom. Osim toga, najpouzdaniji i najsigurniji su upravo oprobani standardni modeli monoblok aparata. Oni savr¹eniji, recimo slajderi i preklopi, mnogo lak¹e se kvare i o¹teæuju.
-Da biste saèuvali telefon od vlage i peska, nabavite nepromoèivu futrolu.
-Pre nego ¹to otputujete na odmor, sve informacije iz telefona, fotografije i klipove prepi¹ite i prebacite na raèunar ili noutbuk.
-Dozvolite i sebi i telefonu mali predah! Nemojte ga nositi na pla¾u, izlet ili u ¹etnju. Kao prvo, smanjiæete ¹ansu da ga izgubite. A kao drugo, to æe vam omoguæiti da se potpuno opustite i oslobodite svih uobièajenih briga.

blic

Smrda

e meni se ovo desavalo,
i za sad se pokazalo da je nokia najizdrzljivija,mada ni samsung nije lose podneo morsku vodu...heheh
LM,
ja sam pristupila tehnici-Kucne carolije ,i
rastavila ih na sitne delove,osusila fenom,
sastavila...i
svaki je proradio...pitanje je samo koliko dugo..hehe

lycos

bivsi telefon-pa zao mi ga je pogledati, on je sve iskusio..od peska preko pene i betona...

Bred

Quoteja sam pristupila tehnici-Kucne carolije ,i
rastavila ih na sitne delove,osusila fenom,
sastavila...i
svaki je proradio...pitanje je samo koliko dugo..hehe
To i treba raditi a ne u panici pokusavati grcevito da ga ukljucite[sto sam ja radio :wall:] ...

Enea

Quote from: Smrda on 06-06-2007, 15:13:24
e meni se ovo desavalo,

LM,
ja sam pristupila tehnici-Kucne carolije ,i
rastavila ih na sitne delove,osusila fenom,
sastavila...i
svaki je proradio...pitanje je samo koliko dugo..hehe

da alkatel bese otporan na sve