Изолација резерпина?

Started by zoe, 07-06-2007, 13:00:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

zoe

Зашто је изолација резерпина 50-их година ХХ века била велики успех?

Због тога што је резерпин антихипертензив који се и дан-данас успешно користи, па се величина открића огледа у дугорочном успеху?
Или због хемијске структуре где се уочавају две естарске везе па је можда изолација била отежана услед нестабилности тих веза и подложности хидролизи?
Или нешто треће што нисам у стању ни да наслутим?
Или и прво и друго и треће? :>

:help2:

aziraphale

rezerpin se danas i ne koristi toliko uspesno, zbog raznoraznih sporednih efekata. nakon njegove izolacije 1952. godine, uoceno je da bas i nije od pomoci u lecenju hipertenzije kod nekih osoba. pritisak im padne, o da, ali ih nekako cini jako depresivnim, pa i suicidalnim, a mrtav pacijent nije srecan pacijent. tako su naucene dve stvari: (a) depresija je na neki nacin povezana sa smanjenim oslobadjenjem noradrenalina iz nervnih celija (mehanizam delovanja rezerpina), (b) ako normalne ljude moze toliko da smori, onda ce verovatno i unormaliti sludjene, tj. poceli su ga koristiti kao antipsihotik.

tako je, pored koriscenja kao antihipertenziva, rezerpin uticao i na razumevanje depresije. nije malo moras priznati s obzirom da je u pitanju jedna od opakijih bolesti.

p.s. rekoh ti da citkam po gnoziji...  :wink:

zoe

Cool! Уопште нисам размишљала у том правцу! Што је добро прочитати те на овом делу форума (шта ја имам од тога што ти читаш :>)

Quote(a) depresija je na neki nacin povezana sa smanjenim oslobadjenjem noradrenalina iz nervnih celija (mehanizam delovanja rezerpina)

Али сад кад си ме навео на пут, да употпунимо слику. Резерпин празни резервоаре норадреналина што доводи до смањења периферног отпора и до снижавања периферног крвног притиска.

На сличан, смањује и концентрацију серотонина у мозгу. Ослобађа га из ткива и повећава количину слободног серотонина који више није искористљив него бива метаболисан. И ето нама узрока депресије.