500 godina za Srbe-Haska pravda

Started by Bred, 14-06-2007, 14:59:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: PRESS
500 GODINA ZA SRBE!

Srbi u Ha¹kom tribunalu osuðeni na ukupno 500 godina robije, dok su svi Hrvati i muslimani zajedno osuðeni na ne¹to vi¹e od 100 godina!

Posle presude biv¹em predsedniku RSK Milanu Martiæu, koji je osuðen na 35 godina zatvora, ukupna kazna za optu¾ene Srbe u Hagu popela se na 500 godina robije! U Tribunalu su do sada pravosna¾no osuðena 52 Srbina, kojih je ubedljivo i najvi¹e u Hagu. Osuðeni Hrvati i muslimani do sada su ukupno dobili ne¹to vi¹e od 100 godina zatvora.

Najveæe kazne do sada, 40 godina zatvora, dobili su Goran Jelisiæ, koji je bio èuvar u logoru Luka pored Brèkog, i biv¹i gradonaèelnik Prijedora Milomir Stakiæ, koji je posle ulo¾ene ¾albe na do¾ivotnu kaznu dobio takoðe 40 godina. General VRS Radislav Krstiæ jedini je sada osuðen za genocid, prvo je dobio 46 godina zatvora, ali mu je kazna u meðuvremenu preinaèena na 35 godina.

Nisu doèekali presudu

Tokom trajanja sudskog postupka u pritvoru su umrli Slavko Dokmanoviæ (poèinio samoubistvo 29. juna 1998), Milan Kovaèeviæ (umro 1. avgusta 1998), Slobodan Milo¹eviæ (umro 11. marta 2006), dok je Momir Taliæ umro na privremenoj slobodi.

Osuðeni Milan Babiæ izvr¹io je samoubistvo u ha¹kom zatvoru, a Miroslav Deronjiæ umro je od raka pluæa u zatvoru u ©vedskoj, gde je bio na izdr¾avanju kazne.

Kazne za Srbe

Izmeðu ostalih, za ratne zloèine osuðeni su i Vidoje Blagojeviæ na 15 godina, Dragan Jokiæ na devet, Radoslav Brðanin na 30 godina, dok je Stanislav Galiæ dobio 20 godina. General Pavle Strugar veæ izdr¾ava kaznu od osam godina, Predrag Banoviæ takoðe je osuðen na osam, Ranko Èe¹iæ na 18 godina, Miodrag Jokiæ na sedam, a Radomir Kovaè na 20 godina zatvora.

Milorad Krnojelac veæ slu¾i 15-godi¹nju kaznu, Dragoljub Kunarac osuðen je na 29 godina, Dragan Nikoliæ na 23, a Momir Nikoliæ robija 20 godina. Biv¹i predsednik RS Biljana Plav¹iæ osuðena je na 11 godina i kaznu izdr¾ava u ©vedskoj, Mlaðo Radiæ osuðen je na 20, a Ivica Rajiæ na dve godine. Vladimir ©antiæ dobio je u Hagu 18 godina, a Du¹ko Tadiæ dve godine vi¹e, dok je Mitar Vasiljeviæ osuðen na deset godina. Tu su i Zoran Vukoviæ, koji je dobio 12, a Zoran ®igiæ 15 godina zatvora. Zasad jedini optu¾eni Srbin koji èeka pravosna¾nu presudu, pored Milana Martiæa, jeste Momèilo Kraji¹nik, koji je prvobitno osuðen na 27 godina zatvora.

Advokat Toma Fila, koji u Ha¹kom tribunalu brani Nikolu ©ainoviæa, ka¾e za Press da ovakav odnos zatvorskih kazni Srba i ostalih optu¾enih u Tribunalu "predstavlja realizaciju amerièke politike s poèetka devedesetih godina".

"Sluèaj Oriæ"

Pored Srba, konaène presude u Hagu izreèene su jo¹ Hazimu Deliæu (20 godina), Dariju Kordiæu (25 godina), Esadu Land¾u (25 godina) i Miroslavu Bralu (15 godina). Hrvatski general Tihomir Bla¹kiæ prvo je bio osuðen na 40 godina zatvora, ali mu je onda kazna smanjena na samo devet godina!

Najskandalozniji sluèaj je Naser Oriæ, koji je zbog zloèina nad Srbima u Republici Srpskoj osuðen na samo dve godine. Suðenje Oriæu poèelo je 6. oktobra 2004, zavr¹eno je 10. aprila 2006, a presuda je izreèena 30. juna iste godine. On je odmah po presudi pu¹ten na slobodu jer mu je u kaznu uraèunato i vreme provedeno u pritvoru. Tu¾ila¹tvo je ulo¾ilo ¾albu na ovu presudu, a postupak je u toku.

Dupli ar¹ini

- Tada¹nji amerièki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt, koji je u Knin u¹ao na hrvatskom tenku, jasno je rekao da su za sva de¹avanja na prostoru biv¹e SFRJ 85 odsto krivi Srbi, 15 odsto Hrvati i samo pet odsto muslimani. ©ta vam to sada posle 15 godina govori?! Takav odnos vam je i sada u Tribunalu, kako po pitanju optu¾enih tako i po pitanju onih kojima su izreèene presude. Prema tome, u Hagu nema pravde, jer je Srbima jo¹ pre 15 godina bilo presuðeno - prièa Fila.

Ljubi¹a ®ivadinoviæ, advokat Neboj¹e Pavkoviæa, ka¾e da se u Tribunalu primenjuju dvostruki ar¹ini.

- Vi¹e je nego oèigledno da se izvedeni dokazi u toku postupka razlièito tretiraju, u zavisnosti od toga da li su u pitanju optu¾enici Srbi ili ostala lica iz biv¹ih republika. U veæini sluèajeva sudije su vrlo subjektivne, i to tako ¹to uglavnom rade na ¹tetu srpskih optu¾enika - smatra ®ivadinoviæ.

I advokat Momèilo Bulatoviæ, koji u Tribunalu brani Veselina ©ljivanèanina, tvrdi da postoje dupli standardi.

- Dovoljno je samo uporediti 35 godina, na koliko je osuðen Milan Martiæ, i recimo dvogodi¹nju kaznu Nasera Oriæa, koji je veæ na slobodi! Pravo da vam ka¾em, kada sve to vidim, pla¹im se kako æe proæi i ©ljivanèanin, ali i ostali Srbi protiv kojih se jo¹ vodi postupak - komentari¹e Bulatoviæ.
S. VOJINOVIÆ

Wolf

QuoteDovoljno je samo uporediti 35 godina, na koliko je osuðen Milan Martiæ, i recimo dvogodi¹nju kaznu Nasera Oriæa, koji je veæ na slobodi!
Zbog ovoga mi se jedu go*na! U slucaju Srba, PRAVDA je
i slepa i corava i ne znam sta vise :wall:

Al-Jasmina

 a005

Pravdu udeljuje svet koji vrvi od nepravde


:ball2:

Bred

da, ali ne podnosim kad mi neko tupi o pravednosti haskog tribunala :namcor :batina

pereca

Tema je bolna, a mi nista ne mozemo da promenimo.
Zato se slabo oglasavam u ovakvim temama.

Bred

Ali ti je bar malo lakse ako svoj gnev otkucas :wink:

pereca

Ne nije. Lakse je kad im se svega lepo nagovoris visokim tonom pravo u - ekran televizora  :K

Darker

Quote from: Bred on 15-06-2007, 14:40:44
da, ali ne podnosim kad mi neko tupi o pravednosti haskog tribunala :namcor :batina
ne znam nikog ko prièa o pravdi ha¹kog tribunala... Ako æemo pravo, ja mislim da nijedan sud po krupnim pitanjima nije pravedan, nego je pravda pod velom politièkog interesa... As simple as that...

Bred

Pricaju Kandicka, ona Vuco, Biserka[:K] i slicni freakovi ... :wall:

Darker

Pa hvala Bogu da prièaju, ako mogu Vuèiæ i Pop-Laziæ i "slièni freak-ovi" da imaju slobodu govora - ¹to ne bi mogle i one :K

Bred

#10
Ja im ne branim, kazem samo da ne podnosim kad neko namerno ignorise CINJENICE i egzaktne podatke :wink:

aziraphale

Quote from: Bred on 19-06-2007, 14:19:28
Ja im ne branim, kazem samo da ne podnosim kad neko namerno ignorise CINJENICE i egzaktne podatke :wink:

jel tako?
zanimljivo.

primecujem da NIGDE u tekstu ne pise da su Srbi u Hagu nevino osudjeni. to znaci da tekst polazi od toga da su oni osudjeni za dela koja su pocinili - genocid, ubistva i drugo. sto ce reci KRIVI SU. eto ti ga egzaktan podatak. kazes da je to nepravedno. zasto? zato sto muslimani i hrvati nisu skupili po 500 godina ukupne kazne. sta to znaci? kada oni skupe toliko kazne, onda ce biti pravedno. interesantno poredjenje, zato sto ispada da ljudski zivot ima promenljivu vrednost (teza koju ocito podrzavas) - danas ga vrednujemo manje (zato sto nam cine nepravdu), sutra ce vredeti vise (kada budu dokazali da su i hrvati ubijali koliko i mi). da li se onda vrednost zivota jednoj Srbina smanjuje u odnosu na vrednost jednog Hrvata? i da li si spreman da podrzis i to?

po toj logici, brede, kada priznajemo da je ubijeno 8000 civila u srebrenici? kada muslimani skupe... koliko? 300? 400? 600 godina!?

Bred

azira, totalno masas poentu. Ja hocu da kazem da je nemoguce govoriti o bilo kakvoh vrste pravde ili pravednosti od strane suda gde se dominantno samo Srbi optuzuju i procesuiraju. Da li je nekin Srbin tamo dokaz svoju nevinost? Ne. Ili ih ima 1-2. Zasto? Zato sto je ceo sistem osmiljen tako da im se onemoguci odbrana. Da li su svi osudjeni krivi? NE. Zasto? Zato sto dosta njih odgovara po komandnoj odgovornosti.
Takodje, kad pogledas, celokupno srpsko rukovodstvo je u Hagu. Sta je sa hrvatskim, muslimanskim? Zasto se toliko otezalo sa podizanjem optuznice protiv Franje i Alije?
Ljudski zivot podjednako vredi bez obzira da li je u pitanju Srbin, Hrvat ili Musliman.
Upravo zato mora da se postigne neka ujednacenost u izricanju presuda i optuzivanju.
Odgovori mi sad zdravorazumski-da li je moguce da je najvise dokaza sakupljeno samo protiv Srba?
:wink:

Darker

Moguæe je...
Ne zbog pravde.
Zbog politike.
NE ME©ATI TA DVA POJMA...
A da smo krivi zbog politike, krivi smo po svim taèkama optu¾nice :wink:

Bred

Sud ne treba da sudi na osnovu politike. Niti tuzilastvo da sprovodi istrage i sakuplja dokaze po instrukciji politicara i stranih obavestajnih sluzbi.
E sad me ubedi D da nije namerno sakupljeno "najvise" kvazi-dokaza protiv Srba i da se isto to nije moglo uraditi i sa Hrvatima i sa Muslimanima.