Prsluk otkriva mentalne bolesti

Started by Bred, 14-06-2007, 15:15:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Amerièki nauènici tvrde da su razvili poseban prsluk koji mo¾e pomoæi doktorima da otkriju osobe koje pate od mentalnih bolesi kao ¹to su depresija i ¹izofrenija.

Prsluk, koju su razvili istra¾ivaèu, sadr¾i veliki broj senzora koji registruju rad srca, krvni pritisak, telesnu temperaturu, pokrete tela i dr¾anje osobe koja ga nosi.

Nauènici su prsluk u poèetku koristili da bi pratili ¾ivot osoba koje imaju srèane probleme, ali i sportiste i vatrogasce, kako bi izmerili uticaj stresa na èovekovo telo.

Kljuèni senzor koji se nalazi u prsluku mo¾e da odredi da li osoba hoda, trèi, stoji ili se vrpolji.

Nauènici tvrde da pacijenti koji pate od maniène depresije mogu biti veoma usplahireni i uznemireni, ¹to ovaj senzor mo¾e registrovati na osnovu pokreta koji se najèe¹æe ponavljaju, a predstavljaju simptome ovog mentalnog stanja.

Raspolo¾enje pacijenata u vrlo kratkom vremenskom roku mo¾e preæi iz ekstremne depresije u stanje velikog uzbuðenja, ili manije. Ipak, sa pravim tretmanom pacijenti mogu voditi skoro normalan ¾ivot.

Meðutim, u ranoj fazi akutne manije, lekari ne mogu taèno da utvrde da li se radi o depresiji ili ¹izofreniji – stanjima koja zahtevaju razlièite metode leèenja. ©izofreniju je mnogo te¾e kontrolisati, a samo mali broj obolelih u stanju je da vodi normalan ¾ivot. Osobe koje pate od ¹izofrenije mogu imati halucinacije i napade paranoje i potrebno je izdati pravu dijagnozu kako one ne bi do¹le u situaciju da naude sebi, ili drugima.

Psihijatri taènu dijagnozu donose nakon intenzivnog posmatranja pacijenta, a koje mo¾e trajati godinama. Postoje sluèajevi kada je bilo potrebno da proðe i do deset godina kako bi se dobila taèna dijagnoza - ukoliko se simptomi ne ispoljavaju èesto.

Nauènici se nadaju da æe prsluk nazvan “Life Shirt” uspeti da ubrza proces postavljanja taène dijagnoze.

Profesor psihijatrije sa Univerziteta u Kaliforniji, Vilijam Peri, nada se æe ovaj prsluk pomoæi doktorima da odrede taènu dijagnozu nakon svega 15 minuta posmatranja pacijenta.

b92