Srpski studenti slabovidi i gojazni

Started by Bred, 14-06-2007, 16:19:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

©ta pokazuju sistematski pregledi
Autor: I. Mi¹koviæ |


Studente u Srbiji veæ desetak godina muèe isti zdravstveni problemi. Èak èetvrtina njih pokvari vid tokom vi¹egodi¹njeg studiranja. Svake nove ¹kolske godine registruje se poveæan broj gojaznih, a sve je vi¹e alergiènih i anemiènih. Na sreæu, za 70 odsto akademaca se mo¾e reæi da su zdravi.

Ovo su rezultati prikupljeni tokom sistematskih pregleda u periodu od ¹kolske 1995/96. godine zakljuèno sa 2005/06. godinom, koji se ne razlikuju ni od onih najaktuelnijih za pro¹lu ¹kolsku godinu. Prikupila ih je i obradila dr Zdenka Jankoviæ, specijalista socijalne medicine na Studentskoj poliklinici u Beogradu i slièni su rezultatima u ostalim univerzitetskim centrima u na¹oj zemlji.

Pet najèe¹æih bolesti
- poremeæaji vida
- gojaznost
- alergije
- anemija
- bolesti urinarnog trakta

Njen stav je da studenti nisu svesni bitnosti zdravlja. Najèe¹æe ga do¾ivljavaju imaginarno i zato ga nemilice tro¹e.
- Problemi sa vidom su veoma èesto zastupljeni. Interesantno je da je tokom sistematskog pregleda pred upis u prvu godinu studija taj procenat bio ni¾i, ali se poveæao do treæe godine. To govori o nezadovoljavajuæim uslovima u kojima veæina studenata ¾ivi i studira, pa se broj od 18 odsto slabovidih u prvoj godini poveæava na oko 24 odsto do treæe godine- ka¾e za „Blic“ dr Jankoviæ.
Ekonomski razlozi i nizak standard ¾ivota uzrok su sve veæeg broja gojaznih studenata. Doktorka primeæuje se da se mladiæi obièno ugoje do treæe godine studija, ¹to sa devojkama nije sluèaj.
- Ono ¹to zabrinjava i èime se delimièno mo¾e objasniti poveæan broj gojaznih jeste podatak da se samo 45 odsto studenata na neki naèin, manje ili vi¹e redovno rekreira, ¹to svakako nije dovoljno. I broj alergiènih raste, ali identièna situacija je i kod svih ostalih kategorija stanovni¹tva - istièe dr Jankoviæ.
Ankete koje studenti tokom pregleda ispunjavaju pokazuju da treæina njih pu¹i. Ipak, sagovornica „Blica“ smatra da je taj broj svakako veæi, pa se pravi podatak oèekuje nakon novih sistematskih pregleda ove godine, kada æe se svi mladi prilikom pregleda izja¹njavati o pu¹aèkom statusu.
- Na sreæu, zdravstveno stanje ovih mladih ljudi uglavnom zahteva samo korekciju, a ozbiljnih poremeæaja ima veoma malo. Interesantno je da uprkos malom broju onih kojih se rekreiraju anomalija stopala ima manje, kao i studenata sa lo¹im dr¾anjem - rekla je dr Jankoviæ.
Za razliku od Beograda, gojaznost je problem broj jedan studenata u Ni¹u. Dr Suzana Vasiljeviæ uzroke vidi u nepravilnoj ishrani jer èesto slu¹a ¾albe na kvalitet hrane u studentskim menzama. Tu treba dodati i neaktivnost.
- Primetni su i deformiteti kièmenog stuba i lo¹e dr¾anje tela, ali i anemije, koje takoðe imaju veze s neodgovarajuæom ishranom. Pu¹enje je veoma ra¹irena pojava, posebno kod devojaka, tako da i to doprinosi anemiènosti. Zabrinjava i porast broja studenata koji boluju od bronhitisa, koji vremenom prerasta u astmu - rekla je za „Blic“ dr Vasiljeviæ.
Lekari Studentske poliklinike u Kragujevcu posebno su zabrinuti zbog poveæanog broja poremeæaja sistema za disanje, koji su izazvani alergijskim reakcijama i prerastaju u astmu. Ipak, doktorka Sonja Peri¹iæ posebno upozorava na bolesti mokraænih puteva kod studentkinja.
- Osnovni razlog je neadekvatna garderoba. Devojke nose tange umesto pamuènog ve¹a i idu golih stomaka. Tako se lak¹e prehlade i dolazi do problema sa urinarnim traktom - obja¹njava dr Peri¹iæ.
Slièan odgovor èuli smo i od lekara u Novom Sadu. Anemija je dominantan zdravstveni problem, posebno kod studentkinja, a najèe¹æe je uzrokovana neadekvatnim dugotrajnim dijetama.

Pregledi na prvoj i treæoj godini
Svake godine, kroz sistematske preglede koji podrazumevaju pregled lekara op¹te prakse, zubara, laboratorijske analize i za devojke ginekolo¹ki pregled, proðe oko 25.000 studenata, ukljuèujuæi i one sa privatnih univerziteta. Sistematski pregledi su obavezni tokom prve i treæe godine studija.

Otpor prema kondomima
Ankete su pokazale da veæina studenata zna naèine preno¹enja HIV infekcije. Ipak, ne ¹tite se svi, pa kondom redovno koristi 64,9 odsto studenata prve godine i 66,2 odsto onih sa treæe. Primetan je otpor prema testovima na HIV, pa bi oko 60 odsto njih pristalo da se testira.

blic

Masha

#1
Svake godine, kroz sistematske preglede koji podrazumevaju pregled lekara op¹te prakse, zubara, laboratorijske analize i za devojke ginekolo¹ki pregled, proðe oko 25.000 studenata, ukljuèujuæi i one sa privatnih univerziteta. Sistematski pregledi su obavezni tokom prve i treæe godine studija.


Boldovano je najveca laz koju cuh u skorije vreme. Mislim, ja sam do sada bila na dva i jednom su mi merili pritisak, nije da nisu, a jednom su me pitali koliki mi je obicno i tu vrednost upisali u predvidjenju rubriku. Oba puta su mi slusali pluca  :pljes:. Mislim, neko je novinarima rekao da se gore boldovano radi, a taj neko su lekari Studentske poliklinike. Pitam se kako ih nije sramota da lazu! Dodje mi da pozovem redakciju i da kazem da nije tacno i da mere pritisak i slusaju pluca, a i to ne uvek. Mislim, bas mi je vise muka od toga da studente prave ovcama! .grins.

jeca87

E, jadni mi... Znaci do kraja godine pocinjem da nosim naocare i da pijem Turbo shlank! :)

AquArius

po mnogo cemu ispadoh clan srpske studentarije  :K

elem,
trebalo bi odraditi poredjenje sa zdravljem populacije istih godina koja ne studira,
pa donositi zakljucke koliko od studiranja zaista propadamo,
a koliko od "niskog standarda i posledicno grozne ishrane" i sl.


Masho, slazem se sa tobom,
cak je sistematski za nas farmaceute bio organizovan u ambulanti (?)
4. aprila, i nije licio ni na sta ..

svaka informacija je bila proizvoljna.
(ne secam se da je iko ima ikakav poseban problem,
a daj Boze da je to realno)

jbg ima onoga - kako bi trebalo da bude
i kako jeste.

(a u ovom slucaju - nije.)


Masha

Da, taj detalj sa ambulantom u domu sam zaboravila da spomenem. Ne da nije licilo ni na sta nego je to bila tuga, cemer i jad. A najvise me nervira to sto moras da odes na sistematski da bi mogao da overis semestar. Sta, kao, mozda cu svojim zdravljem ugroziti druge studente zato sto me neko nije pitao koliki mi je pritisak. Ako vec postoje ti pregledi onda neka ih rade kako treba, a ne da tu nesto mrljave i pri tom lazu. Evo kako je izgledao moj prvi sistematski, dakle u prvoj godini - usla unutra, sela, covek mi postavio ona silna pitanja iz upitnika, tipa jeste li bolovali od ovoga, onoga itd., izmedju ostalog visina i tezina. Kad je to zavrseno pitao me je koliki mi je pritisak obicno i ja mu rekla. Tada mi je otprilike rekao; " A da ne lazes ti mene malo? Bleda si, izgledas kao zagorela grisina"( tada jesam bila jako mrsava ), onda je kratko coktao, i nastavio: " A da odes ti malo kod psihologa?" Inace, ovo zagorela grisina mi je doslovce rekao, ali nije uzeo da mi proveri pritisak i vidi da li sam ili ne slagala.

Bred

Quote from: Masha on 14-06-2007, 23:21:05
Tada mi je otprilike rekao; " A da ne lazes ti mene malo? Bleda si, izgledas kao zagorela grisina"( tada jesam bila jako mrsava ), onda je kratko coktao, i nastavio: " A da odes ti malo kod psihologa?" Inace, ovo zagorela grisina mi je doslovce rekao, ali nije uzeo da mi proveri pritisak i vidi da li sam ili ne slagala.
qq  :wall: retard.
toliko o lekarima...

shiky

Retardinjo,stvarno!!!Pa situacija je i u slucaju nase generacije bila ista,samo sto nam je bila neka bas,bas mlada doktorka...a ona sestra sto nam je uzimala pare i zdravstvene knjizice maximalno neljubazna...
Masho,bleda a kao zagorela grisina? :116:
Prvo koje poredjenje,a drugo recenica je totalno kontradiktorna,kako si bleda ako si zagorela? :K

Bred


Masha

Shiky, nije kontradiktorna recenica jer tada sam bila jako mrsava i onda je on moju mrsavost poredio sa zagorelom grisinom jer valjda grisina je tanka, ali opet izgleda ok, ali zagorela grisina je nesto bas bezveze. Kad je na to dodao i to sto sam bleda onda je zakljucio da ga sigurno slagah za pritisak jer je mislio da mi je sigurno jos  nizi nego sto sam mu navela.

shiky


Darker

E ¾iva istina, em sam se ugojio, em sam oæoraveo... :wall:

jecapereca

Pa tako je to kad se non-stop zeva u komp i jede nezdrava hrana :K

yeca

Pa da, moje levo soko okolovo poèelo da popu¹ta  :nonono:
A ovo drugo  :1   :pst   :trfr:

Bred

i ja sam primeto da slabije vidim u mraku a cesto moram da ckiljim ako je text sitan. qq :wall:  a005 a005

jecapereca

O tome vam pricam, jos malo pa cu da "udjem" u monitor a ujedno i grickam slane stapice.Sreca moja sto mi je dobra genetika pa jos uvek nisam gojazna ali je zato vid katastrofalan