Писмени задаци :)

Started by Blesava*, 18-06-2007, 15:48:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Blesava*

Odlomci pismenih zadataka ucenika skole u Aleksincu 1965. god,izdato u Knjizevnim novinama

Kraljevic Marko

" U Narodnooslobodilackoj Borbi prolivali su svoju jarko crvenu i skupocenu tecnost koju mozemo drugacije da nazovemo krv protiv fasista i domacim izdajicama,pa cak i poginuli dajuci svoj zivot Sava Kovacevic, Ivo Lola Ribar,Marija na prkosima,Karadjordje zvani Petrovic,Uca Gvozden, Marko Kraljevic i drugi nasi sinovi koji su branili i koji ce braniti svoju zemlju doklegod je zivota u njima ..."

Mlada i neukusna

"Bila sam mlada i neukusna. Pastiri su gonili stada ovaca medju kojima sam bila i ja. Od jedan: put meni mi nesto zaigra ispod nogama. Svi popadasmo od stra na travi! a meni mi srce sidje upetama. Malo posle iza toga kada se vrati smo u svest od straka neko upita sta to bi,ja si reko u sebi,pa to smo ucili u skolu na zemljopisu i reko decama: to su arhitektonski potresi duboko ispod zemljanompovrsinom. "

O " Bozanskoj komediji"

" Ovu komediju napisao je najveci pisac Danta Alegorija. Ona se zove ili nosi naslov Bozanstvena zato sto Danta moro da dobije bozansko nadaknuce da bih mogo da prodje kroz pakao da ne izgori ili padne u neki kazan sa vrelu vodu pa da se ispari pa daga posle neprime u raj gde ga tamo ceka njegova devojka koju je on strasno mnogo volo pa mozda nece da joj se zasvida koja se zvala Betrica ako ima rane na licu i na rukama koje je on nju voleo pa i ona njega pa zasto sada da mu se ljubav pokvari. Ova knjiga zove se jos i komedija zato sto je to sto pisac pise izmisljeno i sto mi to neverujemo pase smejemo kad citamo sto tu pise. Da napise ovu komediju nagovorijo ga je njegov prijatelj Virgilia on je pisao sonete Lauri i nevoli joj samo dusu kao Danta vec i oci i kosu i vidi je kao se vozi u camac pa se plasi da se ne prevrne. Vodi ga na onaj svet i tamo nadu papu kako visi naglavacke nadole koji je tada ziveo u Rimu na Tibar,reku zelenu i pljackao seljake koji nisu imali sta da jedu posto im je sve uzimo ovaj papa i drugi burzujci. Odavde mi mozemo da izvedemo zakljucak kako je Alegorija bio napredan i mrzeo sve gazde tiranine i razne druge kapitaliste kao sto ih i mi isto tako mrzimo i mrzecemo ih i nece se ugledamo na njima vec cemo marljivo ucimo i izgradjivati zemlju i drugi svesni objekti."

:)  :)  :)

malena

Quote from: Blesava* on 18-06-2007, 15:48:16
" Ovu komediju napisao je najveci pisac Danta Alegorija. Ona se zove ili nosi naslov Bozanstvena zato sto Danta moro da dobije bozansko nadaknuce da bih mogo da prodje kroz pakao da ne izgori ili padne u neki kazan sa vrelu vodu pa da se ispari pa daga posle neprime u raj gde ga tamo ceka njegova devojka koju je on strasno mnogo volo "
Meni je ovaj deo ipak bio najsmesniji,ali ceo tekst je :siza: :siza: :siza: