"Uslovna gotovina"

Started by Bred, 19-06-2007, 15:46:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

| Izvor: FoNet
Njujork -- Siroma¹ni graðani Njujorka uskoro æe dobijati novèane nagrade za dobro pona¹anje, uspeh u ¹koli, zapo¹ljavanje ili posete lekaru.

Reè je o merama u okviru eksperimentalnog programa za suzbijanje siroma¹tva, saop¹tile su vlasti Njujorka. Ta vrsta pomoæi siroma¹nima nazvana je "uslovna gotovina", a u Brazilu i Meksiku je dobila veoma visoke ocene zbog uspeha u promeni pona¹anja siroma¹nih.

U pozadini je teorija da su siroma¹ni uhvaæeni u zamku problema koji se nadovezuju jedan na drugi, ¹to ih spreèava da pobolj¹aju materijalni polo¾aj. Kako primer se navode osobe koje se ne vakcini¹u i ne ide na lekarske preglede, a potom se èe¹æe razboljevaju i na kraju gube posao.

Predviðeno je da dvogodi¹nji pilot-program obuhvati 14.000 ljudi, a novac æe obezbediti gradonaèelnik Njujorka Majkl Blumberg iz svog privatnog fonda, ne ¾eleæi da tro¹i dr¾avni novac za eksperiment. Siroma¹ni æe za dobro pona¹anje dobijati po 300 dolara, za dobar uspeh u ¹koli 150 dolara, za posao i posetu lekarima po 200 dolara. Blumberg æe za program izdvojiti oko 53 miliona dolara.

b92

dirigent

Zanimljiv eksperiment . Ali mi deluje kao resavanje problema iz pozadine , nista bez stapa i sargarepe...