Srbi i kondomi

Started by Bred, 19-06-2007, 16:04:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Tek svaki drugi koristi kondom
Autor: Ivan Mi¹koviæ |

Srbi ne vole kondome! Zato ih vrebaju brojne polne bolesti i infekcije, a problem seksualnih odnosa bez za¹tite postaje posebno aktuelan tokom leta koje je, po tradiciji, vreme pojaèanih seksualnih aktivnosti, slobodnijeg pona¹anja i odnosa bez za¹tite. Procenjuje se da 51 odsto Srba stalno ili povremeno upra¾njava seks sa kondomom. Lekari su slo¾ni da taj procenat mora da bude veæi.
Pro¹logodi¹nje istra¾ivanje kompanije „Durex“, svetskog lidera u proizvodnji kondoma, pokazalo je da najvi¹e ispitanika u Srbiji, bez Kosova i Metohije, od svih kontraceptivnih sredstava najèe¹æe koristi kondom. Ali njih je samo 37,4 odsto. Pora¾avajuæa je èinjenica da 18,3 odsto ispitanika ne koristi nijednu metodu za¹tite, a da se 17,9 odsto oslanja iskljuèivo na prirodne metode za¹tite od ne¾eljene trudnoæe. To znaèi da kada je reè o merama za¹tite od side i ostalih polno prenosivih bolesti vi¹e od 35 odsto ispitanika raèuna na sreæu, po principu „neæe to mene“.
Nezainteresovanost za kontracepciju i za¹titu tokom seksualnih odnosa ima i duboke psihièke uzroke. Seksolog dr Vladimir Milo¹eviæ potvrðuje u izjavi za „Blic“ da Srbi izbegavaju upotrebu kondoma i istièe da taj otpor ne postoji samo kod Srba veæ je prisutan ¹irom sveta.
- Prvi od razloga odbijanja da se partneri za¹tite jeste nepostojanje navike niti informisanosti o znaèaju kori¹æenja za¹tite kondomom. I dalje postoji èvrsto uverenje i kod mu¹karaca i kod ¾ena da se seksualno zadovoljstvo umanjuje ako se stavi kondom. I treæi, veoma bitan razlog jeste ¹to se mnogo mu¹karaca pla¹i da æe prilikom stavljanja kondoma izgubiti erekciju. Ne treba zaboraviti ni jo¹ uvek prisutan „balkanski maèizam“ koji apsolutno iskljuèuje upotrebu kondoma - ka¾e dr Milo¹eviæ i dodaje da je su¹tina problema u strahu od seksualnog neuspeha, koji je jedan od najèe¹æih strahova kod mu¹karaca.

Opasne predrasude
Na osnovu iskustva volontera JAZAS-a, koji rade na „AIDS info telefonu“, i savetnika Centra za prevenciju HIV-a i polno prenosivih infekcija u Beogradu, najèe¹æi izgovor za nekori¹æenje kondoma kod mladih jeste da im smanjuje intenzitet u¾ivanja.
Javlja se i problem poverenja. Dok jedni strahuju da æe njihovi novi partneri pomisliti da su zbog upotrebe kondoma skloni promiskuitetu, drugi se pla¹e da ne uvrede svog novog partnera smatrajuæi da je zahtev za upotrebu kondoma znak nepoverenja.
Mnogi mu¹karci se ¾ale da su im kondomi „tesni“. Neki imaju primedbu da gube erekciju prilikom stavljanja kondoma, dok se kod devojaka nekada javljaju alergijske ili iritabilne reakcije ako kondom nije dovoljno lubrikanizovan.
Volonteri JAZAS-a èesto slu¹aju od mladih i da im trenutak stavljanja kondoma smanjuje spontanost, romantiku ili uzbuðenje, a neki odgovaraju i da ih mrzi da odu da kupe.

®ene ugro¾enije
Lekari istièu da je upotreba kondoma stvar navike, a danas je dostupan ¹irok spektar razlièitih kondoma koji mogu i da pobolj¹aju seksualni ¾ivot. Takoðe, postoje i lubrikanti, meðu kojima treba birati one na bazi vode.
- U svakom sluèaju, treba imati na umu da je trenutno kondom jedina efikasna za¹tita protiv HIV-a i ostalih polno prenosivih infekcija.
Iako je, prema istra¾ivanju Ujedinjenih nacija, 90 odsto mladih u svetu upoznato sa postojanjem kondoma i njegovom namenom, na¹a iskustva u radu s mladima na edukativnim seminarima po ¹kolama i fakultetima pokazuju da veliki broj mladih ne zna pravilno da koristi kondom - ka¾u u JAZAS-u.
Svi seksualno aktivni ljudi bi morali da budu svesni da su od svih mu¹kih strahova mnogo gore brojne zarazne bolesti i infekcije koje se prenose seksom bez za¹tite.
Ginekolog dr Mirjana Velimiroviæ istièe da se infekcije mnogo br¾e ¹ire u ¾enskim polnim organima. Mu¹karac mo¾e biti prenosilac, ali reðe oboleva.
- Zato ¾ene èesto imaju zdravstvenih problema sa infekcijama koje izazivaju hlamidija, kondilomi i humano papiloma virus, koji, ukoliko se ne leèe, mogu dovesti i do raka grliæa materice. Naravno, neza¹tiæen seksualni odnos nosi i rizik od gonoreje i sifilisa, od kojih su podjednako ugo¾ena oba pola - ka¾e za „Blic“ dr Velimiroviæ i posebno upozorava na opasnost od zaraze virusom HIV-a, koji je i najopasniji od svega navedenog.

Neizleèive bolesti
Dr ®eljko Miju¹koviæ, dermatovenerolog sa VMA, istièe da se graðanima stalno mora stavljati do znanja koliko je bitna upotreba kondoma jer su mnoge polne bolesti veoma te¹ko izleèive, a neke i neizleèive.
- Sifilis, gonoreja, infekcije hlamidjom i mikoplazmama, hepatitis B i C i, na kraju, sida veoma su ozbiljna oboljenja. Sve se te bolesti leèe manje ili vi¹e uspe¹no. Meðutim, treba imati na umu da se hepatitis B i C, kao i sifilis, veoma dugo leèe, a postoje i sluèajevi da se nikad ne izleèe u potpunosti - upozorava doktor Miju¹koviæ.

Pomak u studentskoj populaciji
Prema istra¾ivanjima koja je sproveo Centar za prevenciju side i polno prenosivih infekcija pri Studentskoj poliklinici, manje od 50 odsto studenata koristi kondom. Procenjuje se da op¹ta populacija mladih ipak vi¹e koristi kondom, èak njih oko 68 odsto, ¹to je, prema reèima dr Mile Pauniæ, ipak veliki pomak u odnosu na period od pre 15 godina.

blic