Upis 2007.god

Started by pereca, 20-06-2007, 19:36:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Girl

'Famracija' - he, he, pogresila sam. Thanks, Bred.

Miljana

Jao pitanja samo naviru  :hmm -sta znace oni brojevi prijava,mislim da li ce nas za polaganje rasporediti po tim brojevima ili...?

maya

Quote from: Miljana on 21-06-2007, 13:59:37
Jao pitanja samo naviru  :hmm -sta znace oni brojevi prijava,mislim da li ce nas za polaganje rasporediti po tim brojevima ili...?

verovatno...procitaj pazljivo ono sto su nam dali sa prijavama...

Bred

Fakulteti prirodnih nauka bez dovoljno bruco¹a
Autor: V. Nedeljkoviæ |

Fakultet za fizièku hemiju, Fizièki fakultet, Tehnolo¹ko-metalur¹ki, Rudarsko- geolo¹ki fakultet, kao i Tehnièki fakultet u Boru poslednjih godina jedva uspevaju da upi¹u dovoljan broj bruco¹a. Ne poma¾u ni niske ¹kolarine, priznavanje prijemnog ispita sa drugih fakulteta, novi programi usklaðeni sa Bolonjom, moguænost zaposlenja u inostranstvu... Studenata, jednostavno, nema.
Na Fakultetu za fizièku hemiju u Beogradu prvog i drugog upisnog dana prijavilo se samo 46 kandidata, a mesta ima za 100 buduæih bruco¹a koji bi studirali o tro¹ku dr¾ave i 40 samofinansirajuæih.
- Mi smo orijentisani ka istra¾ivanju i prosveti, a to nisu dobro plaæeni poslovi u Srbiji. Prosveta je materijalno i moralno desetkovana i normalno je ¹to deca neæe da upisuju fakultete za koje misle da im ne mogu doneti materijalnu dobit - ka¾e za „Blic“ dr Slavko Mentus, dekan Fakulteta za fizièku hemiju u Beogradu. Devojka koja je 2004. godine diplomirala na Fakultetu za fizièku hemiju, sa prosekom veæim do osam, èekala je na posao dve godine.
- Dobri studenti koji zavr¹e ovaj fakultet imaju veliku proðu u inostranstvu. Do 2003. odlazili su vani èim diplomiraju, a ja sam odluèila da ostanem. Ja radim na fakultetu na projektima i zaraðujem 25.000 dinara meseèno - prièa biv¹a studentkinja Fakulteta za fizièku hemiju.
Na¹a sagovornica ka¾e da poslova koji bi jedan diplomirani fizikohemièar, jednostavno nema.
- Ostaje da se nadamo da æe ponovnim razvojem industrije i tehnologije u na¹oj zemlji, zanimanje fizikohemièara dobiti na znaèaju - ka¾e na¹a sagovornica.
Nauènotehnolo¹kim razvojem u Srbiji, zanimanje fizikohemièara, koje mladi sada zaobilaze u ¹irokom luku, moglo bi da postane jedno od najatraktivnijih. Kada zavr¹e Fakultet za fizièku hemiju, studenti dobijaju zvanje - fizikohemièar i mogu da rade u ustanovama i organizacijama za nauènoistra¾ivaèku, razvojnu, primenjenu i prosvetnu delatnost.

blic
Na Rudarsko-geolo¹kom fakultetu u Beogradu u sledeæoj ¹kolskoj godini biæe mesta za 230 studenta koji æe se finansirati iz bud¾eta i 20 bruco¹a koji æe morati da plate ¹kolarinu koja iznosi 30.000 dinara. Prva dva upisna dana na ovom fakultetu na rudarski smer se prijavilo 70 kandidata, a na geolo¹ki - 55.
- Ovo je drastièno pobolj¹anje u odnosu na pro¹lu godinu. Ipak i dalje je prisutan trend slabijeg intersovanja. Za in¾enjere rudarstva i geologije, procesom transformacije na¹eg dru¹tva i dolaskom stranog kapitala, otvaraju se sjajne moguænosti. Stranci dolaze kod nas i tra¾e na¹e najbolje studente koji bez problema dobijaju posao u inostranstvu, u Kanadi, Australiji, Ju¾noafrièkoj Republici... - ka¾e za „Blic“ Nikola Liliæ, prodekan za nastavu na Rudarsko-geolo¹kom fakultetu.

pereca

#19
Zavr¹en upis na fakultete
Najvi¹e prijavljenih na ekonomiji i geografiji



Prijem dokumenata za upis na svim fakultetima u Srbiji zavr¹en je juèe, a prijemni ispiti biæe organizovani 27, 28. i 29. juna. Na Beogradskom univerzitetu najvi¹e kandidata se ove godine prijavilo na Ekonomskom - 2.100 i Geografskom fakultetu - 1.796. Interesovanje je veliko i za fakultete medicinske, ekonomske i pravne struke, dok su najmanje kandidata imali prirodni i pojedini tehnièki fakulteti.

Na Univerzitetu u Beogradu se za upis na 31 fakultet prijavilo 20.230 kandidata, a mesta ima 16.403 bruco¹a. Pored Ekonomskog fakulteta na koji se veæ tradicionalno prijavljuje veliki broj kandidata, nezapamæen broj zainteresovanih imao je i Geografski fakultet - èak 1.796.
- Kandidati su posebno zainteresovani za geografiju i turizam. Ovo je za nas do sada najberiæetnija godina ¹to se tièe broja prijavljenih kandidata - ka¾e prof. dr Srboljub Stamenkoviæ, dekan Geografskog fakulteta.
Veæ prvog dana, upisna kvota je prema¹ena na Stomatolo¹kom fakultetu, ali i na Filozofskom fakultetu, gde se najvi¹e kandidata prijavilo na odsek za psihologiju. Poslednjeg upisnog dana ukupan broj prijavljenih kandidata na Stomatolo¹kom fakultetu bio je 445. Pro¹le godine za indeks na ovom fakultetu borilo se èak 600 kandidata.
- Ove godine imamo manje kandidata. Razlog je, najverovatnije, otvaranje odseka za stomatologiju u Podgorici, pa smo ove godine ostali bez veæeg broja crnogorskih studenata - ka¾e za „Blic“ prof. dr Dragoslav Stamenkoviæ, dekan Stomatolo¹kog fakulteta.
I na Fakultetu politièkih nauka broj zainteresovanih se svake godine poveæava, pa je tako u ovom upisnom krugu za 500 slobodnih mesta konkurisao 801 kandidat.
- Pro¹le godine smo imali 718 kandidata, pretpro¹le 670, a sada imamo 131 kandidata vi¹e - ka¾e Nedeljko Ga¹iæ, PR studentske slu¾be na FPN-u.
Na Pravnom fakultetu æe se ove godine za 1.600 slobodnih mesta boriti 1.850 kandidata. Na Arhitektonskom fakultetu prijavilo se 438 kandidata, a mesta ima za 240 bruco¹a. Na Hemijskom fakultetu je broj prijavljenih kandidata u odnosu na pro¹lu godinu porastao za 25 odsto. Na Filolo¹kom fakultetu se najvi¹e kandidata prijavilo na odsek za engleski jezik i knji¾evnost - 273, a na drugom mestu je ¹panski jezik sa 175 kandidata. Na Fakultetu za fizièku hemiju prijavilo se 49 kandidata, ali na ovoj visoko¹kolskoj instituciju oèekuju da æe u sledeæem konkursnom roku ispuniti upisnu kvotu.

Privatni univerziteti
Na privatnim univerzitetima i samostalnim fakultetima u Srbiji upis kandidata je u toku. Termini prijemnih ispita razlikuju se od ustanove do ustanove, a organizuju se krajem juna i poèetkom jula.

www.blic.co.yu


Na Farmaceutskom fakultetu za polaganje prijemnog ispita prijavilo se 565 studenata.

Prijemni ispiti za upis na fakultete poèeæe 27. juna
Autor: Beta

Buduæi bruco¹i prijemne ispite za upis na fakultete dr¾avnih univerziteta u Srbiji polagaæe 27, 28. i 29. juna. 
Buduæi studenti du¾ni su da na prijemni ispit ponesu liènu kartu ili paso¹, a na fakultetima bi trebalo da budu jedan sat pre poèetka polaganja.
Kandidati na stolu mogu da imaju samo neophodan pribor, a testovi se obavezno popunjavaju plavom hemijskom olovkom. Tokom prijemnih ispita nije dozvoljeno kori¹æenje d¾epnih raèunara ili mobilnih telefona.


Kandidati su dokumenta za upis na fakultete predavali od 20. do 22. juna. Najveæe interesovanje je i ove godine za Ekonomski i Pravni fakultetet Univerziteta u Beogradu. Podaci o konaènom broju kandidata koji su se prijavili za upis na
fakultete dr¾avnih univerziteta u Srbiji biæe poznati sutra.

Pomoænik ministra prosvete Slavko Karavidiæ rekao je ranije za agenciju Beta da æe to ministarstvo omoguæiti poveæanje upisnih kvota na fakultete za koje je najveæe interesovanje, ali samo za samofinasirajuche studente.

Prvi upisni rok zavr¹ava se 15. jula, a oni koji ne uspeju da dodju do indeksa, moæiæe da za preostala mesta na fakultetima konkuri¹u u septembru.
Drugi upisni rok poèeæe 1. septembra i trajaæe do 20. septembra. Prijava studenata biæe 3. i 4. septembra, a prijemni ispiti æe se polagati 5, 6. i 7. septembra. 

Bred

Ne znam da li znate ali prijemni se polaze oba dana od 15-18h.

Girl

Treba doci oko pola sata ranije , je l' da?

Bred

pa minimum, pola sata ranije u principu ulazite u halu...

vlada89

A u kojoj hali 14 ili 17?

Bla_bla_blaaaa

14!!! Ja sam tamo oko 2...:)

pereca

Камера у хемијској оловци

Београдски сајам јуче је био најврелији део престонице, јер је, у Хали 14, око 800 матураната полагало пријемни испит за упис на Електротехнички и Физички факултет. Пријемни испит јуче је почео на свих седам државних универзитета и трајаће још данас и сутра.

На Сајму су највећу гужву направили - родитељи. Када су потенцијални бруцоши ушли у салу, родитељи су се гурали око улаза покушавајући да виде где су села њихова деца и да им још једном махну или их усликају за успомену.
Асистенти, који су дежурали, с разлогом су негодовали констатујући да пратиоци само повећавају нервозу кандидатима. Чим су тестови подељени, сви посматрачи су морали да напусте улаз, а они су се потом распоредили по хладовини око Сајма.

На столовима, испред кандидата, налазила се само лична карта, флашица воде и оловка, које су, из сигурносних разлога, поделили организатори.
- То смо урадили, јер смо чули да могу да набаве оловке које имају уграђене камере којима снимају тест који неко други може јасно да види на екрану. На тај начин њихови „сарадници” им решавају задатке и уз помоћ мобилног телефона, који је повезан са бежичном бубицом, диктирају одговоре. Да бисмо избегли непријатне ситуације дали смо им наше оловке и покупили мобилне телефоне - објашњавају дежурни професори и додају да ће, уз помоћ ометача, у току трајања испита проверавати да ли неко користи мобилни. Иако су асистенти неколико пута прошетали кроз салу нису открили да је неко покушао да преписује.

Професор др Јелица Протић, продекан на наставу на ЕТФ-у, каже да су малобројни они који покушавају да користе недозвољена помагала.
- Ризик је велики, јер уколико буду ухваћени, аутоматски су дисквалификовани. Дежурни професори стално шетају између редова тако да је готово немогуће преписивати - каже професорка Протић и додаје да је већина њих веома „истренирана” и да добро знају шта смеју да раде.
Из тог разлога, ретко се дешава да неко заборави личну карту. Уколико до тога дође, фотограф на лицу места слика кандидата који после доноси своје документе и доказује свој идентитет.

Пре почетка испита професор др Миодраг Поповић, декан Електротехничког факултета, пожелео је срећу свим кандидатима и изразио наду да ће сви они једног дана бити колеге инжењери. Према његовим речима, од 859 пријављених кандидата - 20 одсто чине девојке.
Ана Јеличић из Београда жарко жели да упише ЕТФ, јер је занимају рачунари и програмирање.
- Не мислим да је то „мушки факултет” и они који то мисле имају велике предрасуде - рекла је Ана док је седела на свом месту чекајући да добије тест и види задатке које ће наредна три сата решавати. Каже да уопште нема трему, а од новембра је похађала припремну наставу на факултету.

За разлику од ње, док је превртала оловку у руци, Катарина Иљазовић из Београда је прокоментарисала да јој страх од испита повећава гужва око ње и гомила људи.
- Уопште нисам била узбуђена, али сада ми није добро. Спремала сам се од јануара за пријемни и то у једној приватној школи. Волим природне науке и знам да ћу, уз помоћ овог факултета, моћи да нађем добар посао - сматра наша саговорница.
Ивана Гојковић из Ћуприје, студент завршене године ЕТФ-а, на испит је допратила брата Војислава. Признала је да је поприлично нервозна јер је месец дана вежбала са Војиславом припремајући га за испит.
- Запоставила сам своје испите, али надам се да ће се труд исплатити - каже наша саговорница која долази из породице у којој се заинтересованост за електротехнику преноси са генерације на генерацију.

Татјана Ивковић из Костолца све ово преживљава други пут заредом, јер је њен син Милан и прошле године безуспешно покушао да се упише на ЕТФ.
- Прошле године се није спремао за упис, а сада је озбиљно „загрејао” столицу. Први пут је имао велику трему, а сада му је мало лакше. Надам се да ће имати више среће. Полагаће пријемни и на Машинском факултету, па ће ваљда негде да се упише - каже Татјана Ивковић.

Тест који је подељен кандидатима и ове године је изашао из пера професора математике Ненада Цакића који је задужен за овај испит од 2003. године.
- Покушавам да ускладим задатке који не би требало да буду ни превише лагани, ни превише тешки, већ осредњи, како би кандидати показали своје право знање. Већини је најтежа тригонометрија и вероватноћа - каже професор Цакић.
Прошле године је последњи примљени кандидат на самофинансирању имао 52 поена, а на буџету - 67, а, процењује се да ће сада борба за индекс бити жестока, јер је јуче чак 150 кандидата имало све одличне оцене у средњој школи.
Кандидати су прво полагали математику, а данас ће, уколико буду желели, радити тест из физике. Приликом сабирања бодова у обзир ће се узимати тест који су боље урадили.

Из велике хале први је ишетао Игор Билановић из Београда који је прокоментарисао да задаци нису били ни лаки ни тешки. Мало га је намучила комбинаторика, док Владимир Русовац из Зрењанина, који је завршио Математичку гимназију, није успео да реши задатак из тригонометрије.
Најопуштенији од њих био је Дарко Поп из Старе Пазове који је сигуран да ће бити примљен на одсек за софтверско инжењерство.
- Дошао сам тотално опуштено на испит, јер сам знао да ћу добро да прођем. Увек сам био најбољи у програмирању и тиме желим да се бавим - каже Дарко и додаје да му је највише сметала врућина. Иако је време било пријатно, кад узмеш тест у руке и почнеш да радиш - истиче Дарко, температура мора да порасте.

Према мишљењу наших саговорника, тестове може да реши просечан ученик, али само уколико је редовно учио.
Резултати испита биће познати у петак у 9 часова, а тог дана ће незадовољни кандидати моћи да поднесу жалбе које ће разматрати специјална комисија.

___________________________________________

Ранг листа - јединствена

БЕОГРАД - Полагање пријемних испита за упис на факултете почело је у уторак, а завршава се у петак. Према броју пријављених кандидата највећа гужва је на Универзитету у Београду и то на атрактивним факултетима - стоматологији, медицини, правима, економији, психологији... Као и претходних година, мало је интересовање за неке техничке и факултете природних наука.

Максимални број бодова које будући бруцоши могу освојити на пријемном испиту је 60,а за уметничке факултете 80 поена, док успех из средње школе носи још 40 бодова. Да би стекли право да се школују о трошку државе, свршени средњошколци морају имати најмање 51 бод. Доња граница за самофинансирајуће студије је 30 бодова.

Уколико су незадовољни резултатом на јединственој ранг листи, кандидати могу уложити приговор декану факултета на коме су конкурисали, у року од три дана од објављивања листе. Декан доноси одлуку у року од три дана. Ако и после тога имају примедби, будући бруцоши могу се жалити Савету факултета у року од три дана од пријема решења .

www.studentskisvet.com

Sole

e stvarno, kad povedu neki ljudi citavu rodbinu, tetke, strine i slicno, stvarno to ne razumem! :box
mislim, oni samo stvaraju jos vecu nervozu, mada mozda nekom to prija da ima podrsku. ali, podrska je jedno, a nabijanje tenzije drugo.
ja sam sama otisla na prijemni i nista mi nije falilo. naravno, to je individualna stvar.
a ovo za hemijsku za kamerom...hmm... interesting! :luda
moram reci, nisam cula jos za to, a ne verujem da bas neko ima toliko srca da ode na prijemni da bi prepisivao! mada, nista nije iskljuceno kao mogucnost.
a sto ometanja signala tice, za to sam prvi put cula kad sam dosla na nas fax.
i jos samo jedna stvar za one hemijske: sta ako neko ima neku srecnu i ne zeli da menja "dobitnu kombinaciju", a dezurni mu daju neku svoju? nije posteno... .blah.

Bred

Na fakultetima objavljene preliminarne rang-liste
Autor: Violeta Nedeljkoviæ | 03.07.2007 -

Prijemni ispiti na dr¾avnim fakultetima u Srbiji su zavr¹eni. Preliminarne rang-liste na veæini fakulteta objavljene su juèe, a upis bruco¹a trajaæe do 15. jula kada se zavr¹ava prvi upisni krug. Kandidati koji nisu uspeli da se upi¹u imaæe drugu ¹ansu u septembru.
Na dr¾avnim fakultetima u Srbiji ove godine biæe mesta za oko 39.000 bruco¹a. Upis nove generacije studenata na osnovne akademske studije mora biti zavr¹en do kraja sledeæe nedelje. Biolo¹ki fakultet u Beogradu upisuje bruco¹e danas i sutra, a Elektrotehnièki fakultet upis je „rezervisao“ za èetvrtak i petak. Na farmaciji æe se bud¾etski bruco¹i upisivati u petak i subotu, a samofinansirajuæi 9. jula. Arhitektonski fakultet upisuje studente koji æe studirati o tro¹ku dr¾ave u petak, a samofinansirajuæe 9. jula. Bruco¹i Filolo¹kog fakulteta dokumentaciju æe predavati od 9. do 12. jula.
- ©ansu da studiraju na bud¾etu na na¹em fakultetu dobilo je 570 kandidata. Oni su imali vi¹e od 88 bodova. Kandidati koji imaju od 88 do 79,14 bodova studiraæe u statusu samofinansirajuæih studenata. Upisaæemo i 300 kandidata na studije na daljinu - ka¾u u studentskoj slu¾bi na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.
Najvi¹e studenata tradicionalno æe upisati Univerzitet u Beogradu. Indeks nekog od 31 prestonièkih fakulteta dobiæe 8.838 bud¾etskih i 7.158 samofinansirajuæih bruco¹a. Prijemni ispit na Univerzitetu u Beogradu polagalo je 20.230 kandidata, a mesta ima 16.403 bruco¹a. Najni¾a upisna kvota odreðena za Univerzitet umetnosti u Beogradu je 383 mesta. U Novom Sadu mesta na bud¾etu ima za 4.291 bruco¹a, dok æe studije plaæati 4.681 student. Prvi put, tri fakulteta u Novom Pazaru upisaæe 370 bud¾etskih i 235 samofinansirajuæih bruco¹a. U Kragujevcu indeks æe dobiti 2.070 bud¾etskih i 2.555 samofinansirajuæih studenata, dok æe na Univerzitetu u Ni¹u biti upisano 2.568 studenata na bud¾et i 3.120 samofinansirajuæih. Kandidati koji se ne upi¹u u prvom upisnom krugu imaæe drugu ¹ansu od 1. do 20. septembra, ali samo na onim visoko¹kolskim ustanovama na kojima ostane slobodnih mesta.

Gu¾va na ekonomiji, niko neæe na fiziku
Najvi¹e kandidata kao i prethodnih godina konkurisalo je na Ekonomskom fakultetu - 2.102 gde ima 1.500 slobodnih mesta, zatim na Pravnom gde se 1.600 mesta borilo 1.830 kandidata, na Geografskom gde je za 437 indeksa konkurisalo 1.795 kandidata i na Fakultetu organizacionih nauka gde je za 660 slobodnih mesta konkurisalo 1.192 kandidata. Na Fizièkom fakultetu prijavilo se 34 kandidata, dok je ostalo èak 168 slobodnih mesta.



Prvo ¾albe, pa upis
Nakon objavljivanja preliminarne rang-liste nezadovoljni kandidati mogu da se ¾ale dekanu fakulteta koji mora da odgovori u roku od tri dana. Ukoliko je kandidat nezadovoljan odgovorom dekana, mo¾e se ¾aliti Savetu fakulteta koji takoðe mora da donese re¹enje na prigovor u istom roku. Tek posle toga fakulteti æe objaviti konaène rang liste, koje su osnov za upis. Upis bruco¹a na fakultete èiji je osnivaè Republika mora da bude zavr¹en do 15. jula.

blic



Veljko@

Ima li neko testove sa prijemnog ispita od ove godine?

Girl

Imamo, verovatno, svi testove ( osim mozda onih koji nisu polozili i ne bi da probaju opet na farm. ;) ), ali nemamo svi skener.
Ako neko ima...