senozidi

Started by Tinkerbell, 20-06-2007, 20:56:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tinkerbell

Senozidi su heterozidi sene, njihovi aglikoni su diantroni. Oni nastaju susenjem lista na nizoj temperaturi od 40 stepeni, a ako se susi na visoj nastaju antrahinonski heterozidi.  E sada, posto terapijsku primenu imaju droge koje sadrze heterozide maksimalno oxidovanih aglikona, jel znaci onda da je pozeljno susenje na visoj temperaturi??  Ili u slucaju sene, terapijsku primenu imaju bas ovi senozidi?  :hmm 

zoe

Е и мени је то занимљиво...

Али, ипак, недвосмислено пише: "Антрахинонски састојци делују лаксантно".

Мислим да збуњује сва та пажња посвећена сенозидима. А није ни чудо кад су изузетно стабилни (чак и у екстракту дроге... хм, зар су смели дотле да стигну?). Па се онда вероватно треба изузетно потрудити да се спречи појава њихове изузетности. :> Сад, како на њих ипак отпада приличан проценат онога што сена садржи, потребно је да се преведу у одговарајући, терапијски применљив облик.

За стварање сенозида одговорни су специфични ензими, који функционишу на температури до 40 степени. На вишој температури долази до денатурације тих ензима и, самим тим, до немогућности процеса димеризације до диантронских хетерозида. Такође, у том процесу сушења долази до разлагања већ постојећих диантронских хетерозида и формирања моноантронских и касније, оксидованих антрахинонских хетерозида. Зато и постоји то чувено упозорење да се антрахинонске дроге могу користити тек након сушења на 100 степени током једног сата или тек после стајања од годину дана (мада нешто имам утисак да се ово друго правило на сену не би могло применити :hmm).

Ето, мада не би било лоше да још неко прозбори коју реч...
Професоре?

Tinkerbell

jedini zakljucak koji se meni namece je da isto deluju i ovi senozidi, terapijski su mozda bolji antrahinonski, jer imaju bolju biodistribuciju. Antronski derivati u drogi deluju i iritirajuce na sluznicu usta i zeluca, javljaju se grcevi i mucnina, imaju losiju biodistribuciju, al mogu se i oni koristiti.  Samo mi nije jasno sto je onda bas sena koja ih sadrzi najcesce i najvise korisceni laksativ ...