Racunski centar Univerziteta u Beogradu

Started by pereca, 20-06-2007, 23:20:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

pereca

Raèunski centar
Kumanovska bb
Tel: 3031-257
www.rcub.bg.ac.yu


Raèunski centar Univerziteta u Beogradu (RCUB) osnovan je 1991. godine u cilju pru¾anja raèunarskih usluga akademskoj zajednici. Od svog nastanka, RCUB predstavlja lidera u primeni novih informacionih i komunikacionih tehnologija. Na Dan Univerziteta u Beogradu, 1996. godine, RCUB je za potrebe Akademske mre¾e ostvario prvu vezu sa Internetom u na¹oj zemlji.

Otvaranjem naloga u RCUB-u studenti dobijaju besplatnu e-mail adresu tipa [email protected] i pristup Internetu sa liènog raèunara u trajanju od 30 minuta, nakon èega se veza prekida i za dalji rad neophodno je ponovno konektovanje. Pristupni brojevi za „Teslu” su 3370-667 i 3370-445.

Osnovna delatnost RCUB-a je da razvija, odr¾ava i unapreðuje Akademsku mre¾u. U tom smislu, 24 èasa dnevno nadgledaju se aktivnosti na Akademskoj mre¾i i vr¹e ispravke nepravilnosti. Na RCUB je danas povezano preko 60 fakulteta Univerziteta u Beogradu, Univerziteta umetnosti, nauèno-istra¾ivaèkih ustanova, kao i univerzitetski centri u Novom Sadu, Ni¹u i Kragujevcu. U RCUB-u se mogu otvoriti internet nalozi na dva servera: studentskom - Tesla i profesorskom - Afrodita. Nalozi se otvaraju u prostorijama RCUBa, na lièni zahtev studenta uz indeks i liènu kartu, svakog radnog dana od 10-15 èasova.

Pored naloga, korisnici mogu imati i liène prezentacije. Trenutno je na „Tesli” sme¹teno preko 600 liènih prezentacija studenata i profesora.

_________________________________________________________

Kompanija ComTrade omoguæila je studentima besplatno kori¹æenje Internet centra koji se nalazi u Golsvortijevoj ulici broj 38, u blizini Vukovog spomenika. Centar pru¾a moguænosti provere elektronske po¹te, telefonskih razgovora putem Interneta kao i on-line igranje najpopularnijh kompjuterskih igara.

__________________________________________________________