TRI KORAKA DO ©ENGENA

Started by pereca, 21-06-2007, 00:11:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pereca

BO®IDAR ÐELIÆ SA FRANKOM FRATINIJEM U STRAZBURU

TRI KORAKA DO ©ENGENA

(Preuzeto iz Politike 20.06.2007.)

Srbiji preostaju tri koraka do ispunjena uslova za dolazak na "belu ¹engensku listu", izjavio je juèe Tanjugu potpredsednik Evropske komisije za pitanja unutra¹njih poslova i pravosuða Franko Fratini, posle sastanka s potpredsednikom Vlade Srbije Bo¾idarom Ðeliæem u Strazburu.

Ðeliæ je izrazio veliko zadovoljstvo èinjenicom da je na sastanku Evropska komisija "prvi put potvrdila da Srbija, uz odreðene napore i uz odreðene uslove, mo¾e da doðe do bele ¹engenske liste".

Na pitanje izve¹taèa srpske nacionalne agencije o tome da li Srbija mo¾e da oèekuje da se pre 2010. godine naðe na beloj ¹engenskoj listi, Fratini je izjavio da je "institucionalna obaveza Komisije da pomogne Srbiji da dostigne taj cilj".

Bred

A koja su to ta 3 koraka?

darusaz

Ни он сам Бреде, не зна која су та три корака.

Да се разумемо нешто, "бела листа" је политички условљена и не постоје конкретни и универзални услови који важе за све државе, које би у случају да испуне те услове доспеле на "белу листу".
За разлику од "беле листе", амерички Виза вејвер програм има универзалне услове који су познати годинама уназад. Дакле више је ту објективних ставки него политичких штосева: "е сада има три услова, а сутра их има десет".

И најважније, не желим да ме ико погрешно разуме. Док год је Космет део Србије, Србија неће ни на једну "белу листу". Ја сам увек био и бићу за Космет као део Србије. Највећи број криминалних радњи у ЕУ почине управо држављани Србије са Космета, и то Шиптари. Такође по броју азиланата у ЕУ, Србија држи почасно прво место, и у овој бројци такође  већину чине Шиптари са Космета. Јасно је и Вама да би ЕУ била преплављена криминалцима са Космета, оног трена када би се Србији укинуле визе за туристичке посете до 90 дана. Ипак сматрам да нису сви Шиптари криминалци, наравно у сваком народу има више или мање часних и поштених људи, али евиденције МУП-ова по ЕУ су неумољиве.

Bred


darusaz

#4
Фала ви. Бавим се конзуларно-визном тематиком помало у слободно време већ више година... волео бих да је другачије, али тако је како је. И разлози за то су већ написани.

И да, нови пасоши који су заиста и објективно предуслов за било какву даљу либерализацију визног режима, неће се појавити пре половине следеће године...

Нажалост, питање лагоднијег одласка у Јевропу, се често политизује у корист неке странке или неке личности, ево Ђелићева изјава је најновија у том низу. Слично обећање, али од стране црногорског кадра у МСП било је изречено у лето 2004. за време кампање за избор Председника РС.Тада је речено да ће до краја трећег квартала текуће године СиЦГ бити на белој шенгенској листи, уколико победи проевропски кандидат.

wolfeitzckie

#5
 
Quote from: darusaz on 21-06-2007, 10:46:33
Највећи број криминалних радњи у ЕУ почине управо држављани Србије са Космета, и то Шиптари. Такође по броју азиланата у ЕУ, Србија држи почасно прво место, и у овој бројци такође  већину чине Шиптари са Космета.
Одакле теби ови статистички подаци? Јел можеш ти да наведеш неке изворе, дај неки линк, па да се и ми "информишемо".
Quote from: darusaz on 21-06-2007, 10:46:33
...али евиденције МУП-ова по ЕУ су неумољиве...
Аха, сад видим, океј, ти у ствари имаш увид у "евиденције МУП-ова по ЕУ". Ако ниси Џемс Бонд, не знам како.
Quote from: darusaz on 21-06-2007, 10:46:33
Јасно је и Вама да би ЕУ била преплављена криминалцима са Космета, оног трена када би се Србији укинуле визе за туристичке посете до 90 дана.
...и са још пар милиона српских некриминалаца.
Quote from: darusaz on 21-06-2007, 10:46:33
Ипак сматрам да нису сви Шиптари криминалци, наравно у сваком народу има више или мање часних и поштених људи, али евиденције МУП-ова по ЕУ су неумољиве.
Шта ово уопште значи?
Да ли си икада био на "Космету"? Да ли знаш да ниједан Србин са "Космета" не зове тако своју "родну груду"?

pereca

Srbija sve bli¾e "belom ¹engenu"

Po potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju i sticanju kandidature za èlanstvo u Evropsku uniju, kao i primene sporazuma o viznim olak¹icama koje se oèekuje poèetkom naredne godine, poèinje dijalog s predstavnicima Evropske komisije o stavljanju Srbije na belu ¹engensku listu. Kako za Danas obja¹njava Ksenija Milivojeviæ, savetnik za evropske integracije potpredsednika Vlade Srbije, prilikom boravka u Briselu, tim Vlade Srbije dobio je podr¹ku za predstojeæe otpoèinjanje dijaloga o viznoj liberalizaciji i ukidanju viznog re¾ima.

- Prednost koju bih istakla je èinjenica da æe se ukidanje viza razmatrati za svaku zemlju ponaosob, ¹to zapravo znaèi da, ukoliko ispunimo sve kriterijume, neæemo morati da èekamo da to urade i druge zemlje koje potpadaju pod vizni re¾im, kako bi se vize ukinule takoreæi svim dr¾avama u paketu - obja¹njava Milivojeviæeva.
Da bi ispunila kriterijume za stavljanje na belu ¹engen listu, Srbija mora iz korena da promeni svoj "izgled", jer se kao uslovi postavljaju problemi koji su u velikoj meri odlika na¹eg dru¹tva. Ako se zanemari politièki kontekst, reè je, pre svega, o korupciji i organizovanom kriminalu.

- Za ulaznicu na belu ¹engen listu neophodno je obezbediti sigurnost granica. Bez unapreðenja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ne mo¾emo se nadati belom ¹engenu. Sporazum o readmisiji je jedna od kljuènih stvari koje takoðe treba sprovesti u delo, kao i zakon o putnim ispravama - azilu, vizama i polo¾aju stranaca. Poslednja stvar kojoj moramo pristupiti sa velikom pa¾njom je èvr¹æa saradnja sa Europolom, koja podrazumeva jaèu saradnju i povezivanje ministarstava unutra¹njih poslova evropskih zemalja - nagla¹ava Milivojeviæ.

Na pitanje kada se Srbija mo¾e nadati ukidanju viza od zemalja poput Engleske i ©vajcarske odnosno Amerike, koje nisu u ¹engen sistemu, Milivojeviæ ka¾e da je to pitanje bilateralnih odnosa, odnosno da æe stavljanje Srbije na belu ¹engensku listu svakako pozitivno uticati na odluku tih zemalja da i one ukinu vize za graðane Srbije.
- Rok koji je Vlada Srbije sebi zacrtala da ispuni sve ove kriterijume i dovede Srbiju na belu ¹engen listu je kraj naredne godine - zakljuèuje Ksenija Milivojeviæ.

www.danas.co.yu

benefit

Moram da priznam da je procedura za dobijanje sengenske vize vec dosta pojednostavljena, u sta sam se i licno uverio prosle nedelje buduci da su mi za dobijanje iste bili potrebni samo pozivno pismo i kopija indeksa ( ne cak ni uverenje sa faxa, potvrde o prihodima i slicno ), a sto me je jos vise zacudilo iako sam uplatio 15 dana putnickog osiguranja i trazio vizu za isti period, dobio sam je za period od 30 dana. Tako, da su se stvari ipak promenile u pozitivnom smislu, cak i u odnosu na pocetak godine. Zbog svega ovog, verujem da postoji velika verovatnoca da cemo se i mi u toku naredne dve godine naci na "beloj sengen listi".

pereca


benefit


pereca

Pa dobro, njima su i prostitucija i narkomanija normalne stvari, ne vidim sto bi nas cimali  :>

Ipak mislim da ostale ambasade traze previse dokumenata jos uvek.  :roll:

pereca

Novi paso¹i dogodine


BEOGRAD - Graðani Srbije naredne godine imaæe nove paso¹e, dok æe u zemlje èlanice Evropske unije (EU) moæi da putuju bez viza verovatno veæ 2009. godine - izjavio je u utorak Dra¾en Maraviæ, ¹ef Biroa MUP Srbije za meðunarodnu saradnju i evropske integracije.
- Na¹ je plan da do kraja godine usvojimo potrebne zakone, poput zakona o azilu, kretanju i boravku stranaca, putnim ispravama, nadzoru i kontroli dr¾avnih granica. Ako se zakon o putnim ispravama usvoji do kraja godine, realno je oèekivati da æemo veæ 2008. izdavati nove paso¹e - rekao je Maraviæ.
MUP æe ove jeseni poèeti da izdaje i nove liène karte, ¹to æe, pored zakonodavnog okvira, biti osnova za izdavanje putnih isprava.
- Imamo razvijen projekat za uvoðenje putnih isprava i opremu. Ostalo je jo¹ da se usvoji zakon o putnim ispravama. Va¾no je da graðani znaju da to ne radimo samo zbog `¹engena`, veæ i zbog nas samih, jer je zaista neprijatno putovati negde sa paso¹em na kome pi¹e SRJ - istakao je Maraviæ.
Podsetiv¹i da su u januaru srpske granice demilitarizovane, odnosno da je policija preuzela kontrolu nad graniènim prelazima, Maraviæ je ocenio da æe sada biti potrebno izvesno vreme za opremanje granica modernom tehnologijom i obuku ljudi za nove metode rada.Srbija æe, kako je naveo, morati da doka¾e da je u stanju da efikasno kontroli¹e svoje granice, da ima adekvatnu viznu politiku, moderne putne isprave za¹tiæene od falsifikovanja, efikasno sudstvo i da je u¹la u borbu protiv organizovanog kriminala.
- Indirektan uslov je i saradnja sa Tribunalom u Hagu. To gradi ukupnu sliku o dr¾avi - naglasio je Maraviæ dodajuæi da je jedan od uslova za "¹engen" i uspe¹na primena Sporazuma o viznim olak¹icama i Jedinstvenog sporazuma o readmisiji, koji bi trebalo da stupe na snagu poèetkom iduæe godine.

www.novosti.co.yu

yeca

Jo¹ koliko ja znam, Francuzi vrlo zapinju i izvode krive Drine, Italijani su uveli olak¹ice takve da ne izdaju vize  :K a ©panci bagra  najveæa oduvek bila!!!
Francuzi tra¾e za vizu KUPLJENU kartu  :nonono:
©panci tra¾e KUPLJENU iskljuèivo AVIONSKU kartu...
A braæa Nemci ne tra¾e ni¹ta, ni rezervaciju!!!