Pivo nije piæe za vruæine

Started by Bred, 22-06-2007, 14:24:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: Radovan ®. Markoviæ |

U Srbiji se godi¹nje potro¹i oko 60 litara piva po glavi stanovnika, ¹to nas i dalje èini manjim pivopijama od Èeha i Nemaca, koji piju vi¹e nego dvostruko. Godi¹nje proizvedemo preko pet miliona hektolitara piva, a skoro sve pivare koriste istu tehnologiju. Meðutim, domaæa piva, ka¾u pivopije, dosta se razlikuju.
Leto je vreme kada veliki broj ljudi konzumira pivo u velikim kolièinama. Iako u prvom trenutku ovo piæe daje oseæaj rashlaðenosti, pivo, u stvari, podi¾e temperaturu.
- Kada popijete hladno pivo, izazovete ¹irenje krvnih sudova na periferiji ¾eluca pa se èini da vam je hladnije. Meðutim, kasnije se periferni krvni sudovi skupljaju zbog èega vam postaje jo¹ toplije nego ¹to je bilo. Zbog toga je bolje piti mineralnu ili obiènu vodu - ka¾e za „Blic“ nutricionista Ljubomir Pfaf.
Pivo sadr¾i odreðeni procenat vitamina B, ali ima i visoku energetsku vrednost. U sto mililitara piva ima 46 kalorija, ¹to znaèi da jedna fla¹a piva ima kalorijsku vrednost kao sto grama hleba.
- Najveæa kolièina koja dnevno mo¾e da se uzme jeste do pola litra. Dnevna kolièina koja ne podi¾e preterano nivo alkohola u krvi otprilike je 0,33 litra, a sve veæe kolièine su ¹tetne - ka¾e Pfaf.
Osnovni sastojci piva su voda, hmelj i surogati, odnosno razne vrste ¾itarica koje se dodaju zbog skroba. Obièno se dodaje kukuruz.
- Kakvog æe ukusa pivo biti zavisi od pivare koja ga proizvodi i od toga da li ¾eli da gaji gorka ili aromatiènija (slaða) piva. U zavisnosti od toga, prave se i kombinacije sastojaka - ka¾e Ljiljana Dobrosavljeviæ, izvr¹ni direktor proizvodnje u „SL pivari“.
Na domaæem tr¾i¹tu se najèe¹æe nalaze piva koja imaju izmeðu 11 i 12 odsto ekstrakta, a ostatak èini voda. Meðutim, ukus piva zavisi i od hmelja.
- Gorèina piva zavisi od hmelja. Postoje gorke i aromatiène vrste hmelja koje daju gorèinu, odnosno slatkost napitku - ka¾e Ljiljana Dobrosavljeviæ. Inaèe, razlièite vrste hmelja i slada utièu i na cenu piva. Tako, prema njenim reèima, veæina pivara koristi uvozni hmelj. Takoðe, pivare uvoze i slad a, na primer, èe¹ki slad mo¾e da bude i do pet puta skuplji od domaæeg. Kvalitet piva zavisi i od kvaliteta vode, a pojedine pivare u Srbiji moraju da tehnolo¹ki obraðuju vodu da bi dobile kvalitet kakav im je potreban.
Meðutim, na ovim prostorima skoro sve pivare rade po sliènoj tehnologiji (donjeg vrenja), pa su i piva sliènog ukusa. S druge strane, na Zapadu se koriste i neke druge tehnologije proizvodnje piva, pa zato mo¾ete naæi i razlièite vrste piva - kako prema jaèini, tako i prema ukusu.
- Meðutim, kvalitet zavisi i od toga kako je koja pivara opremljena i kakvo pivo neguje. Obièno svaka pivara ima svoju tehnologiju, a ona se krije - obja¹njava Dobrosavljeviæeva.

Pivo postoji nekoliko hiljada godina
Inaèe, tradicija pijenja piva postoji vekovima, a naèin kori¹æenja ovog piæa bio je regulisan èak i u prvom poznatom pisanom zakoniku na svetu - Hamurabijevom zakoniku. U zakoniku, starom oko èetiri hiljade godina, izmeðu ostalog pi¹e: „Pivo ne sme sadr¾ati previ¹e vode i ne sme se prodavati po previsokoj ceni“. Pivo se tada, zbog visoke hranljive vrednosti, davalo ljudima koji su bili izlo¾eni te¹kim fizièkim naporima, pa su tako mu¹karci zaposleni u polju dobijali dnevno do pet litara, a ¾ene do tri litra piva. Reè „pivo“ nastala je izmeðu ¹estog i sedmog veka, u vreme kada se pivu zbog varenja poèeo dodavati hmelj.

blic

Luximus

Pivo nije pice za vrucine...

...pivo je pice za uzivanje! :)

Enea

vrela supa+ hladno pivo= KEVA

igrackica

To je namirnica, a ne alkoholno pice  :F
Ne sme nista protiv piva da mi se prica  :batina
Mmmmmm, sad se setih, ko zna kad sam ga pila poslednji put  :loptica :loptica :loptica

Smrda

hahhaha..
kako farmaceuti brane pivce za zivce...
sve alkos do alkosa...
ali slazem se...
U pivo ne diraj!

Darker

Èu pola litra???
Ja onda ¾ivim u vreme Hamurabijevog zakona :K

tarantulica

A shta kazete na poslovicu: "Dajte mi zenu koja voli pivo i osvojicu ceo svet"  :smekerica:

igrackica

Farmaceutkinje izgleda vole, tako da...
Zamislite neki kongres za par godina  :siza: :siza:

Smrda

Quote from: igrackica on 24-06-2007, 09:45:59
hahaha...
ma to ce biti moguce samo ako je u kafani...hehehe

hulio_salinas

Leti... pivo... bez premca...

dirigent

Zamislite zivot bez Piva???

aziraphale

Quote from: igrackica on 24-06-2007, 09:45:59

ti mora da nisi bila na ovom poslednjem :> ... bilo je (hmmmm) bas (hmmmm) upecatljivo

josefina87

PRVI IZUZETAK! :K
ja ba¹ ne volim pivo..ne volim zapravo njegov miris..¹ta ti ja znam.. :T

Bojana 153

Voolim voolim mnoogo volim piiivo!!!  :ziveli

Bred