Djukanoviæ u "duvanskoj mafiji"?

Started by Roben, 23-06-2007, 11:05:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Djukanoviæ u "duvanskoj mafiji"?

Italijanska agencija ANSA iz Barija javila je da je "medjunarodna mafija¹ka grupa" na èijem èelu se nalazio Milo Djukanoviæ izmedju 1997. i 2000. godine zahvaljujuæi krijumèarenju cigareta izmedju Crne Gore i italijanske pokrajine Pulje zaradila vi¹e desetina miliona evra.

ANSA je, pozivajuæi se na detalje iz istrage tu¾ila¹tva u Bariju, prenela da je istragom utvrdjeno da je tako zaradjen prihod na putu pranja novca pro¹ao kroz ©vajcarsku, Crnu Goru, Kipar i Lihten¹tajn.

Istra¾itelji iz Barija obavestili su Djukanoviæa, biv¹eg premijera i predsednika Crne Gore, kao i biv¹eg potpredsednika crnogorske vlade Miroslava Ivani¹eviæa i jo¹ 13 osoba da su zavr¹ene preliminarne istrage koje se odnose na period izmedju 1994. i 2002. godine.

Optu¾eni sada imaju rok od 20 dana da zatra¾e da budu saslu¹ani ili da predstave svoju odbranu - po isteku tog roka, gotovo sigurno biæe podnet zahtev za pokretanje postupka.

Djukanoviæ se tereti da je bio vodja mafija¹kog udru¾enja koje su èinili i predstavnici mafije iz Pulje i dvojica privrednika sa ¹vajcarskim dr¾avljanstvom, Franko dela Tore i Djerardo Koma, protiv kojih se vodi odvojen proces.

Prema istrazi tu¾ila¹tva u Bariju, za pranje novca je bio zadu¾en Stanko Subotiæ Cane.

On je u ¹vajcarsku banku uplaæivao novac koji je zatim prebacivan u Crnu Goru a odatle na Kipar, u tri privatna aviona od kojih je jedan kupljen upravno novcem dobijenim od "poreza na tranzit" kroz Crnu Goru koji je crnogorska vlada u tom periodu uvela krijumèarima.

Novac je uplaæivan na raèun u kiparskoj banci, a zatim kori¹æen za razna isplaæivanja i investicije, pa potom navodno prebacivan u banke u Lihten¹tajnu, prenosi ANSA.

Djukanoviæ je optu¾en da je Dela Tori dao dozvolu da meseèno u Crnu Goru uvozi hiljadu tona cigareta koje su kasnije krijumèarskim kanalima gliserima unete u Italiju.

Optu¾en je da je pomogao ilegalnu prodaju preko preduzeæa "Zetatrans", da je preko vrha crnogorske policije omoguæio da krijumèari gliserima uplove u luke Zeleniku i Bar, kao i da je obezbedio za¹titu italijasnkim beguncima - kriminalcima koji su se krili u Crnoj Gori.

Jedna od optu¾enih je i Du¹anka Pe¹iæ-Jekniæ, koja je bila trgovinski predstavnik Crne Gore u Italiji.

Ona je optu¾ena da je bila posrednik izmedju predstavnika mafije iz Pulje i vrha crnogorske vlade, pre svega, kako su naveli istra¾itelji, s tada¹njim predsednikom Djukanoviæem kao i Brankom Vujo¹eviæem i Veselinom Baroviæem optu¾enim u istom procesu.

Prema optu¾nici, Pe¹iæeva je bila zadu¾ena za novac koji su krjumèari isplaæivali direktno njoj i zvaniènicima crnogorske vlade i da je 2001. godine uz pristanak Djukanoviæa pomogla u pribavljanju la¾ne dokumentacije koju je Dela Tore podneo ¹vajcarskim istra¾iteljima na zahtev tu¾ila¹tva u Bariju.

Istragom iz 1999. godine utvrdjeno je i da je postojao dogovor mafije iz Crne Gore i iz Pulje o kontroli i upravljanju ilegalnom trgovinom.

Taj dogovor su, prema tu¾ila¹tvu u Bariju, italijanski mafija¹i sklopili sa Andrijom Dra¹koviæem kojeg istra¾itelji u Bariju smatraju jednim od glavnih mafija¹kih vodja na prostoru biv¹e Jugoslavije.

Dra¹koviæ je u zamenu za monopol u nabavci heroina i kokaina italijanskim beguncima, koji su se krili u Crnoj Gori, obezbedjivao za¹titu. Dra¹koviæ je nedavno uhap¹en u Nemaèkoj i izruèen Italiji.

Optu¾en je i Branislav Miæunoviæ koga istra¾itelji, takodje, smatraju jednim od mafija¹kih bosova sa teritorije biv¹e Jugoslavije. Njemu se stavlja na teret da je obezbedjivao za¹titu italijanskim beguncima, a da je u zamenu za to dobijao deo prihoda od ilegalne trgovine cigaretama.

(Beta)

Bred

Da dozivim da i njega strpaju u cuzu pa dalje nek bude sta 'oce... :1 :nene: :wall: :)

dirigent

Sta li ce biti od Crne Gore posle njega?

Bred

Ode u propast, kolonizovace je Albanci i pripojiti Velikoj Albaniji ...

Darker

Kojih prièa sam se juèe naslu¹ao... Ona Brankica Stankoviæ mora opasno da pazi na sebe da ne zavr¹i kao Dada Vujasinoviæ :wall:

Bred

#5
Maroviæ: Ðukanoviæ nije kriv
Izvor: Beta 
Podgorica -- Svetozar Maroviæ ka¾e da Milo Ðukanoviæ nije prekr¹io zakon u vezi s poslovanjem duvanom u Crnoj Gori.

Potpredsednik Demokratske partije socijalista Svetozar Maroviæ ka¾e da biv¹i premijer Crne Gore Milo Ðukanoviæ od posla s cigaretama u toj dr¾avi nije za sebe stekao nikakvu protipravnu korist. Maroviæ je za Vijesti ocenio da Ðukanoviæ i Crna Gora nemaju razloga da se pla¹e sudskog procesa u Italiji za ¹verc cigareta.

Potpredsednik DPS-a je rekao da su "pojedinci" koji imaju bliske prijatelje meðu nekim crnogorskim poslanicima nedavno i¹li u Rim s ciljem da podriju crnogorsku vlast. Maroviæ nije ¾eleo da ka¾e ko su ti ljudi, navodeæi da "sreæom, ne sede dalje od zakonodavne vlasti".

"Sve treba pravno dovesti do kraja. Ðukanoviæ je vodio vladu u najte¾im uslovima i ja sam siguran da je tu sve pravno èisto, ¹to su utvrdile i komisije Evropske unije", rekao je on.

Prema njegovim reèima, ceo sluèaj ima politièku konotaciju jer sada mnogima ne odgovara ¹to je Crna Gora stekla nezavisnost i ¹to je brzo prihvaæena u svetu.
------------------------------------


"Ni cent dr¾ave nije u mom d¾epu"
12. jul 2007. | 12:01 | Izvor: Beta 
Podgorica -- Biv¹i crnogorski predsednik i premijer Milo Ðukanoviæ negira odgovornost za nezakonitosti u trgovini cigaretama.

Ðukanoviæ je za podgorièku Republiku rekao da te optu¾be treba da poka¾u da Crna Gora "nema ekonomski ni pravni kapacitet da bude nezavisna dr¾ava". On je kazao da je proèitao rezime istrage koja je protiv njega i jo¹ nekoliko osoba iz Crne Gore pokrenuta u italijanskom gradu Bariju, zbog navodnog uèe¹æa u nelegalnoj trgovini cigaretama od 1995. do 2000. godine.

"Proèitao sam taj rezime i slatko se ismejao", rekao je Ðukanoviæ, kao i da æe "na svakom mestu dokazati da nijedan cent dr¾avnog bud¾eta nije zavr¹io u njegovom d¾epu", niti uz njegovo znanje kod bilo koje druge osobe.

On je rekao da crnogorski dr¾avni organi moraju za¹titi dr¾avu od optu¾bi da je obavljajuæi poslove na svojoj teritoriji i po sopstvenim zakonima, kriva za nesposobnost drugih dr¾ava.

"To je samo moja, sada veæ relaksirana, pomalo zabavna bitka, ali drugi deo na sebe moraju preuzeti institucije dr¾ave Crne Gore", rekao je Ðukanoviæ.

On je rekao da su poslovi sa cigaretama obavljani u vreme meðunarodnih sankcija kada je Crna Gora bila "osuðena na smrt" i dodao da su tada te iste dr¾ave "revnosno plenile brodove s naftom za bolnice i ¹kole".

Prema njegovim reèima, te dr¾ave ni posle ukidanja sankcija nisu poku¹ale, "makar u formi humanitarne pomoæi, da Crnoj Gori vrate ono ¹to su zaplenile u vreme sankcija".



b92