DSL vs. kablovski Internet pristup

Started by benefit, 24-06-2007, 10:37:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

benefit

DSL vs. kablovski Internet pristup
DSL i kablovski modemi nude pristup Internetu velikim brzinama. U poreðenju sa tradicionalnim dial-up pristupom, ove dvije tehnologije otvaraju èitav spektar novih moguænosti privatnim i poslovnim korisnicima. Iako su dosta sliène, DSL i kablovska tehnologija se razlikuju u nekim fundamentalnim postavkama. Ove dvije tehnologije se mogu porediti s vi¹e aspekata:



     - Brzina

     - Sigurnost prenosa

     - Raspolo¾ivost servisa

     - Rasprostranjenost



Brzina



Stvarna brzina prenosa kori¹tenjem kablovske tehnologije nije veæa u odnosu na DSL, iako se na prvi pogled stièe takav utisak. Performanse obje tehnologije variraju u zavisnosti od modela koji se koristi i saobraæajnog zagu¹enja na Internetu. Degradacije brzine koje nastaju sa DSL-om, vezana su iskljuèivo za optereæenje linkova prema Internetu i prenosnog dijela mre¾e, dok je kod kablovskog pristupa zagu¹enje najèe¹æe vezano za pristupni dio, odnosno kablovsku infrastrukturu koja se temelji na tehnologiji dijeljenja medija.



Kod kablovskih sistema vi¹e korisnika dijeli signal s istog kabla, ¹to znaèi da performansa u bilo kojem trenutku zavisi od broja pretplatnika koji aktivno koriste mre¾u. To znaèi da æe za vrijeme maksimalnog iskori¹tenja brzina prenosa biti osjetno manja. Istra¾ivanja su pokazala da ADSL usluga nadma¹uje kablovski prenos u periodu najveæeg optereæenja, odnosno u periodu od 17:00 do 23:00 sata. Po¹to je mre¾a uvijek iskori¹tena do odreðenog stepena, postaje oèigledno da kablovska usluga daje znatno lo¹iji kvalitet ba¹ u periodu kad se usluga i najvi¹e koristi, odnosno kada je korisniku i najpotrebnija. Ovo uslovljava da cijena ovakve usluge (sa varijabilnim kvalitetom u toku dana) bude jeftinija od cijene usluge bazirane na ADSL tehnologiji.



Sigurnost prenosa



DSL tehnologija iskori¹tava postojeæu telefonsku liniju, odnosno bakarnu paricu, te uspostavlja PPPoE sesiju, odnosno privatni virtuelni krug izmeðu korisnika i ISP-a. Dodatno, podaci se enkapsuliraju spreèavajuæi na taj naèin pristup podacima za vrijeme prenosa prema ISP-u.



Prenos preko dijeljenog medija koji koristi kablovska tehnologija omoguæava uljezima da odrede trenutnu dinamièku IP adresu, te na taj naèin postaje osjetliviji na smetnje. Takoðe, ne vr¹i se enkapsulacija niti kriptovanje podataka prilikom prenosa, a kablovska infrastruktura je podlo¾na smetnjama i ¹umovima koji destruktivno djeluju na kavlitetu pru¾ene usluge.



Rasplo¾ivost servisa



Za razliku od DSL-a, gdje svaki korisnik ima svoju paricu za prenos podataka, koju ne dijeli s drugima, kod kablovskog sistema nije tako. Vi¹e korisnika dijeli signal sa istog kabla, pa download sesija jednog korisnika mo¾e potencijalno oduzimati resurse drugom. ©to je vi¹e korisnika, to je vi¹e potencijalnog dijeljenja ukupnog raspolo¾ivog propusnog opsega. S druge strane, koaksijalni kabl ima puno veæi propusni opseg nego telefonska parica,  pa je u situacijama kada nema drugih aktivnih, korisnika na istom kablu moguæe postiæi pojedinaèno veæe brzine prenosa nego kod DSL-a.



Dakle, najveæi problem kablovskog Interneta je nekonstantnost pristupne brzine, ¹to nije sluèaj kod DSL tehnologija koje nude zagarantovanu pristupnu brzinu.



Rasprostranjenost



DSL usluga se ostavaruje kori¹tenjem postojeæih bakarnih parica koje su povezane sa telefonom. Iz tehnièkih razloga potrebno je da korisnik bude dovoljno blizu telefonskoj cetrali. Na drugoj strani, kablovski modemi koriste postojeæi sistem kablovske televizije da bi obezbijedio pristup Internetu. Kablovski pristup Internetu obezbjeðuje nekoliko kompanija koje nude kablovsku TV. Glavni nedostatak kablovske televizije je relativno mala rasprostranjenost, barem kod nas.

Bred


Sole