Tadićevo izvinjenje uzburkalo srpsku javnost

Started by Darker, 24-06-2007, 18:04:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Masha

LB, kao sto rece Jasmina, ja uopste ne negiram postojanje zlocina nad Srbima. Pobogu, draga devojko, odakle si to izvukla iz mog prethodnog posta? Rekoh da verujem da je nasa vojska nacinila manje zlocina, ali cinjenica je da smo ih i mi cinili jer rat je rat. Svakako nije fer sto se o zlocinina srpske vojske i paravojnih formacija vise prica nego o zlocinima druge dve strane, ali zasto i kako je dolso do toga valjda znamo svi - da je nas tadasnji predsednik imao bolju taktiku verovatno bi sada uloge bile drugacije. Kao sto si i ti sama rekla i ja smtram da bismo, jos kako, i mi trebali da cujemo izvinjenja druge dve strane, ali i dalje mislim da po Srbiju Tadicevo izvinjenje nije pogubno.

shiky

Ne znam,meni je nekako jezivo kad tako kazes da su Srbi cinili zlocin.Nas narod se branio,i ako je to zlocin,onda reci da smo krivi...Pa naravno da ako te neko napadne ustaces protiv njega,i sigurno neces sedeti i gledati kako ti ubija zenu,decu i najmilije...
Upadne ti terorista,poubija drage osobe,i ti se jos njemu izvinjavas?Ne,naravno,nego ces se boriti...

benefit

Kao sto ni mi nismo samo zrtve, niti samo zlocinci, isto vazi i za ostale strane u sukobu. Dakle, svi su gresili, ali neko mora da bude prvi i prizna zlodela koja su izvrsili pojedinci u ime naroda. Nazalost, veliki deo dobrovoljaca, koji su i najvise klali i ubijali su tipicni predstavnici mediokriteta zaslepljeni Milosevicevom politikom, ali i zeljom za sticanjem sto vece materijalne koristi iz tudje patnje. Slicno vazi i za Hrvate, muslimane i Albance. Jedina razlika je u tome sto smo mi bili dovoljno neinteligentni da izaberemo za vodju tvrdoglavog zlocinca Milosevica ( ne sme se zanemariti cinjenica da je Milosevic na prvim izborima dobio preko 80% glasova ) koji nas je unistio toliko da se necemo oporaviti jos najmanje 20 do 30 godina od posledica ratova u kojima nismo ucestvovali.
Hteli to ili ne da priznamo, cinjenica je da kao narod imamo reputaciju koju su imali Nemci '45.
Znam da nije pravedno, ali tako je.

lijepa bosanka

Quote from: shiky on 26-06-2007, 00:51:57
Ne znam,meni je nekako jezivo kad tako kazes da su Srbi cinili zlocin.Nas narod se branio,i ako je to zlocin,onda reci da smo krivi...Pa naravno da ako te neko napadne ustaces protiv njega,i sigurno neces sedeti i gledati kako ti ubija zenu,decu i najmilije...
Upadne ti terorista,poubija drage osobe,i ti se jos njemu izvinjavas?Ne,naravno,nego ces se boriti...

Prvenstveno!!! Ali u svim mjestima!!!

Ipak mislim da sam za razliku od mnogih,ja to sve doživila na sasvim drugačiji način!!! Vi ste svi to pratili preko TV-a,a opšte poznata činjenica je da su Srbi izgubili medijski rat!!
Hrvatska propaganda u to vrijeme,u vrijeme kada je njihova vojska činila najgora zlodjela po Bosni, ne može se opisati,oni su nam nabili tu lošu reputaciju na zapadu,a i mi sami sebi što na pravi način nismo znali da pokažemo ko su zapravo žrtve!!
S druge strane moramo biti svjesni da je iza njihovih leđa stajao cijeli katolički zapad predvođen Vatikanom!!

Ponavljam,i dalje sam užasnuta,kao i Tadićevim izvinjenjem u Bosni!!!
Ako oni misle da ne treba da se izvinjavaju,zašto bi Srbi to činili,jer sam ja i dalje sigurna da su Srbi najveće žrtve ovog rata,iako postoji onako dobro iscenirana Srebrenica!!

Darker

Ma, ja gled'o, bre, na trenutak sam vid'o Papu kako izviruje iza èetnika Stankoviæa, dok ovaj propituje po njegovom nalogu onog manekena Tadiju... Ma ja da sam bio tamo, oma bih isukao, kaniju, pa ih skalpirao obojicu( mada ovaj èetnik je veæ æelav, tako da bih njega verovatno samo priklao), pa im isekao glave i nabio na zastavu ispred skup¹tine i obratio se okupljenoj raji koja bi me slavila kao narodnog heroja...
On æe mene da pita da se izvinim, majku mu usta¹ku krvavim q... (moram tako da se izrazim, da ne ispadne da sam i ja usta¹a, jer mi je ¾ena odatle). A jasenovac? A 5 milijardi poklanih Srba od Adama i Keve pa naovamo? A Tompson? (urlam dok papi zabadam kaniju u torzo, trudim se ¹to simetriènije, greota da pogodim istu rupu dva put :K )
Onda bih im sodomizovao obezglavljena tela (kao ¹to su nama radili, mamicu im), pa na kraju i glave( to nam valjda nisu radili, pa æe se ova raja dole odu¹eviti)...

Mene na¹ao da pita da mu se izvinim, mamicu mu koljaèku :K
Uf kako me je iznervirao, ovaj popi¹anko od predsednika, kud ste ga birali, vop¹te...

benefit

Mladiæ najtamnija strana na¹e istorije

Autor: M. ©uvar | 25.06.2007 - 09:12

Predsednik Srbije Boris Tadiæ juèe se, gostujuæi u emisiji na Hrvatskoj televiziji, izvinio graðanima Hrvatske zbog zloèina u proteklom ratu, ¹to je u domaæoj javnosti ocenjeno kao dobar gest koji istovremeno pokazuje spremnost Srbije da okonèa saradnju sa Tribunalom.

- Svim graðanima Hrvatske i svim pripadnicima hrvatskog naroda koje su uèinili nesreænima pripadnici moga naroda, upuæujem izvinjenje i preuzimam za to odgovornost - izjavio je predsednik Tadiæ u specijalnom intervjuu za emisiju „Nedeljom u dva“ Hrvatske televizije.
Predsednik Srbije Boris Tadiæ je ocenio da je ha¹ki optu¾enik Ratko Mladiæ „jedna od najtamnijih stranica na¹e istorije“.
- Ne prihvatam da je njegovo oficirsko pona¹anje deo mog nacionalnog identiteta i da je ono ¹to je on uèinio deo moje nacionalne kulture - rekao je predsednik Srbije. Navodeæi da je Mladiæ nestao u trenutku dono¹enja zakona o saradnji sa Ha¹kim tribunalom, Tadiæ je ukazao na to da su za hap¹enje tog optu¾enika odgovorna „ministarstva sile, ministri, ukljuèujuæi i slu¾be bezbednosti“.
Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nata¹a Kandiæ ocenila je da je izvinjenje Borisa Tadiæa graðanima Hrvatske najozbiljnije izvinjenje koje se do sada èulo na ovim prostorima.
- Preuzimanje odgovornosti daje najozbiljniji ton njegovom izvinjenju. Posle te izjave se mo¾e oèekivati da saradnja sa Ha¹kim tribunalom bude dovedena do kraja - kazala je ona.
Funkcionerka G17 plus Sne¾ana Stojanoviæ ocenila je da izvinjenje predsednika Srbije predstavlja „dobar dr¾avnièki gest“.
- Ovo je dobar korak ka stvaranju prijateljstava u smislu da se sve ono ¹to se de¹avalo na ovim prostorima u pro¹losti praktièno prizna i osudi u okviru svakog dru¹tva pojedinaèno - rekla je Stojanoviæeva i navela da je Tadiæev gest znaèajan kako bi Srbija ostavila iza sebe svoju pro¹lost i kako bi mogla da se bavi pitanjima znaèajnim za svakodnevni ¾ivot graðana.
Ipak potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski ocenila je da je potrebno izvinjenje svih uèesnika u proteklim ratovima kako bi se izgradili èisti odnosi meðu zemljama Balkana. Ona je rekla da nisu samo Srbi èinili zloèine i dodala da je neophodno obostrano izvinjenje kako bi do¹lo do pomirenja.
Tadiæ se tokom posete Sarajevu 6. decembra 2004. izvinio svima kojima su „zloèin poèinili pripadnici srpskog naroda“, ali je rekao da oèekuje izvinjenje od svih drugih koji su èinili zloèine Srbima, Hrvatima i Bo¹njacima.

Wolf

QuotePredsednik Srbije Boris Tadiæ je ocenio da je ha¹ki optu¾enik Ratko Mladiæ „jedna od najtamnijih stranica na¹e istorije“.
Zbog ovakvih izjava se nadam da ga nikada nece uhapsiti.

wolfeitzckie

Quote from: Wolf on 26-06-2007, 08:22:23
QuotePredsednik Srbije Boris Tadiæ je ocenio da je ha¹ki optu¾enik Ratko Mladiæ „jedna od najtamnijih stranica na¹e istorije“.
Zbog ovakvih izjava se nadam da ga nikada nece uhapsiti.
Што бре Бориса Тадића да хапсе?

Bred

ne tadica nego mladica.
alergican sam na bilo koje insinuacijje da smo samo i jedino mi krivi za sve sto se desavalo a to je rezultat delovanja kampanje ranijeg dosa , nevladinih organizacija i danas ds-a i ldp-a.
Upravo kako sada kazete da smo mali i da moramo da se priklonimo svetu ako zelimo da udjemo u njega, isto tako i tad, u toku silnih ratova, nista nije moglo da se odigra bez znanja i podrske pre svega SAD i EU.
Nasa greska je jedino bila u tome sto smo se suvise precenili i verovali u neke ideale pravde i pravicnosti[sto i dan dans verujemo po pitanju Kosova] i zbog toga su nas pregazili i stekli smo utisak da smo sve ratove izgubili. Naravno da cemo da izgubimo ako se ceo svet uroti protiv tebe i ne dati da sacuvas svoj narod[nekad u Bosnoj i Hrvatskoj, a danas na Kosovu].
Znaju politicari na Zapadu dobro ko je kriv za sve nedace ovde-a to su ONI a kolektivnim blacenjem Srba pokusavaju da operu svoju savest i zamagle svoju ulogu u svemu tome.
Recimo da sam neutralan, prosecan evropski ili americki gradjanin, i malo malo na vestima slusam kako se ti Srbi stalno nekom izvinjavaju, i automatskih sticem sliku da mora da stvarno I JESU bili krivi jer ko bi se izvinjavao ako misli da je nevin?! I tim silnim izvinjavanjem, pre svega Tadica, dajemo samo argument onima koji u buducnosti mogu da nam namecu nove amove sa izgovorom-izvinjavali ste se sto znaci da ste ipak bili zlocinci e sad cete da snosite odgovornost[slicno Arhtisarijevoj izjavi da smo mi Srbi krivi kao narod]... :hm 

wolfeitzckie

Ух, добро је, ја се сав презноји' на ову врућину, да нам не у'апсе прецедника.

benefit

Nemoguce je da bar malo nismo krivi. Kao i svi ostali.

pereca

INTERVJU - Neboj¹a Krstiæ, savetnik za medije predsednika Srbije

A SAD HRVATI!

Posle izvinjenja svim Hrvatima koje su Srbi uèinili nesreænim, predsednik Srbije oèekuje izvinjenja iz Zagreba i Sarajeva

Dobar deo politièke javnosti juèe je ¾estoko kritikovao predsednika Srbije Borisa Tadiæa zbog izvinjenja koje je uputio graðanima Hrvatske. Podsetimo predsednik Tadiæ je na HTV-u rekao: "Svim graðanima Hrvatske i svim pripadnicima hrvatskog naroda koje su uèinili nesreænim pripadnici moga naroda upuæujem izvinjenje i preuzimam za to odgovornost."

Tadiæ: Izvinjenje je moja du¾nost

Predsednik Srbije Boris Tadiæ izjavio je u Zagrebu da se izvinio graðanima Hrvatske jer mu to nala¾e du¾nost. Odgovarajuæi na kritike zbog izvinjenja za zloèine nad hrvatskim stanovni¹tvom u proteklom ratu, Tadiæ je rekao da "u svakoj zemlji postoje institucije kojima du¾nost nala¾e da u odreðenim situacijama prihvate odgovornost za ono ¹to se meðu narodima dve dr¾ave dogaðalo u pro¹losti".

- Ja sam to u tom smislu to i uèinio - izjavio je Tadiæ.

Savetnik za medije predsednika Srbije Neboj¹a Krstiæ za Press obja¹njava ¹ta je bio kljuèni motiv da predsednik Tadiæ izvinjenje hrvatskoj narodu uputi ba¹ u ovom trenutku.

- A za¹to ne u ovom trenutku? Namera predsednika bila je da uputi ruku pomirenja narodima sa kojima smo do juèe bili u nezamislivo velikim sukobima. Ovo izvinjenje otvara prostora da i ostale strane reaguju na slièan naèin.

Do toga ipak nije do¹lo, jer ni Hrvati ni muslimani nisu se do sada izvinili Srbima za stra¹ne zloèine nad Srbima...

- To ne znaèi da do toga neæe doæi. Predsednik Tadiæ oèekuje da æe njegove kolege iz Zagreba i Sarajeva postupiti na slièan naèin kao i on. To, naravno, ne znaèi da predsednik nekoga tera da uèini bilo ¹ta.

Reakcije na izvinjenje Tadiæa

Austrija: Dnevnik "Standard" navodi da je ovo je prvo izvinjenje predstavnika srpske dr¾ave hrvatskom stanovni¹tvu.
BiH: Sarajevsko "Osloboðenje" pi¹e da je predsednik Srbije "èovek sa kojim bi se problemi na ovim prostorima mogli re¹avati na civilizovan naèin".
Srbija: Portparol DSS-a Andreja Mladenoviæ ka¾e da je izvinjenje "stav predsednika Tadiæa, a on je za svoje stavove odgovoran graðanima".

Da li su Vas iznenadile ¾estoke kritike zbog izvinjenja?

- Osporavaju oni koji nemaju previ¹e takta za stvarne probleme Srba koji ne ¾ive u Srbiji. Predsednikova izjava æe bar na trenutak ¾ivot nekog povratnika u Hrvatskoj uèiniti rastereæenijim, dok æe svaka izjava radikala o Karlobagu i Virovitici tim ljudima napraviti veliki problem sa njihovim kom¹ijama. Jer, na kome æe Hrvat kad èuje Aleksandra Vuèiæa iskaliti bes? Na tim nesreænim ljudima, koji ni krivi ni du¾ni to moraju da trpe!

Kritike na raèun predsednika Tadiæa do¹le su i od va¹eg koalicionog partnera DSS-a. Funkcioneri ove stranke tvrde da izvinjenje vodi ka amnestiji zloèina prema Srbima i navlaèi krivice Srbiji na vrat.

- Da krenem od ovog drugog. Proces u kome se odluèivalo o krivici Srbije zavr¹en je pred Meðunarodnim sudom pravde u Hagu. Presuðeno je da mi nismo odgovorni za genocid. ©to se amnestije tièe, nema tog zloèina koji mo¾e i sme da bude amnestiran. O tome odluèuju sudovi u procesima koji se veæ vode u zemljama koje su bile u sukobu, kao i u Ha¹kom tribunalu. Ne treba gubiti iz vida da ratni zloèin ne zastareva.

U DSS-u se pitaju da li æemo se sutra mo¾da izvinjavati i Agimu Èekuu i Ramu¹u Haradinaju?

- Njima dvojici se niko neæe izvinjavati, niti za tako ne¹to ima potrebe.

www.pressonline.co.yu

dissolved girl

Quote from: benefit on 26-06-2007, 12:19:58
Nemoguce je da bar malo nismo krivi. Kao i svi ostali.

cuti.ne pricaj kojesta.

Darker

QuoteBiH: Sarajevsko "Osloboðenje" pi¹e da je predsednik Srbije "èovek sa kojim bi se problemi na ovim prostorima mogli re¹avati na civilizovan naèin".
Ubij! Zakolji! Da Tadiæ ne postoji!
©ta bre civilizovano, pun mi q te civilizovanosti, pa jo¹ engleski da uèim i da uèim kompjutore, ma nemoj!?

wolfeitzckie:  :116: :116: :116: :siza: :siza:

shiky

Brede,lepo si rekao.Benefit,mislim da na to ne mozes tako da gledas,rat je rat...Dare,slazem se da je civilizovanim putem najbolje resiti problem,ali to ne znaci da treba da priznajemo nesto za sta nismo krivi...a drugo,oni su bas bili civilizovani dok su na najbrutalniji nacin klali nase ljude,i zene i decu.