Otkriven genski indikator raka prostate

Started by pereca, 25-06-2007, 19:57:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pereca

Otkriven genski indikator raka prostate


Nauènici sa Notvestern univerziteta, u Evanstonu u Ilinoisu, prona¹li su genetski indikator koji je povezan sa veoma agresivnom vrstom raka prostat. Studija na 550 mu¹karaca koji su pod tretmanom za tu bolest, pokazala je da oni koji nose gen nazvan "8-q-24" imaju mnogo agresivnije tumore. Pacijenti koji imaju taj gen imaju veæe ¹anse da se bolest pro¹iri na limfne èvorove, prenosi Glas Amerike (VOA)

Ipak, ovo otkriæe nudi i nadu. Istra¾ivaèi veruju da bi otkrivanje tog gena moglo da dovede do testa krvi kako bi mu¹karci koji imaju taj gen bili upozoreni da su izlo¾eni veæem riziku. Lekari i inaèe preporuèuju da se mu¹karci stariji od 50 godina jednom godi¹nje testiraju na rak prostate. To ukljuèuje i test krvi za, kako je nazvan - specifièni antigen prostate ili PSA, koji meri protein koji proizvodi prostatna ¾lezda. ©to je vi¹i nivo tog proteina, veæi je rizik od kancera.

Nedavno istra¾ivanje na medicinskom fakultetu univerziteta "D¾ons Hopkins" zakljuèilo je da je brzina poveæanja nivoa PSA precizan pokazatelj brzine rasta tumora, èak i kada nivoi proteina nisu dovoljno visoki da bi se uradila biopsija.

Ishrana puna ¾ivotinjskih proteina i masti takodje je povezana sa kancerom. Neke studije preporuèuju uzimanje hrane bogate antioksidantima, kao ¹to je likopen. Stoga se mu¹karcima preporuèuje da jedu paradajz, koji sadr¾i likopen. Medjutim, jedna nova studija pokazala je da uzimanje veæih kolièina likopena ne dovodi nu¾no do pozitivnih rezultata. Doktor Ulrike Peter iz Haèinsonovog centra za istra¾ivanje raka u Sijetlu, u dr¾avi Va¹ington, ka¾e da bi konzumiranje hrane sa malo masti i dalje moglo da bude odgovor.

"Ja bih i dalje preporuèila mu¹karcima koji ¾ele da umanje rizik od raka prostate da se trude da se zdravo hrane, uz mnogo voæa i povræa. Da se trude da dr¾e svoju te¾inu pod kontrolom, zato ¹to ima sve vi¹e dokaza da gojaznost poveæava rizik od raka prostate", ka¾e doktor Peter.

Istra¾ivaèi takodje ka¾u da crno vino mo¾e da pomogne o borbi protiv raka prostate, posebno agresivnih vrsta raka.

(MONDO)