Учење фармакологије?

Started by Nina, 25-06-2007, 20:36:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

pig_am_am

cd kosta 1080 dinara. knjige i dalje nema... :roll:
a bilo je videla sam svojim ocima.

MiKy

pig_am_am

vazi.

samo da kazem da su meni ovi profesori genijalni. svo troje.
ja na predavanjima ne disem,ne trepcem. kad se zavrse,zao mi  :>

i da kazem da svi profesori treba da posete ova predavanja.

i da kazem da je farmakologiju najlepse uciti bas tako-na predavanju  :>

[off] momenat streberizma [/off]

jecapereca

za farmakoterapijski prirucnik mozete da pitate prof.Branislavu Miljkovic (farmakokinetika), posto ga je izdala odnosno ucestvovala je u njegovom pravljenju agencija za lekove a prof. radi tamo

AquArius

Samo malecni off.

Farmakoterapijski .. mislim da ga vise nema u prodaji (mozda nisam gledala na svim mogucim mestima), ali rekose da ce novi izaci 2008. i da se strpim.

Strpljen spasen.
Strpljen naucen.

:happy:

jecapereca

Pa to je super za par meseci dobicemo jos "bolji" farmakoterapijski prirucnik.
@Aqua, hvala na informaciji.
Nadam se da necemo ici vise u off

zezilija

da li nekoga mozda, eventualno, ne mrzi da mi napise ove faze akcionog potencijala kod u srcanim misicnim i nodalnim celijama? kada koji jon TACNO ulazi, izlazi? kada su ovi platoi? mislim da su moja predavanja puna gresaka..

pig_am_am

"Akcioni potencijal u skeletnoj misicnoj celiji nastaje kada se naglo otvore tzv. brzi kanali za natrijum,sto onda omogucava ulazak ogromnog broja Na u skeletno misicno vlakno.Ovi kanali su nazvani brzi,jer se otvaraju na samo nekoliko desetohiljaditih delova sekundi a zatim se naglo zatvaraju.Pri kraju zatvaranja kanala nastaje proces repolarizacije i akcioni potencijal se zavrsava u sledecih nekoliko desetohiljaditih delova sekunde.
Sa druge strane,u srcanim misicu akcioni potencijal nastaje zbog otvaranja dve vrste kanala.To su 1-brzi kanali za natrijum,isti oni kao i u skeletnom misicu i 2-spori kanali za kalcijum,takodje nazvani i kalcijumsko-natrijumski kanali,koji se sporije otvaraju,ali sto je posebno vazno,ostaju otvoreni nekoliko desetih delova sekunde.Za to vreme velike kolicine kalcijumovih i natrijumovih jona i dalje ulaze kroz kanale u srcano misicno tkivo,pa se na taj nacin produzava period depolarizacije i zato u akcionom potencijalu nastaje plato.
Joni kalcijuma koji tokom produzenig akcionog potencijala ulaze u misic dodatno stimulisu proces kontrakcije,sto je jos jedna razlika izmedju srcanog i skeletnog misica.
Druga vazna funkcionalna razlika izmedju srcanog i skeletnog misica,koja doprinosi produzavanju akcionog potencijala i stvaranju platoa,lezi u cinjenici da se neposredno posle pocetka akcionog potencijala permeabilnost membrane srcanog misica za kalijum smanjuje,otprilike za pet puta,sto se ne dogadja u skeletnom misicu.
Moguce je da se permeabilnost membrane smanjuje zbog vrlo velikog ulaska kalcijuma.Medjutim,bez obzira na uzrok smanjena permeabilnost membrane za kalijum znatno smanjuje isticanje kalijuma u toku platoa akcionog potencijala i tako sprecava rani oporavak membrane.Kada se posle 0.2 do 0.3 sekunde zatvore spori kanali za kalcijum i natrijum ,prestaje ulazak jona kalcijuma i natrijuma,a permeabilnost membrane za kalijum se vrlo brzo poveca.Misicno vlakno tada naglo gubi jone kalijuma,pa se zato membranski potencijal vraca na nivo u mirovanju,tj. akcioni potencijal se zavrsava."

Arthur C.GUYTON

jel to?  :> sad sam naucila i da kucam  :>

zezilija

"prostudiracu"  :wink: hvala na trudu!
zna li neko jos u kojim je fazama celija refraktarna-tacno? na srce mislim opet,prvenstveno..

rodiæ

a imam i odgovor za Iskru:za farmakologiju ti realno treba,po meni,3 meseca,ne manje,al posto je zanimljivo,to nije problem.ne mozes je nauciti na brzinu i moras da razmisljas puno,t.j.moras da povezujes i super ce da ti ide.a pre tog malo ponovis patofizu,farmaceutsku,ides na predavanja,a za literaturu sam vec napisala misljenje.pozdrav!

zezilija

zna li neko da mi kaze koji su to miorelaxansi sa centralnim dejstvom? hvala!

tarantulica

Ovo sam na¹la na netu:

Derivati oksazola, tiazina i triazina, klorzoksazon – Myoflex
baklofen – Baclofen, Lioresal

milena m

da li neko zna da mi kaze da li Ugresic trazi toksikologiju i antiseptike i dezificijense?Da li je za to dovoljna njegova skripta ili mora Varagic?

Bred

Da li moramo da znamo sve INDIKACIJE za upotrebu KOMBINACIJA antibiotika?
misli, to bi stvarno bilo previse ... :face:
--

Ono sto su meni rekli da nema u predavanjima a treba iz Varagica je:
-Opsti anestetici
-Miorelaksansi
-Hormoni
-Etanol, trovanja [navodno samo kod Ugresica]
-Plazma dekspanderi [-II]
-Antivirotici i antimikotici[navodno bi trebalo dopuniti iz Varagica]

Takodje iz Varagica kod prof Ugresica treba sve od receptora pa nadalje ...

Kod prof Radice kazu da dolazi jednocifren broj pitanja iz opsteg dela...

Ingrid

cao
Da li neko zna sta treba odgovoriti na sledeca pitanja

1.Kriterijumi za podelu beta-blokatora
2.Uticaj kateholamina na krvni pritisak
...posto vidim da se to cesto pojavljuje kod profesora Nenada
      Hvala unapred  :>  :wave: