Учење фармакологије?

Started by Nina, 25-06-2007, 20:36:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

zezilija

imas sve to u Varagicu u okviru dela o adrenergickim lekovima i adrenergickim blokatorima a ne bi bilo lose da dopunis i predavanjima..

Bred

Na koji nacin vit D pomaze ulasku Ca u kosti?  :ohwell:
Zasto se benzodiazepini ipak ne propisuju mnogo iako su odlicni antikonvulzivi?

pig_am_am

ja znam to drugo. zbog tolerancije.  :>

Quote from: pig_am_am on 25-02-2008, 14:40:14
ja znam to drugo. zbog tolerancije.  :>

a vitamine jos nismo ucili  :>

Bred

svinjo, to nije odgovor.
:ohwell:
tolerancija se, cenim, razvija kod hronicne primene a antikonvulzive neces tako davati...

pig_am_am

pa ne znam onda, neka napise ivilija...ona je kraljica farmakologije  :happy:

"...Glavno dejstvo kalcitriola jeste apsorpcija Ca2+ i fosfata u tankom crevu i mobilizacija Ca2+ iz kostiju.Kalcitriol pomaze sazrevanje osteoklasta i indirektno stimulise njihovu aktivnost. S druge strane,delovanjem na osteoblaste,klasicnim putem kao i ostali steroidi [vezivanje za intracelularne receptore i konsekventno tome direktno dejstvo na jedarnu DNK],kalcitriol smanjuje osteoblastnu sintezu kolagena.Ipak,dejstvo vitaminaD na kosti je kompleksno i ne moze se jasno sagledati njegovo direktno dejstvo u mobilizaciji Ca2+,osim sto se u klinickoj slici avitaminoze vitamina D moze videti losa mineralizacija kostiju,sto se popravlja davanjem vitamina D.Jedno od objasnjenja lezi u cinjenici da kalcitriol stimulise sintezu osteokalcina,vitamin K-zavisnog,Ca2+-vezujuceg proteina kostanog matriksa."

Rang i Dejl

ovaj... ne znam da li to trazis,al ako ne procitas sve ima da te ubijem  :K kucala sam 10 minuta :K [off]salim se[/off]

SUNCE

"Benzodiazepini su sjajni antikonvulzivi(manje nez. ef. od drugih antiepileptika),ali retko se koriste u hronicnoj terapiji(samo klonazepam) zbog razvoja TOLERANCIJE-u toku terapije smanjuje se odgovor organizma na lek,pa da bi se postigao pocetni efekat,treba povecati dozu...Ali,sa povecanjem doze oni dovode do sedacije i pacijent ne moze da funkcionise.." Sa Ugresicevih predavanja...Btw,to je za profilaksu..a za Status epileptikus idu diazepam,midazolam i lorazepam i.v. ,i jos diazepam rektalno.. :help:

Zaboravih..u profilaxi se koriste SAMO kao pomocna terapija tj.koristi se samo klonazepam.. :help:

pig_am_am

:~  :~  :~ pigi ipak nije sedela na usima  :~  :~  :~

:happy:

Bred

e pa ne znam, mogu vam reci da je prof bio nezadovoljan sa oba ta odgovora i oborio je obe devojke koje su rekle u principu to sto ste vas dve odgovorile. :ohwell:
:wink:

joe13

Quote from: Bred on 24-02-2008, 21:31:06
Na koji nacin vit D pomaze ulasku Ca u kosti?  :ohwell:
Zasto se benzodiazepini ipak ne propisuju mnogo iako su odlicni antikonvulzivi?
Vit.D u GIT-u AKTIVIRA TRANSPORTER ZA PRENOS Ca2+ IZ CREVA U KRV.
U bubregu vraca Ca2+ iz 1' mokrace u krv(reapsorpcija Ca2+).
Na gradilistu'kamiondzija'(vit.D)"vozi cigle"tj.Ca2+ i doprinosi pravilnoj mineralizaciji kostiju.
:cvet
(ovo je citat sa predavanja.)

Bred

Harry

Quote from: stef on 30-10-2006, 19:42:47
NAPOMENA: posto sam primetio da velika vecina uci iz istih predavanja, postoji u predavanjima greska kod aritmija. Pise da u 1oj fazi ulazi Cl, a u stvari ulazi K.I u Ugresicevoj skripti pise KCL struja, ali to je samo ulazak K, Cl koji ulazi nije bitan.
Neko da potvrdi ovo?
Posto mene koleginica ubedjuje da ipak u I fazi ulazi Cl?

Zna ko odgovore i na ova pitanja?
Quote from: ivilija on 04-04-2007, 16:46:23
Ko je izazivac putne dijareje?
Za sta se jos koriste beta agonisi sem kao antiasmatici?
Triptani nez dejstva i meh?
ima mali milion podpitanja koje posavljaju i koja se ponavljaju?
Zasto se PgI sintetise u intimi a TxA2 u Tr?

pig_am_am

putne dijareje? enterotoksicne e.coli - ETEC  :>

Bred

Posto vidim da se cesto pojavljuje pitanje i o miasteniji gravis, evo na ovom linku detaljnije
Myasthenia gravis (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,13152.0.html)

Harry

Zasto su benzodiazepini idealni antikonvulzivi?

LUS

Pa mozda zato sto su univerzalni,daju se kod svih konvulzija bez obzira kog su porekla(epilepticki napad,tetanusni napad,trovanje,grcevi zbog povisene t).