Учење фармакологије?

Started by Nina, 25-06-2007, 20:36:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Gocca

U kojoj knjizi i gde pise sta je nesanica?

Bred

Mislim da je prof rekao da je nesanica nemogucnost da se zaspi 45 min.
U skripti sa cveticima ima i vrste nesanica i sta ih uzrokuje itd itd ....

--
LUS, a sad moze da pita zasto su univerzalni [i idealni]?
:wink: :K

--
Ovo su pitanja kod prof Radice ali posto su potrebni odgovori na neka pitanja, onda sam to ostavi ovde.

Quote from: Ajvi on 11-03-2008, 17:21:34
Evo pitanjca i svega sto sam uspela da izvucem..
1. kardiotonici ND(nez dej) je bilo pitanje, pa je pitala za povracanje "da li mislite da je ono preifernog porekla"?
2. samo da ti skrenem paznju: Th/H.pylori, obavezno ce te pitati sve o Bi (njega voli, ima i ispitno pitanje Bi pa je to nekako logicno!)
3. nisam uspela da nadjem: "Koja je razlika izmedju klopidogrela i tiklopidina?" (antiagregacioni lekovi)  abciksimab= "Kad se daje, kojim putem?"
4. primena lekova kod dece: "Sto se fluorohinoloni ne daju?"
5. izgleda da je ovo ispitno pitanje morfin: "Koje su strukture u mozgu bogate opioidnim Rc? Kako deluje ne ushodne a kako na nishodne puteve regulacije bola?"GDE TACNO I KAKO DELUJU?!?! (u corbu treba dodati i K-jon, jel?) + treba znati primere opioida, to pita, koji su puni a koji parcijalni agonisti!?
6. kad su beta-blokatori lekovi prvog reda? Rekla je: kad pacijent nema druga KV oboljenja sem hipertenzije, tad su 2 reda, i zasto nisu 1 reda, to je pitanje za 10![/i]
7. konstatacija: ACE-inh kod mladjih pacijenata
                Ca-blok kod starijih pacijenata
9. alfa-blok, osnovni nez ef je ortostatska hipertanzija, al' se ovi lekovi, iako su jedno vreme bili napusteni opet vracaju u Th.. STO?!?!?
10. Zasto je lidokain omiljeni antiaritmik? + (u kojoj je on grupi? koja je razlika te 3 grupe (Ia, Ib i Ic): u nultoj fazi AP
11.Kakva je kinetika, a kakav rezim doziranja aminoglikozida? Zasto? (mislim da je odgovor neki postantibiotski efekat..  :K)
12. nez dej lekova. koju vrstu kardiotonicnosti izazivaju citostatici? izgleda: srcanu insuficijenciju (to jos nisam ucila, mozda znas)
13. konstatacija: gde se cesto koristi neomicin? lokalno? konjuktivitis   zajedno sa.. glukokortikoidima!
14. ozbiljan lek za povecanje HDLa je NIKOTINSKA KIS, e a koje su doze potrebne za takvo dej???  nasla sam u Rangu da su to gramske doze?! valjda velike doze?!

16. kod antiemetika (ne znam dal se tacno ovako zove) metoklopropamid: moze se javiti motorno nezeljeno dej. Zasto je to mnogo cesce kod dece do 18.god? Deluje li on centalno ili ne.. (mozda ovo ima veze i sa hematoencefalnom barijerom, za koju je Radica rekla da ne postoji, tj. ne stiti centar za povracanje!)
17. amiodaron. koji su mu sve meh. dej.? Kod kojih aritmija se koristi? kod svih onih vrsta kod koji drugi L ne deluju (Koje su to na kraju??) + kod supraventrikularnih aritmija lek br 1 je DIGITALIS, tu je jos rekla da vazi: pretkomorne- Ca-blok, beta-blok
               komorne- lidokain
18. obrati paznju: na Th/gojaznosti!!
19. obrati paznju: 4g paracetamola (20tableta) dnevno dovodi do trovanja  (meni u predavnjima pise 10g, rekao Ugresic!? nemam pojma..)
20. Parkinsonova bolest. Sta su nam bazalne gasnglije? Nabrojte mi bazalne ganglije u CNS-u? (jasno je da se neko zbunio, pa ga je ona svasta pitala)
21. treba znati: centralne miorelaksanse, i kako deluju..
22. Th/ tuberkuloze, Koja je prva, ubitacna kombinacija? izonijazid + aminoglikozid

Verovatno to ima negde po knjigama i skriptama ali je ipak bolje da sve to imamo na jednom mestu.
:wink:

LUS

E Bred gori si od svih profesora zajedno! :K Imaju veliku terapijsku sirinu,efikasni su.... :hmm

Harry

Zvanicno, konsultacije kod profesorice Radice su petkom od 11-13h, kod Uresica i Miroslava ponedeljkom i petkom.
Ali tehnicarka rece da je profesorica rekla da nece dolaziti na fakultetu do sledece nedelje kad pocinje ispit.

Bred

Quote from: LUS on 12-03-2008, 21:15:10
E Bred gori si od svih profesora zajedno! :K Imaju veliku terapijsku sirinu,efikasni su.... :hmm
Znam, znam ali cenim da to nije odgovor koji bi zadovoljio profesora.
:ohwell:

Bol, putevi transmisije, modulacija  (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,13362.0.html)
Folije sa vezbi, ass.Maja.
:wink:

:news:
sama predavanja => http://www.pharmacy.bg.ac.yu/predmeti/farmakologija/predavanja_2006-07/Opioidni%20analgetici.pdf

Harry

Posto je profesorica pitala koji to beta blokatori izazivaju hiperglikemiju na internetu sam pronasao da je to karvedilol

http://www.farmakologija.com/materia/c_bb.htm

Bred

Za sta se koristi metil ergometrin u kapima?

majce

koliko se ja secam za zaustavljanje postpartalnih krvarenja,uterostipik

Bred

kaja

Quote from: Bred on 25-04-2008, 12:57:03
Za sta se koristi metil ergometrin u kapima?
METHYLERGOMETRIN  kapi 1 po 10 ml (0,25 mg/1 ml) Panfarma d.o.o.
Preparat za kontrakciju uterusa

Gocca

Evo i ja sam bila na Internetu. Sve stranice kazu isto: koriste se za postpartalna krvarenja.

Bred, jesi li slusao ispit kad je neko od profesora to pitao, pa kazes da ova indikacija nije tacna?

Bred

ne, ne kazem da nije tacna nego profesor nije bio zadovoljan tim odgovorom ...
:ohwell:

pig_am_am

neko je pomenuo ovu formulu... da je profesor nekoga pitao pa evo nadjoh...

doza za dete = povrsina deteta m2 / 1.8 x doza odraslog (mg/kg)

kod gojazne dece je drugacije - racuna se na osnovu idealne tezine koja se izracunava na osnovu uzrasta i telesne visine.

prva doza standarsna, a posle se vrsi korekcija:

doza leka u mg = telesna masa x standardna doza / kreatinin seruma u mg.

uh neka me neko ispravi ako nije dobro...slabo se vidi  :K

metil ergometrin pojacava kontrakcije materice i tonus muskulature uterusa.

daje se nakon sto se u toku prodjaja pojavila prednja strana ramena novorodjenceta. indikacija je i sprecavanje krvarenja iz materice posle nekompletnog porodjaja,kompletnog porodjaja, carskog reza ili pobacaja.

uterotonik (oksitocik)

Bred

svinjce, koliko se ja secam postoji 3 nacina doziranja lekova za decu: prema uzrastu, prema telesnoj tezini i prema povrsini tela. Te formule imaju mislim u Varagicu  :wink:

Gocca

Hej, Pigi je l' ovo o ergometrinu sa ovogodisnjih predavanja?