Учење фармакологије?

Started by Nina, 25-06-2007, 20:36:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

pig_am_am

nije, to sam prepisala iz farmakoterapijskog vodica  :>
a i formulu  :K

:cvet

ali,ugresic, on na primer stalno gleda u taj vodic. ne dolazi na predavanja bez njega  :wink:

Jeca

Koliko se ja secam, on je glavni i odgovorni za isti....

:K

Gocca

Da li neko zna u cemu je fora:
u "srcastim" skriptama pise da je potencijal membrane u mirovanju misicnih celija srca -90 mV, a celija provodnog sistema -70 mV, dok u predavanjima sa sajta fakulteta stoji da je potencijal obe vrste celja -90 mV?

pig_am_am

kad smo pre neki dan ucili antivirotike, jedna devojka je pitala profesora nesto...
mislim da pitala da li zaista postoje ljudi ciji se imuni sistem izborio i eliminisao zauvek virus...
cini mi se da je profesor nije dobro shvatio, pa je odgovorio da se kod nekih ljudi ne ispolje simptomi aids-a, ali da su oni zauvek seroloski pozitivni...

ja mislim da postoje. to je zato sto sam optimista :K jaci argument nemam.

a sta vi mislite? zasto ne bi postojao imuni sistem koji je toliko jak da HIV podnese kao obican grip?

joe13

Zato sto virus HIV-a veoma brzo mutira :namcor

makky

Jel moze neko da mi kaze sta se uci iz Varagica a sta iz Rang&Dale-a?
Primetila sam da ste uglavnom ovde pominjali Varagica, a svi oko mene imaju Rang&Dale...

Bred

Varagica kod profesora Ugresica OBAVEZNO!
U sustini treba da kombinujes mada mi se cini da je Rang bas obiman ...  :wink:  :wacko:

btw, medicinari iz ranga uce samo one uokvirene delove, tzv kljuceve, tako sam bar cuo ...  :wink:

zerocool

Izaberi koju god zelis knjigu kao dopunu, cisto da razjasnis sebi neke stvari, ali kad budse znala kod kog si profesora, onda uzmi njihova pitanja i vidi sta ti fali u predavanjima.
Npr, prof Ugresic voli trovanja, etanol, zamenu za plazmu i ne znma sta jos jer nisam bila kod njega, a za prof Radicu ti treba Rang za dosta toga jer sve sto nije predavala treba pogledati odatle, jer prof Ugrsic mnoge stvari skrati, a ona bi da siri, a naravno i nezeljena dejstva.
Za prof savica ti treba Rang zbog semica, objasnjenja meh dejstva, ali vodi se predavanjima

Enea

Jedno pitanje:
metoklopramid, cisaprid str 447 Varagic antagonisti su 5HT4
-II-                            starija predavanja kazu agonisti
-II-                            novija kazu antagonisti
                                Rang i Dail ne navode..
hmm, sta su?
da li Ach oslobodjen iz nerva blokadom serotonina ili delovanjem oslobodjenog serotonina?
Anyone, please.
:help2:

bilja_tb

metoklopramid, cisaprid su antagonisti 5HT4 -prokinetici
metoklopramid je antagonist D2 receptora u cns-u - antiemetik

Enea

Biljo hvala..
Nego molim vas da mi josh neko odgovori..  :help2:

evo zashto: ja mislim da su agonisti, literatura kaze antagonisti..
serotonin preko 5ht4 u gitu utiche na motilitet ali da li ga usprava ili ubrzava? ja mislim ubrzava..
evo i linkova:
http://en.wikipedia.org/wiki/5-HT_receptor
http://en.wikipedia.org/wiki/Metoclopramide

Biljo ako nisi polagala, pogledaj ih.

Naomy

Metoklopramid, kao i serotonin, preko 5-HT4 ubrzava motilitet creva, a time i praznjenje zeluca,
znaci agonista 5-HT4 receptora.
A deluje i kao antagonista 5-HT3 receptora.

kaja

Definitivno su agonisti 5-HT4 receptora.

Enea

:cvet :cvet :cvet
hvala vaaaammm
i'll be back for some more :)

123iv

Da li neko zna sta treba odgovoriti na pitanja
protein kinaze,regulacija Ca u celiji i drugi glasnici?