Gordon Braun novi premijer Britanije

Started by Roben, 27-06-2007, 17:39:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Roben

Gordon Braun novi premijer Britanije

Gordon Braun koji je u sredu umesto Tonija Blera zvanièno postao novi premijer Velike Britanije, obeæao je promene posle decenije vlasti Laburistièke partije.

Braun - ministar finasija u prethonoj vladi - suoèava se sa sve jaèom opozicijom Konzervativne partije, kao i sa potrebom da laburistima da novi podstrek ukoliko ¾eli da zadobije poverenje glasaèa i èetvrti put uzastopce obezbedi mandat.

Braun se suoèava i sa jakim otporom javnosti, ali i nekih od laburista, vojnoj akciji u Iraku.

"Ovo æe biti nova vlada sa novim prioritetima", izjavio je Braun ispred rezidencije britanskog premijera u Dauning stritu 10.

"®elim najbolje ¹anse za sve. Ako mo¾emo razviti potencijale i talente, mo¾emo postati globalna prièa o uspehu. Imamo nove prioritete" rekao je Braun ispred rezidencije premijera u Dauning Stritu 10.

"Neophodna nam je promena, koja se ne mo¾e ispuniti starom politikom. Poèinjemo rad na promenama danas" dodao je on.

"Pozvaæu mu¹karce i ¾ene dobre volje da svojim energijom doprinesu novom duhu javne uprave kako bi uèinili na¹u naciju onim ¹to ona mo¾e biti", rekao je Braun.

Ubrzo po¹to je Bler u Bakigemskoj palati podneo ostavku kraljici Elizabeti Drugoj, u palatu je do¹ao Braun kako bi dobio formalno odobrenje kraljice da obrazuje novi kabinet.

Prvi zadatak Gordona Brauna biæe imenovanje ministara.

Biografija: Najobrazovaniji premijer do sada!


Novi britanski premijer rodjen je 1951. godine u ©kotskoj, u porodici prezbiteraijanskog, protestantskog, sve¹tenika.

Diplomirao je i doktorirao istoriju na Univerzitetu u Edinburgu i formalno je najobrazovaniji britanski premijer u poslednjih nekoliko decenija.

Celi radni vek je praktièno proveo u Laburistièkoj partiji, prvo kao struèni saradnik, a u poslednjih 24 godine je poslanik britanskog Parlamenta.

Posle smrti lidera Laburista D¾ona Smita 1994. godine Braun je bio najozbiljniji kandidat da ga zameni, ali je u dogovoru sa Tonijem Blerom lidersko mesto prepustio njemu.

Tada je postignut i dogovor da Bler blagovremeno lidersku poziciju prepusti Braunu. Na ispunjenje tog obeæanja Braun je èekao vi¹e od deset godina, sve do danas.

Iako mnogi ne oèekuju bitnije promene sa Braunom u Dauning stritu broj 10, hronièari primeæuju da je jedna promena gotovo sigurna - Braun nije sklon medijskim manipulacijama i "estradnom stilu" svoga prethodnika.

Braun je o¾enjen Sarom (44), koja je suvlasnik uspe¹ne kompanije za medijske prezentacije, ali je za poslednjih sedam godina, koliko je u braku sa Braunom, pokazala da ne voli javnost i vi¹e je sklona povuèenom porodiènom ¾ivotu. To æe biti velika promena jer je Blerova supruga ©eri bila "javna liènost".

Gordon i Sara imaju dva sina, D¾ona (3,5 godina) i D¾ejmsa Frejzera (11 meseci), koji boluje od cistiène fibroze. Njihovo prvo dete je umrlo samo deset dana posle rodjenja.

(MONDO/Agencije)

Bred

Moj je utisak da je ovaj Gordon mnogo "tvrdji" od Blera ali kao sto u clanku pise, ne mozemo ocekivati neke vece promene u britanskoj politici.

tarantulica

Bila bi dovoljna promena da se ne dodvorava Bushu onoliko koliko je Bler to radio...  :bljak:

josefina87

sumnjam da æe i ako bude promene da bude te vrste..bolje za njega i njegovu zemlju da nastavi tom "logikom"...

Bred

Quote from: tarantulica on 28-06-2007, 20:49:58
Bila bi dovoljna promena da se ne dodvorava Bushu onoliko koliko je Bler to radio...  :bljak:
aha, bleru se vise ni cipele ne vide koliko se uvukao :K