EU kritikuje nove èlanice

Started by Bred, 28-06-2007, 15:21:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Evropska komisija kritikuje Bugarsku i Rumunija zato ¹to nisu uspele da zauzdaju duboko ukorenjenu korupciju i reformi¹u pravosuðe. U izve¹taju Komisije se ukazuje na nedostatak presuda za sluèajeve korupcije na visokom nivou i izra¾ava zabrinutost zbog naruèenih ubistava u Bugarskoj.
Bugarska i Rumunija su pristupile EU pre ¹est meseci na osnovu najstro¾ih kriterijuma koji su ikada bili predviðeni za neku zemlju, ali izve¹taj pokazuje da reforme u pravosuðu nisu dale skoro nikakve rezultate. Najveæu zabrinutost izaziva to ¹to nisu donete presude u sluèajevima korupcije na visokom nivou. Autori izve¹taja tvrde da rumunske sudije nisu pokazale da shvataju koja je njihova uloga u zauzdavanju korupcije. Oni i dalje izrièu uslovne kazne ili prebacuju najva¾nije sluèajeve, ukljuèujuæi i proces protiv biv¹eg premijera, na Ustavni sud. U izve¹taju se, takoðe, izra¾ava velika zabrinutost zbog naruèenih ubistava u Bugarskoj i skreæe se pa¾nja da se na meti ubica od januara ove godine na¹lo nekoliko lokalnih politièara, ali da zbog toga nije pokrenut nijedan sudski proces.
Evropska komisija smatra da je prerano da se ovim dvema zemljama uvedu sankcije, ali napominje da æe nastaviti da prati situaciju najmanje jo¹ godinu dana.

Nemaèka pravi bilans
Nekoliko dana pre kraja nemaèkog predsedavanja Evropskom unijom (EU), savezna vlada i kancelarka Angela Merkel prave bilans ove ¹estomeseène aktivnosti. Ona je podnela izve¹taj o nemaèkom predsedavanju u Evropskom parlamentu. Poslanicima jegovorila o rezultatima pro¹lonedeljnog samita EU u Briselu na kojem je postignut kompromis o buduæem ustavnom sporazumu Unije.


blic