I zvanièno: Bez poreza za prvi stan!

Started by Roben, 29-06-2007, 21:17:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

I zvanièno: Bez poreza za prvi stan!

Skup¹tina Srbije usvojila je u petak izmene vi¹e poreskih zakona - o porezu na imovinu, porezu na dodatu vrednost (PDV), o akcizama, o carinskoj tarifi i o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Izmenama Zakona o porezu na imovinu smanjen je porez na prenos apsolutnih prava pri kupovini stanova sa pet na 2,5 odsto, a taj porez je ukinut za kupce prvog stana.

Kupac prvog stana je oslobodjen i plaæanja poreza na dodatu vrednost (PDV) koji se sada za kupovinu novoizgradjenog stana plaæa po stopi od osam odsto, odnosno dr¾ava æe kupcu prvog stana refundirati taj porez.

Oèekuje se da æe po osnovu tih olak¹ica kao i smanjenja PDV-a za personalne raèunare (PC) sa 18 na osam odsto, u bud¾etu u drugoj polovini godine biti 2,5 milijardi dinara manje.


Izmenama Zakona o akcizama ukinute su akcize za uvozne bezalkoholne napitke i voæne sokove, a od 1. januara 2008. godine biæe izjednaèene akcize na uvozne i domaæe cigarete i poveæana minimalna akciza za cigarete.

Procena je da æe prihodi bud¾eta na osnovu promena akciza na cigarete u ovoj godini biti oko 39,9 milijardi dinara ¹to je oko 13 milijardi dinara vi¹e nego u prethodnoj godini.

Uvedena je akciza na auto-gas, zbog velike potro¹nje tog proizvoda. Oèekuje se da æe uvodjenje te akcize obezbediti bud¾etski prihod od jedne milijarde dinara èime æe biti nadome¹teni gubici zbog ukidanja akciza na uvoz bezalkoholnih napitaka i voænih sokova.

Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji omoguæuæeno je jedinicama lokalne samouprave da utvrdjuje, kontroli¹e i naplaæuje svoje izvorne prihode.

Poreska uprava Srbije æe odluèivati o ¾albama protiv re¹enja jedinica lokalne smaouprave, èime se obezbedjuje dvostepenost poreskog postupka i smanjuju ¾albeni tro¹kovi. Predvidjeno je i da se gradjanima koji nisu izmirili poreske obaveze, kao potencijalne novim poreskim du¾nicima, onemoguæi da osnivaju preduzeæa.

Zakon o carinskoj tarifi je usvojenim izmenama uskladjen sa propisima u Evropskoj uniji, a ujedno se i menja carina na duvanske proizvode, kako bi se za¹titila domaæa industrija.

Ocenjeno je da dosada¹nja carinska stopa na duvanske proizvode od 15 odsto, u sluèaju izjednaèavanja akciza na domaæe i uvozne cigarete, ne bi obezbedila dovoljnu za¹titu domaæe proizvodnje.

Skup¹tina je u noæi izmedju pro¹log petka i subote usvojila bud¾et za 2007. godinu koji æe stupiti na snagu 1. jula.

(Beta)

Darker

Iskreno, mislio sam da je samo predizborna ¹arena la¾a. svaka èast!

Bred

me too. sad samo svi porodicno da pordamo po 1 bubreg pa mozda i kupimo stan u bg ... :wall:

Darker

[off] Ajde proda¹ dva pa kupi¹ i meni jedan :wink: [/off]

salexandar16


Roben

Quote from: salexandar16 on 03-07-2007, 08:34:49
Kada ce kompjuteri biti jeftiniji?
па смањен је ПДВ са 18 на 8%

Bred

Pobogu salexandre -> http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,7787.0.html  :F