Vesti iz Beograda

Started by Roben, 29-06-2007, 21:21:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

dirigent

ti camci su ideja da se problem ublazi , a ne da se resi.

Bred

LCD ekrani u autobusima,a dogodine i „blutut” veza
V. Mirilo ||||
Putnici u autobusima 37, 52, 56 i 58 privatnih prevoznika vi¹e ne mogu da proma¹e stanicu ili da zalutaju. Preko LCD ekrana na kojima su do nedavno bili emitovani spotovi, servisne informacije i izreke, sada mogu da prate i gde se autobus u tom trenutku nalazi, koje stanice slede i koje se znaèajne ustanove nalaze u blizini.

PUTOKAZ - Elektronske mape sada se nalaze u osam autobusa na liniji 37, devet autobusa s linije 52, 13 autobusa s linije 56 i ¹est autobusa sa trase 58. Do kraja godine, takve mape naæi æe se na veæ postojeæim monitorima u 180 vozila privatnih prevoznika „Domiko", „Beobus" i „Grupe privatnih prevoznika".
- Pomoæu GPS tehnologije, na pokretnoj mapi velièine 640 sa 640 piksela prikazuje se trenutna pozicija vozila javnog prevoza, ali i okolina grada. Putnici tako u svakom trenutku znaju gde se nalaze jer su na mapi ucrtani i neki znaèajni objekti kao ¹to su ¹kole, bolnice i ustanove kulture - ka¾e za „24 sata" Ivana ®ivanoviæ, zamenica direktora kompanije „Serbmedija", koja je u maju poèela s postavljanjem monitora u autobusima.
U „Serbmediji" planiraju da poèetkom 2008. godine uvedu i nagradne vauèere za putnike, a postoji ideja da se uz kupljenu kartu za prevoz dele i karte za pozori¹te, bioskop, koncerte i druge kulturne manifestacije.
Putnici u autobusima u kojima postoje elektronske mape ne skidaju oèi s njih.
- U oktobru sam do¹la na studije u Beograd i nekoliko puta sam se gubila jer nisam bila sigurna na kojoj stanici da siðem, a skoro svakoga dana putujem od Petlovog brda do Zelenjaka. Mapa je super, a ja sam sigurna da ne mogu vi¹e da se izgubim - rekla je Irena Stojkoviæ.
Na LCD monitorima emituju se muzièki spotovi, kratke informacije, prognoza, kursna lista, promocije kulturnih de¹avanja, izreke, kratke obrazovne emisije, promovi¹u se humanitarni fondovi i organizacije za borbu protiv nasilja u porodici. Postavljanje monitora za jedan autobus ko¹ta oko 3.000 evra.

24sata

Cecilly

Za „Dane Beograda”, Novi Beograd postaje Amerika
M. Joksimoviæ i V. Mirilo |||| - 21.12.2007. - 00:02

Tema programa proslave „Dani Beograda”, koja æe biti odr¾ana od 16. do 19. aprila 2008. godine je „Beograd je svet”. Beograðanima i turistima prestonica æe biti predstavljena po idejnom re¹enju Slavi¹e Saviæa, koji je i pro¹le godine pobedio na konkursu s re¹enjem „Beograd grad buduænosti”.

PROSLAVA - Ideja Slavi¹e Saviæa bila je da na predstojeæim Danima Beograda upoznamo koincidenciju izmeðu mape Beograda i mape èitavog sveta.
- Kada sam preklopio mapu Beograda i mapu sveta, nai¹ao sam na neverovatnu koincidenciju. Tako se Norve¹ka na¹la na mestu Marine „Doræol", Carigrad na mestu hrama Svetog Save, a Egipatske piramide na mestu „Kuæe cveæa" - ka¾e za „24 sata" Slavi¹a Saviæ.
Autor je ideju koncipirao tako ¹to je na èetiri strane sveta odredio mesta u glavnom gradu i uporedio ih sa svetskim metropolama. Njegova ideja je da se i na tim lokacijama organizuju Dani Beograda, ali u duhu zemlje s kojom se poklapaju na mapi.
Prema izabranom predlogu, istok se poklopio s naseljem Konjarnik i Japanom na svetskoj mapi, na zapadu je Novi Beograd i Sjedinjene Amerièke Dr¾ave, na severu je Doræol koji se preklapa s Norve¹kom i na jugu Vidikovac kome je pandan Ju¾noafrièka Republika.
Ideja je da èitav Beograd o¾ivi i zbog toga se program neæe odr¾avati samo u centru, veæ i na periferiji. Centralni programi biæe predstavljani po danima na razlièitim lokacijama. Svaki dan æe nosti ime po jednoj strani sveta.
Organizatori jo¹ nisu razradili èitav program i satnicu manifestacije. Prema Slavi¹inom otkriæu Fakultet dramskih umetnosti je na mestu Holivuda, pa je moguæe da æe studenti FDU napraviti film kao i da æe na centralnim punktovima biti predstavnici zemalja s kojima se poklapaju delovi Beograda.
Na konkursu za idejno re¹enje Dana Beograda 2008. godine dodeljena je samo prva nagrada jer se Slavi¹in rad izadvojio kao superiorniji u odnosu na ostale. On je dobio nagradu od 400.000 dinara.

==============================================

Veliki planovi za Beograd u 2008.
V. Mirilo |||| - 21.12.2007. - 23:55

Jedan od najveæih projekata biæe priprema terena za izgradnju mosta preko Ade...
Poèetak pripremanja terena za gradnju mosta preko Ade Ciganlije, izgradnja 2.000 socijalno neprofitnih stanova, uvoðenje jedinstvene markice za „Lastu” i GSP, rekonstrukcija Panèevaèkog mosta i obnova Doma omladine, samo su neki od velikih projekata koje æe Grad realizovati naredne godine.

PLAN - Jedan od najveæih projekata koji predstoji svakako je izgradnja mosta preko Ade Ciganlije. Sledeæe godine trebalo bi da poène èi¹æenje terena za izgradnju mosta koji æe biti dugaèak oko 500 metara. Imaæe po dve trake u oba smera, a slu¾iæe i za ¹inski saobraæaj. Pored toga, najavljena je gradnja nekoliko vrtiæa, osnovnih ¹kola i domova zdravlja.
SAOBRAÆAJ
TOÈKOVI Iz Gradskog saobraæajnog preduzeæa (GSP) najavljuju da æe uvesti jedinstvene markice za „Lastu" i GSP, da æe nabiviti 40 niskopodnih trolejbusa i 100 autobusa, kao i da æe ugraditi opremu za automatsko praæenje i kontrolu svih svojih vozila.
PUTEVI
GU®VA Direkcija za puteve obeæava da æe poèeti radovi na pristupnim saobraæajnicama i mostu preko Save, da æe biti nastavljena izgradnja obilaznice oko Beograda i da æe poèeti rekonstrukcija Panèevaèkog mosta koja æe trajati dve godine.
GREJANJE
RADIJATOR Naredne godine trebalo bi da budu uga¹ene kotlarnice KBC „Zvezdara", KBC „Zemun" i Gradskog zavoda za bolesti pluæa. Toplane na grejnim podruèjima Dunav i Konjarnik biæe rekonstruisane, a merenje isporuke toplotne energije poèeæe na grejnim podruèjima Novi Beograd i Zemun.
OSVETLJENJE
ODSJAJ Za dekorativno osvetljenje Narodne skup¹tine biæe izdvojeno 35.000 dinara, a za osvetljenje hrama Svetog Save 85.000 dinara.
PARKING
AUTOMOBIL Na Adi Ciganliji biæe izgraðen Fast park, monta¾na konstrukcija za parkiranje koja æe moæi da primi 800 automobila. Investicija vredi 284.000 dinara.
PIJACE
TEZGE U 2008. godini biæe uraðen idejni i glavni projekat za rekonstrukciju pijace „Ðeram". Pijaca æe biti natkrivena, na ulazu æe biti sagraðene dve ¹estospratnice od 3.500 kvadrata. U jednoj od tih zgrada biæe sme¹tena direkcija JKP „Gradske pijace". Na platou bi trebalo da bude sme¹teno 370 tezgi i mleèna hala. Pijaca bi trebalo da ima i galeriju u kojoj æe biti lokali.
SOCIJALNA POLITIKA
BRIGA Sledeæe godine biæe raseljeno nehigijensko naselje ispod Gazele i izgraðen novi objekat za dnevni boravak za sme¹taj dece sa smetnjama u razvoju. Biæe rekonstruisano nekoliko centara za socijalni rad i poèeæe opremanje stanova za decu bez roditeljskog staranja.
DEÈJA ZA©TITA
VRTIÆ Na Èukarièkoj padini niæi æe novi vrtiæ za 270 mali¹ana, a u Kaluðerici za 250 dece. Plan je da se u 2008. broj dece na listi èekanja s 5.000 smanji za 2.000 izgradnjom novih vrtiæa i adaptacijom poslovnog prostora u vrtiæe.
OBRAZOVANJE
KLUPE U Novoj Galenici, Stepojevcu, Surèinu, Kaluðerici i Borèi 3 poèeæe izgradnja osnovnih ¹kola, a Matematièka gimanzija i Ekonomska ¹kola u Zemunu biæe nadograðene.
ZDRAVSTVO
MANTIL U narednoj godini biæe zavr¹en Dom zdravlja u Mirijevu, biæe renoviran KBC „Dragi¹a Mi¹oviæ" i KBC „Zemun", a Hitna pomoæ æe dobiti 22 vozila.
KULTURA
PLATNO Bioskop „Jugoslavija" biæe adaptiran i u njega æe se useliti pozori¹te „Du¹ko Radoviæ". Biæe rekonstruisan i Dom omladine, Zvezdara teatar i Bitef teatar.


24sata

Bred

#48
Pitajte Gradsko saobraæajno preduzeæe

Èitaoci "24 sata" u ponedeljak mogu da postave pitanja Gradskom saobraæajnom preduzeæu u vezi sa uslugama tog preduzeæa...

ZA©TO Èitaoci "24 sata" u ponedeljak mogu da postave pitanja Gradskom saobraæajnom preduzeæu u vezi sa uslugama tog preduzeæa na i-mejl [email protected].
Odgovori æe biti objavljeni u petak na na¹em sajtu www.24sata.co.yu.
Pored toga, "24 sata" i GSP æe u ponedeljak obradovati sve èitaoce poklon-iznenaðenjem.


24sata

--
ne znam da li ste primetili ali u pojednim busevima privatnih prevoznika ima "gps mapa" koja pokazuje u svakom trenutku gde je autobus u kojem ste  :wink:

--

"Beogradu nedostaju - mostovi"
Izvor: B92
Beograd -- Zoran Alimpiæ izjavio da æe u narednoj godini poèeti izgradnja jednog novog mosta u Beogradu.

Sinoæ je u Starom dvoru v.d. gradonaèelnik Beograda Zoran Alimpiæ rekao da je 2007. bila godina u kojoj se Beograd obnavljao, gradio i popravljao, a da æe naredna godina biti jo¹ uspe¹nija.

Najveæi problem graðana koji ¾ive u glavnom gradu je nedostatak mostova, a Alimpiæ obeæava da æe 2008. biti godina u kojoj æe poèeti gradnja jednog od pet mostova koji su neophodni Beogradu i koji su predviðeni Urbanistièkim planom grada Beograda.

"Mi smo sada u fazi biranja izvoðaèa za projektovanje i izviðenje izgradnje mosta koji æe povezivati Èukaricu i Novi Beograd. Taj projekat bi trebao da poène sledeæe godine, nadamo se da æe sledeæe godine da poène i projekata izgradnje jo¹ jednog mosta preko Dunava, jer to zavisi naravno od finansijskih sredstava", rekao je Alimpiæ.

Zoran Alimpiæ i njegov zamenik Milorad Peroviæ bili domaæini tradiconalnog novogodi¹njeg prijema. Koktelu su prisustvovali gosti iz sveta politike, kulture i sporta koji su mogli da vide i umetnièko delo prvog srpskog vajara Petra Ubavkiæa i slikara Ðorða Krstiæa, koji su prikazali osnivaèa Starog dvora - kralja Milana Obrenoviæa.

--

Besplatnom vo¾njom u Novu godinu
Izvor: Beta
Beograd -- Javni prevoz u Beogradu biæe besplatan od 20 èasova 31. decembra do 20 èasova 1. januara.

Zbog organizovanja doèeka Nove godine, centralne gradske ulice biæe zatvorene za saobraæaj od 31. decembra u 20 èasova do 1. januara u 5 èasova, saop¹tio je Gradski sekretarijat za saobraæaj.

Saobraæaj æe biti obustavljen u Bulevaru kralja Aleksandra od Takovske ulice do Trga Nikole Pa¹iæa.

Za saobraæaj æe biti zatvoren i potez od ulice Kralja Milana preko Terazija do Kolarèeve ulice. Vozila neæe saobraæati ni Makedonskom ulicom, od Trga Republike do Deèanske, kao ni ulicom Vase Èarapiæa, od Trga Republike do Dobraèine ulice.

Tradicionalna manifestacija "Ulica otvorenog srca" poèeæe 1. januara 2008. u 7 èasova i trajaæe do 20 èasova. Zbog toga æe za saobraæaj biti zatvorene Svetogorska i Makedonska ulica, kao i prilazi tim ulicama iz Nu¹iæeve, Kondine, Vlajkoviæeve i Palmotiæeve.

Iz Gradskog sekretarijata za saobraæaj podseæaju sve vlasnike motornih vozila da u navedenom periodu ne parkiraju svoja vozila u ulicama u kojima æe se odr¾ati manifestacija.

b92
---
Sistemski semafori za manje gu¾ve
| Izvor: B92
Beograd -- Gu¾ve u Beogradu ubla¾iæe se uvoðenjem specijalnog sistema za svetlosnu signalizaciju.

Kolone i vi¹esatna putovanja sa kraja na kraj grada – sve bi to trebalo da izgleda drugaèije kada saobraæaj nadgleda Centar za upravljanje saobraæajem. Sistem je jednostavan – na osnovu broja automobila koji sti¾u iz nekog pravca reguli¹e se trajanje zelenog svetla na semaforima.

Nadle¾ni oèekuju da æe se zahvaljujuæi novom sistemu saobraæajne gu¾ve smanjiti za trideset odsto. Novi prostor Centra za upravljanje saobraæajem otvoren je u Gradskom sekretarijatu za saobraæaj.

"Cilj nam je da sve raskrsnice u sada¹njim zonama, pogotovu u zonama Slavija, Kalemegdan i Dunav, objedinimo u jednu, da sve raskrsnice u zoni imaju jedinstveno vreme, ¹to æe dati vrlo velike moguænosti za upravljanje koridorima", ka¾e Ljubi¹a Ljubiæ, naèelnik Odeljenja za upravljanje svetlosnim signalima.

U sistemu æe, kada bude kompletiran, biti oko 300 raskrsnica. U Sekretarijatu za saobraæaj oèekuju da æe pomoæu ovog sistema moæi i bolje da planiraju radove na beogradskim ulicama.

"Sigurno je da æe nam ovi alati omoguæiti da doðemo do saznanja koji su to periodi dana kada imamo najmanji obim saobraæaja. Sugerisaæemo da u tim periodima budu najintenzivniji radovi koji remete funkcionisanje saobraæaja, bilo da je ta neravnomernost sedmièna, dnevna ili meseèna, radovi æe se upodobljavati u odnosu na najmanji obim saobraæaja", ka¾e Zoran Pe¹oviæ, gradski sekretar za saobraæaj.

Ovaj sistem trenutno funkcioni¹e samo na raskrsnicama u Po¾e¹koj i Radnièkoj ulici, a na redu je nabavka softvera kojim æe se zeleno svetlo na raskrsnicama automatski menjati prema broju vozila u saobraæaju. Do tada æe to morati da rade – ruèno.



Taksi skuplji za 10 odsto
Izvor: B92
Beograd -- Cene beogradskih taksi usluga od danas æe biti uveæane za oko 10 odsto.

Branko Filipoviæ iz udru¾enja Beogradskih taksi vozaèa ka¾e za B92 da je do poskupljenja do¹lo zbog uèestalih poskupljenja goriva. "Jedini parametar zbog èega mi menjamo cene je gorivo, a ono je veæ u poslednjih godinu dana dosta poskupelo. Start je 98 dinara, vo¾nja po kilometru u prvoj tarifi je 48 dinara. Druga tarifa je 52 dinara kilometar i 540 dinara sat èekanja", ka¾e Filipoviæ.

On dodaje da je ovo neznatno poskupljenje.

"Ovo je neznatno poskupljenje od nekih desetak odsto, 20 kilometara vo¾nje je ranije ko¹talo 480 dinara, a sada ko¹ta 530 dinara", rekao je on.

Cene taksi usluga poslednji put su poskupele u julu pro¹le godine.

Projekat "Parkiraj i vozi"
| Izvor: B92
Beograd -- Iz gradske administracije poruèuju problem parkiranja u gradu biti smanjen sa primenom projekta "Parkiraj i vozi".

Odlazak i povratak sa posla, iz ¹kole ili provoda za veæinu Beograðana postaju prava noæna mora. Kako bi se re¹io problem velikih saobraæajnih gu¾vi, uvodi se nov naèin naplate i kontrole parkiranja na parkirali¹tima koja se ne nalaze u zonama vremenskog ogranièenja, na kojima se naplata do sada obavljala ruèno, putem inkasanata.

U najgorem polo¾aju su oni koji pored centralnih gradskih ulica, prelaze preko nekog od beogradskih mostova.

Nov naèin naplate i kontrole od juèe se primenjuje u pojedinim delovima Zemuna, Novog Beograda i Zvezdare. Parkiranje æe biti isto kao i u centru grada, s tim ¹to se ne predviða vremensko ogranièenje. Vozaèi æe ubuduæe i na ovim parkirali¹tima parking moæi da plate slanjem sms-a ili kupovinom karte na kioscima i kod kontrolora.

Uvoðenjem parkiranja po vremenskim zonama 2003. godine, nije re¹en problem vozaèa koji bi se du¾e zadr¾avali u gradu. Lo¹e stanje saobraæaja u prestonici bi moglo uskoro biti re¹eno primenom projekta "Parkiraj i vozi".

Su¹tina projekta jeste da vozaèi parkiraju vozila na obodu zone, da prelaskom u vozilo javnog prevoza doðu do centralne zone, obave ¾eljenu aktivnost, a zatim da se vrate javnim prevozom do svog vozila.

Za obodne zone ovim projektom predviðena su velika autobuska stajali¹ta i terminali. Neæe se uvodititi nove autobuske linije, veæ æe se projekat sprovoditi postojeæim kapacitetima.



Rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra
Izvor: PRESS
KRALJEVSKI BULEVAR
U predstojeæoj rekonstrukciji Bulevara kralja Aleksandra, tramvajske ¹ine biæe izme¹tene, saobraæajne trake pro¹irene, drvoredi obnovljeni, a trotoari sreðeni

Bulevar kralja Aleksandra dobiæe potpuno novi izgled. Kako bi na ovoj saobraæajnoj deonici ubrzali protoènost saobraæaja, gradski èelnici re¹ili su da tramvajske ¹ine, koje se trenutno nalaze sa leve i desne strane pe¹aèkog trotoara, prebace na sredinu kolovoza u ovoj ulici.

Ðorðe Bobiæ, gradski arhitekta, ka¾e za Press da æe Bulevar kralja Aleksandra posle celokupne rekonstrukcije, do kraja naredne godine, postati jedna od najlep¹ih ulica prestonice.


BEZ ZATVARANJA

Dok traju radovi saobraæaj u Deèanskoj ulici funkcionisaæe normalno. Radove æe izvodinti radnici JKP "Beograd put", a kada oni budu zavr¹eni, saobraæajni èep koji je na ovoj deonici bio svakodnevnica konaèno æe biti otklonjen.

- Plan oko Bulevara kralja Aleksandra je uraðen. Tokom ove godine biæe raspisan tender za projektanta i pristupiæe se realizaciji poèetkom 2009. godine. U ovoj ulici urediæe se puno toga, a pored ¹ina, parkinga i staza za pe¹ake, ova rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra obuhvatiæe i infrastrukturu zgrada. Tako æe, posle renoviranja, Bulevar biti mnogo br¾a i jednostavnija ulica za saobraæaj. Tramvajske ¹ine, koje se trenutno nalaze sa leve i desne strane ove saobraæajnice biæe prebaèene na sredinu ulice i time æe se znatno ubrzati saobraæaj u ovom delu Beograda - obja¹njava Bobiæ.

Prema njegovim reèima, saobraæajnice za vozila biæe znatno pro¹irena, a parkirali¹ta æe biti napravljena samo gde to bude bilo moguæe zbog br¾e protoènosti u saobraæaju.

- Kada radovi budu kompletno zavr¹eni, pe¹aci æe moæi da u¾ivaju. Beograðani æe moæi da ¹etaju u boljim i kvalitetnijim trotoarima, a vozaèi æe znatno br¾e svojim vozilima prelaziti ovu ulicu - objasnio je Bobiæ.


Kako saznajemo, u Bulevaru kralja Aleksandra kompletna rasveta biæe zamenjena, dok æe zelenilo ostati netaknuto. Tokom radova drvoredi æe biti za¹tiæeni, a po zavr¹etku svako drvo biæe ulep¹ano i dekorisano. Novac za ove radove obezbeðen je iz Meðunarodne banke za razvoj i tranziciju koja je dala veliki "grejs period", a kamatne stope su male.

Kako bi smanjili svakodnevne gu¾ve u saobraæaju, nadle¾ni su odluèili da pro¹ire i Deèansku ulicu. Deèanska æe dobiti jo¹ jednu saobraæajnu traku u pravcu ka Domu omladine ¹to æe omoguæiti lak¹e skretanje vozila iz ulica Despota Stefana, sa Trga republike, kao i u Terazijski tunel.

- Oèekujemo da æe sva neophodna projektna dokumentacija biti zavr¹ena za desetak dana, kada æe i radovi posle toga poèeti. Oni æe trajati prema procenama od tri do èetiri nedelje - rekao je za Press Branko Smiljaniæ, zamenik sekretara za saobraæaj.

D. STANIMIROVIÆ



Izvor: PRESS
JU®NI KONAÈNO PROHODAN
Nakon vi¹e od ¹est meseci rekonstrukcije, Ju¾nim bulevarom juèe pro¹li prvi automobili


Posle taèno ¹est meseci i 13 dana duge rekonstrukcije, Ju¾ni bulevar je od juèe ponovo otvoren za saobraæaj. Sreðenom ulicom prvi automobili pro¹li su taèno u 13 sati na potezu od Autokomande do ulice Maksima Gorkog. Vozaèi su otvaranje ove va¾ne saobraæajnice pozdravili zvucima sirena, a dogaðaj je okupio i brojne stanovnike tog dela grada, koji su hteli svojim oèima da se uvere da je ulica konaèno zavr¹ena. Autobusi na linijama 46 i 55 od danas æe saobraæati starim trasama.

Ipak, oni koji su se ponadali da æe graðevinske ma¹ine otiæi iz ovog kraja prevarili su se. Radovi na povezivanju infrastrukture ispod Autokomande biæe nastavljeni do maja, pa æe od danas u 9.30 sati biti zatvorena Neboj¹ina ulica na delu od Autokomande do ulice Ðorða Vajferta.


SVE PO JUSU

Rekonstrukcijom povr¹ine od 28.000 kvadratnih metara, Ju¾ni bulevar je dobio dodatne saobraæajne trake, nove semafore i kompletnu javnu rasvetu. Postavljena je i nova magistralna i sekundarna infrastrukturna mre¾a i izraðeni su novi trotoari i parking-mesta.

Vozaèi koji su juèe pro¹li Bulevarom nisu krili zadovoljstvo. Bo¾idar Bogdanoviæ sa Vo¾dovca istakao je da je Ju¾ni bulevar za njega veoma bitna saobraæajnica kojom èesto prolazi i da je zadovoljan onim ¹to vidi.

- Nije mi smetalo ¹to su radovi dugo trajali, sve odlièno izgleda i zato sam danas veæ dva puta ovuda pro¹ao - rekao je juèe Bogdanoviæ.

I Milovan Milutinoviæ sa Neimara smatra da je ulica sada daleko funkcionalnija.

- Pro¹irenje trake na izlazu iz Bulevara na Autokomandu jeste odlièan potez jer je tu uvek velika frekvencija automobila - kazao je Milutinoviæ.

Iako je novi izgled ove saobraæajnice uglavnom ispunio oèekivanja graðana, i te kako ima i nezadovoljnih.

- Ulica lepo izgleda, ali mislim da, ¹to se tièe funkcionalnosti, ni¹ta nisu postigli! Koliko se seæam, ideja je bila da nakon sreðivanja dobijemo vi¹e traka u oba smera, ali ni¹ta od toga. Takoðe, ne sviða mi se ¹to je ostrvo na sredini toliko ¹iroko, kao i to ¹to su za stajali¹te autobuske stanice odsekli pet metara trotoara - objasnio je Milan Ratkoviæ iz ulice Gospodara Vuèiæa.

Radovi na Ju¾nom bulevaru poèeli su 2. oktobra pro¹le godine i trebalo je da budu zavr¹eni za 90 dana, ali nisu. Nadle¾ni su kao razlog za produ¾etak radova navodili "nepredviðene okolnosti, koje su posledica nemara iz nekih prethodnih vremena". Obja¹njeno je i da je neusklaðenost planova podzemnih instalacija znaèajno usporila radove u poèetnoj fazi, a dodatne probleme predstavljali su postojeæi kuæni prikljuèci, kojih u planovima nije bilo.

M. SPREMIÆ


:news:
Protiv komaraca do kraja maja
Izvor: Tanjug
Beograd -- Akcija suzbijanja komaraca na teritoriji Beograda biæe sprovedena kada se steknu optimalni meteorolo¹ki i drugi uslov - do 29. maja, navode nadle¾ni.

Saop¹teno je iz Gradskog sekretarijata za za¹titu ¾ivotne sredine da æe zapra¹ivanje biti izvedeno u vremenu od 18 do 22 sata. Sekretarijat upozorava pèelare da preduzmu potrebne mere za za¹titu pèela, kada bude objavljen taèan datum akcije, preko sredstava javnog informisanja.

Komarci se suzbijaju se na teritoriji 10 gradskih op¹tina i delovima Obrenovca i Grocke, na zelenim povr¹inama, parkovima, park-¹umama, drvoredima, priobalnom podruèju, reènim ostrvima, grobljima, ugro¾enim stambenim zonama.

Larve komaraca se zapra¹uju u priobalju Save, Dunava i Kolubare, melioracionim i transmisionim kanalima, stalnim i povremenim barama, prirodnim kapacitetima otpadnih voda, ¹ahtovima, iskopinama, jezerima, bazenima, fontanama, odvodima i drugim povr¹inama, navodi se u saop¹tenju.

b92

--
Hvala Bogu, danasnji komarci su neki mutanti-ko albatrosi su.
:face:
:K



:news:
Ada: Sezona poèinje za nekolko dana
| Izvor: Tanjug
Beograd -- Temperatura vode na Savskom jezeru iznosi 21,2 stepena celzijusove skale, ¹to je nedovoljno za poèetak sezone kupanja, reèeno je Tanjugu u JP "Ada Ciganlija".

Izvr¹ni direktor za sport i rekraciju tog preduzeæa Milan Iliæ rekao je Tanjugu da je za poèetak sezone neophodno da temperatura vode dostigne 22 stepena i dodao da æe usled vremenskih uslova, koji pogoduju zagrevanju jezera, sezona najverovatnije biti otvorena za dan ili dva.

Sve slu¾be Ade Ciganlije su u pripravnosti, kao i de¾urne ekipe Hitne pomoæi rekao je on.

Iliæ je istakao da su radovi na suzbijanju trave koja raste na jezeru i ometa rekreaciju Beograðana pri kraju, odnosno da radnici uklanjaju ostatke poko¹ene trave sa povr¹ine vode.

Pored kupanja, Beograðani na Adi Ciganliji od nedavno imaju priliku da igraju odbojku na pla¾i i noæu, kao i da se klizaju na otvorenom klizali¹tu.


b92



:news:
Od sutra skuplje taksi usluge
| Izvor: Tanjug
Beograd -- Usluge beogradskih taksista od utorka biæe skuplje za 8,2 odsto, tako da æe "start" ko¹tati 119, a svaki preðeni kilometar, u prvoj tarifi, 46 dinara.

Gradsko veæe je u petak, 13. juna, odobrilo poskupljenje taksi usluga, pa æe kilometar u drugoj tarifi biti 58 dinara, dok je iznos od 540 dinara za sat èekanja ostao nepromenjen. Predstavnici jedanaest taksi udru¾enja su, posle poskupljenja goriva 7. maja, podneli zahtev Skup¹tini Beograda za poveæenje cena taksi usluga za 10,3 odsto.

Posle sastanka predstavnika taksi udru¾enja, èelnika grada i ministra finansija Mirka Cvetkoviæa u utorak, 10. juna, zakljuèeno je da sporni Memorandum Vlade Srbije, koji dozvoljava rast cena u visini od ¹est odsto, ne mo¾e da se odnosi na taksiste buduæi da oni nisu javno preduzeæe, pa samim tim nisu subvencionisani.

Poslednje poskupljenje taksi usluga odobreno je 4. marta i iznosilo je 15,2 odsto.

---

:wall: :nene:




:news:
Trajektom od Borèe do Zemuna

Izvor: Tanjug
Beograd -- U Gradskom sekretarijatu za saobraæajpredstavljena je studija izvodljivosti uspostavljanja trajektne linije Zemun - Borèa

Cilj studije, koju je uradio Saobraæajni fakultet iz Beograda, bila je analiza izvodljivosti, generalne opravdanosti i moguænosti uspostavljanja trajektnog prevoza preko Dunava za prevoz teretnih i putnièkih automobila i autobusa.

Kao rezultat pregleda reènih obala, snimanja reènog korita i analize pristupne soabraæajne infrastrukture, predlo¾ene su najpogodnije lokacije buduæih pristani¹ta.

Na podruèju Zemuna to je lokacija "Goveði brod", kod ¹ljunkare "DIA", gde je prema Generalnom urbanistièkom planu predviðena gradnja mosta, a sa leve strane Dunava, na podruèju Borèe, kod ¹ljunkare "Bami".

Trajekti bi se kretali po fiksnoj trasi sa unapred odreðenim redom plovidbe, a obim prevozne usluge bi se odreðivao prema potrebama korisnika koji bi koristili ovaj sistem.

Prema studiji, vreme potrebno za nizvodnu plovidbu biæe oko 20 minuta, a za uzvodnu 25 minuta, dok bi se udaljenost smanjila sa 25 na sedam kilometara.

U zavisnosti od predlo¾enih varijanti plovila, kapacitet trajektne linije mogao bi da se kreæe od 1.500 do 3.700 vozila po smeru dnevno.

Uspostavljanjem trajektne linije u zoni buduæe lokacije mosta, graðani bi imali vi¹estruku korist, dobili bi alternativni pravac za tranzitni saobraæaj i efikasnu vezu banatske i sremske strane, a smanjile bi se gu¾ve na Gazeli, Panèevaèkom mostu i centralnoj zoni grada.

b92



:news:
Obnova Panèevaèkog od 1. avgusta

Izvor: B92
Beograd -- Generalni direktor Instituta CIP Milutin Ignjatoviæ najavio da bi rekonstrukcija Panèevaèkog mosta trebalo da poène 1. avgusta.

Ignjatoviæ je rekao da se sa rekonstrukcijom mnogo kasni, i da je pitanje do kada æe most biti bezbedan za saobraæaj. Prema reèima struènjaka, ozbiljnijih radova na odr¾avanju Panèevaèkog mosta nije bilo jo¹ od njegovog pu¹tanja u saobraæaj, posle Drugog svetskog rata.

Ignjatoviæ navodi da se sa rekonstrukcijom èitavog mosta mora poèeti pre kraja godine, jer korozija na mostu sve vi¹e napreduje.

"Ukoliko ne stigne do kraja godine sve da se rekonstrui¹e, Saobraæajni institut CIP æe biti prinuðen da izaðe pred javnost i ka¾e da zbog korozije vi¹e nije to stanje koje smo snimali. Snimali smo ga mesecima i moraæe ponovo da se snima, ne mo¾e èovek da se igra sa takvim projektom", ka¾e Ignjatoviæ.

Radove na zameni èeliènih sanduka, koji se nalaze u delu konstrukcije mosta iznad Dunava, poèetkom avgusta obaviæe austrijska graðevinska kompanija Alpina.

Prema ranijima najavama, kompletna rekonstrukcija Panèevaèkog mosta trebalo bi da ko¹ta oko tri miljarde dinara, od kojih æe 1,6 milijardi dinara biti obezbeðeno iz Nacionalnog investicionog plana, dok æe iz bud¾eta Beograda i Panèeva biti obezbeðeno 1,2 milijarde, odnosno 200 miliona dinara.




Poskupljuje prevoz u Beogradu
| Izvor: Beta
Beograd -- Cene prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraæaju u Beogradu od 1. avgusta biæe poveæane u proseku za osam odsto.

Od 1. avgusta cena karte za jednu vo¾nju u prvoj zoni, kupljena na kiosku umesto 29 dinara ko¹taæe 32 dinara, a za dve zone cena æe umesto 46 biti 49 dinara. Pojedinaèna karta kupljena u vozilu, u dnevnom saobraæaju, za jednu zonu, bice poveæana sa 40 na 45 dinara, a za dve zone sa 60 na 65 dinara.

Meseèna markica za zaposlene za prvu zonu sa 1.500 dinara biæe poveæana na 1.620 dinara, a za dve zone sa 1.800 na 1.945 dinara.

Uèenici osnovnih ¹kola markice za prvu zonu æe umesto 410 plaæati 440 dinara, a za dve zone umesto 550 dinara 595 dinara. Srednjo¹kolci, studenti, penzioneri, invalidi, nezaposleni i stare osobe markice æe plaæati 840 za prvu, odnosno 1.100 dinara za obe zone.

Karte za pojedinaènu voznju u prigradskom saobraæaju, kupljene van vozila, osim na linijama koje saobraæaju preko podruèja Srema i Banata, ko¹taæe od 65 u prvoj zoni do 232 dinara u desetoj zoni.

U saop¹tenju je navedeno, da je korekcija cena u skladu je sa Zakonom o javnim preduzeæima i Memorandumom o bud¾etu i ekonomskoj i fiskalnoj politici za 2009. godinu, sa projekcijom za 2010. i 2011. godinu koji je usvojila Vlada Srbije, a to je da se rast cena pojedinaènih usluga u cenovniku mora utvrditi u nivou predviðene godi¹nje inflacije, najvi¹e do osam odsto.

Prethodna korekcija cena bila je u julu 2007. godine.

b92



:news:
Ikarbusovi autobusi GSP-u
Izvor: B92
Beograd -- Proizvoðaè autobusa Ikarbus dostavio je 20 novih vozila GSP-u, èime je zavr¹io ugovorenu isporuku od 100 novih autobusa.

Vrednost ugovorene isporuke je 27 miliona evra. Radi se o 20 takozvanih solo-autobusa, koje je Ikarbus, kao i ranije isporuèene autobuse, projektovao po ideji in¾enjera iz Gradskog saobraæajnog preduzeæa Beograd. To su niskopodni autobusi, koji zadovoljavaju najvi¹e standarde EU u smanjenju emitovanja buke i izduvnih gasova, navode u Ikarbusu.

Oni su premljeni i klima ureðajima i platformama za nesmetan ulazak dece, starijih ljudi i osoba sa invaliditetom.



"®elim da ka¾em da je Ikarbus, radeæi na ovom projektu tri godine i izlazeæi u susret zahtevima koje je grupa struènjaka GSP-a uèinila praveæi tehnièke zahteve i praveæi jedan ovakav autobus, koji smo mi uspeli da napravimo, profitirali smo pre svega u kvalitetu", rekao je generalni direktor Ikarbusa Sreæko Nijemèeviæ.

"Naime, nakon izrade ovakvih autobusa, u saradnji sa na¹im italijanskim partnerima, do¹li smo u situaciju da æemo ovakve autobuse zajedno nuditi i prodavati po Evropi", rekao je on.

Direktor GSP-a Beograd Slaven Tica rekao je da je to posao decenije i dobar primer saradnje srpskih preduzeæa.

"Ovo je danas kraj jednog ozbiljnog posla, a poèetak ozbiljne modernizacije sistema javnog prevoza, jer sa ovim konceptom koji je ovde prikazan i koji su Beograðani i mi veæ ispitali, odnos prema ovakvim vozilima sigurno je buduænost sistema javnog prevoza za narednih deset godina", ka¾e direktor GSP-a Slaven Tica.

Ikarbus je GSP-u isporuèio ukupno 100 autobusa, koji su doprineli obnavljanju 15 odsto voznog parka.

Isporuèeno je 45 takozvanih solo i 55 zglobnih autobusa. Zahvaljujuæi njima, proseèna starost autobusa GSP-a u Beogradu smanjila se sa 7,6 na 5,8 godina.