Vesti iz Beograda

Started by Roben, 29-06-2007, 21:21:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Roben

Skuplji parking u Beogradu od 1. jula

Od 1. jula u Beogradu poskupljuje parkiranje.

Prema novom cenovniku, cena karte za parkiranje putnièkog vozila za zapoèeti èas (plaæanje SMS-om), u zavisnosti od zone, iznosiæe: u zoni 1 – "crvenoj zoni" 37,50 din (umesto dosada¹njih 35 din), zoni 2 – "¾utoj zoni" 26,50 din (umesto dosada¹njih 25 din), u zoni 3 – "zelenoj zoni" 21,50 din (umesto dosada¹njih 20 din).

Poskupelo je i odno¹enje automobila, takozvani "pauk", pa æe od 1. jula umesto dosada¹njih 4.000 dinara iznositi 4.300 dinara.

Iz JKP "Parking servis" obave¹tavaju korisnike da cene parkiranja u gara¾ama, iz tehnièih razloga, do daljnjeg ostaju nepromenjene, kao i da parkomati, zbog tehnièkog prilagodjavanja novim cenama, neæe biti u funkciji nekoliko dana. Korisnicima koji parking plaæaju putem parkomata biæe na raspolaganju poveæan broj kontrolora kod kojih æe moæi da kupe karte.

(Beoinfo/MONDO)

tarantulica

Super, opet cene sa 50 para....
Niko ne vraca kusur kad su takve cene, ne razumem zashto ne zaokruze na ceo dinar...  :wall:

Sad ce svi da se parkiraju u garazama, mozda ce moci da se prolazi trotoarima...  :roll:

igrackica

Pa i nije nego drasticno poskupljenje i do sad su nas drali, prezivecemo i ovo :)

Masha

#3
Kraæe parkiranje u centru grada

Nove parking zone

Parking zone æe od polovine sledeæeg meseca postojati i kod Autobuske stanice i na Vraèaru, iznad Slavije i kod Narodne biblioteke. Razlog je „prelivanje“ parkiranih automobila iz postojeæih zona kod ®eleznièke stanice i Klinièkog centra.
Studija koju je izradio Saobraæajni fakultet pokazala je da oko Narodne biblioteke i kod Autobuske stanice treba uvesti parking zone.



- Struènjaci su na osnovu istra¾ivanja dokazali da je potrebna korekcija postojeæih, ali i uvoðenje novih zona na podruèju izmeðu „Lastine“ i „Basove“ stanice, kao i kod Narodne biblioteke, gde je uoèeno „prelivanje“ iz postojeæih zona - ka¾e za „Blic“ Èedomir Vuka¹inoviæ, pomoænik gradskog sekretara za saobraæaj.
Deo kod Autobuske stanice za dvadesetak dana æe postati II zona i obuhvataæe Hercegovaèku, Mostarsku i Ulicu braæe Krsmanoviæa. Parkiranje automobila u ovim ulicama æe ko¹tati 30 dinara po satu i biæe ogranièeno na dva sata. Kod Narodne biblioteke æe za dvadesetak biti obele¾ena III zona, a „zoniran“ æe biti potez oivièen Skerliæevom, Neboj¹inom, Makenzijevom, Kataniæevom i Ulicom Bore Stankoviæa. Sat vremena o ovoj zoni ko¹taæe 25 dinara, a ogranièenje je tri sata. U ove dve zone biæe obele¾eno 420 novih parking mesta.
Najavljuje se i promena zona izmeðu Jug Bogdanove, Brankove i Karaðorðeve.
U Sekretarijatu ka¾u i da za sada nije potrebno pro¹irenje zona van grada. Moguæe je i poskupljenje usluga“Parking servisa“ ali, kako tvrde nadle¾ni, samo u okviru redovnog godi¹njeg poskupljenja od 1,5 odsto.
U narednih dvadesetak dana biæe obele¾ene nove zone kod Autobuske stanice i Narodne biblioteke.
- Prvo æe biti postavljena horizontalna signalizacija kako bi se vozaèi navikli na nova parking mesta, a nakon toga i vertikalna. Tek posle nekoliko dana tablama æe biti obele¾ene i zone. U poèetku kontrolori neæe naplaæivati kazne, nego samo kaèiti obave¹tenja na vozila - ka¾e Vuka¹inoviæ.

izvor www.blic.co.yu

Smrda

bas divnoooo..,najbolje da ceo grad bude u zonama...hm...
e.mnogo me nerviraju...uf

Bred

#5
smrdo, moraju odnekud i oni da prikupe sredstva a srecom imaju i velike planove sto se tice uredjivanja Bga tako da ne idu te pare uzalud... :wink:

---

Poskupeo i gradski prevoz
Autor: N. KORLAT - G. SvilaR |

(http://server6.theimagehosting.com/image.php?img=gsp-t.jpg)


Veæina Beograðana smatra da odluka o poskupljenju prevoza za 0,7 odsto od 1. jula nije opravdana. Po njima, kvalitet gradskog prevoza se nije pobolj¹ao i, kako ka¾u, ne bi im smetalo da cena karte bude i veæa, ukoliko bi javni saobraæaj bio kao i u drugim evropskim metropolama.

blic

wolfeitzckie

 А зато у набацили она оделца, да не приметимо да је карта скупља!

Cecilly

 12:26 06.07.2007.
Galerija umesto opere na Trgu

Urbanisti odluèili da se na Trgu Republike na mestu tr¾nog centra "Staklenac" sazida galerija, a pod zemljom metro stanica i gara¾a

Tako je zavr¹ena dugogodi¹nja polemika da li æe na najatraktivnijoj lokaciji u gradu biti izgraðena galerija ili opera. Plan detaljne regulacije je uraðen i uskoro æe biti na javnom uvidu, a objekat æe biti zavr¹en najranije za dve godine.

Nova galerija zauzimaæe prostor od 20.000 kvadrata, biæe otvorena spolja, a prolaznici æe i ne ulazeæi u objekat moæi da vide ¹ta se de¹ava unutra. Meðutim, osim vizuelno, galerija æe biti otvorena i za razlièite umetnièke sadr¾aje, ka¾e Gorica Mojoviæ, predsednica Programske komisije.

"Imaæe sale za predavanja, za edukaciju, za seminare, imaæe dvoranu koja æe biti bioskopska, ali æe biti i za video-prezentacije, imaæe radionice, imaæe centar za dizajn, biblioteku, sve ono ¹to podrazumeva da ima jedna ozbiljna institucija kulture koja je profilisana kao ustanova kulture u oblasti vizuelne umetnosti", ka¾e Mojoviæeva.

Osim ¹to æe promovisati domaæe i strane umetnike, Trg æe bogatim sadr¾ajem, bibliotekama, kafiæima i restoranima biti zanimljiviji i za graðane. Time æe, po mi¹ljenju gradske vlasti, galerija biti isplativija, nego da se na ovom atraktivnom prostoru sagradi opera, kao ¹to su neki predlagali.

Meðutim, èuveni arhitekta Mihajlo Mitroviæ ka¾e da je jo¹ davno predviðeno da se na ovom mestu gradi opera, a u prilog tome ide i to ¹to je deo Narodnog pozori¹ta veæ pripremljen za takav projekat.

"Vi¹e od 50 odsto kapaciteta je izgraðeno za operu. Treba jedna sala, sa moænom binom, jer je otvor ove bine najmanji u Evropi, a na ostalom jednom i drugom prostoru moguæe je izgraditi i galeriju, èak postoje i projekti kojima je to detaljno razraðeno", ka¾e on.

Po izgradnji galerije, regulacionim planom predviðeno je i da se obustavi saobraæaj na Trgu, kao i da se izgradi javna gara¾a i podzemni nivo trga koji æe biti povezan sa svim okolnim zgradama. Buduæa metro stanica takoðe bi trebalo da prolazi ispod novog objekta.


Izvor: Beta

Bred

Da, video sam na TVu kako bi to trebalo da izgleda i bas mi deluje mocno.
Samo da se ovo i realizuje :wink:

igrackica

Dobro bi bilo da bude...
Samo pitanje je, kada, da li, kako...
Sumnjicava sam, bar dok ne udare temelj :)

tarantulica

QuotePo izgradnji galerije, regulacionim planom predviðeno je i da se obustavi saobraæaj na Trgu, kao i da se izgradi javna gara¾a i podzemni nivo trga koji æe biti povezan sa svim okolnim zgradama. Buduæa metro stanica takoðe bi trebalo da prolazi ispod novog objekta.

Idemo pod zemlju, to je sigurno...  :wall:


Favis

Jeste li sigurni da je pauk poskupeo sa 4000 na 4300 dinara? Nekako mi se ta suma nesto ne slaze...
Meni kad su odneli auto recimo u martu prosle godine...naplatili su mi oko 6000 dinara i znam da su toliko i drugi "nesavesni gradjani" placali...
Proverite ipak taj cenovnik jos jednom

Darker

Ma ok je Tarantulica, nije poskupela vop¹te :K

tarantulica

Quote from: Favis on 07-07-2007, 18:18:37
Jeste li sigurni da je pauk poskupeo sa 4000 na 4300 dinara? Nekako mi se ta suma nesto ne slaze...
Meni kad su odneli auto recimo u martu prosle godine...naplatili su mi oko 6000 dinara i znam da su toliko i drugi "nesavesni gradjani" placali...
Proverite ipak taj cenovnik jos jednom

U pravu si, mislim da je 6000 bilo josh u decembru 2005.

igrackica

To zavisi od mesta na kome si ostavio kola. Najvisa kazna je za zelene povrsine, pesacki, trotoar sa zabranom parkiranja, ako si blokirao ulaz u zgradu, garazu i sl., sve se razlicito naplacuje, bar je tako bilo poslednji put kad sam imala to iskustvo :)