Da li je Srbija ispred Bugarske i Rumunije?

Started by Darker, 26-06-2007, 19:02:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darker

Quote from: Bred on 26-06-2007, 10:18:43
Hvala Bogu pa smo malo civilizovaniji od Rumuna 90tih godina proslog veka ...
Hvala Bogu pa su oni u evropskoj uniji trenutno...
A mi slu¹amo novog Slobodana Ko¹tunicu :wink:
hahahahahha, kako uskaèe¹ sam sebi, hahahahha

Bred

#1
Pa sta ako su u EU? Rumuni i dalje dolaze u SRBIJU da zarade za hleb?

Roben

#2
Quote from: Bred on 27-06-2007, 14:51:59
Pa sta ako su u EU? Rumuni i dalje dolaze u SRBIJU da zarade za hleb?
Управо
Стандард у Бугарској је много нижи од нашег а о корупцији да не говорим.

Darker

#3
Srbijo, zemljo nebeska!!!! :K
Kakvi ste carevi!!!

Bred

#4
i to je kao neki svrsishodan komentar?

Darker

#5
Ponekad je ironièni komentar mnogo efektniji od svrsishodnog...
Kakav ja svrsishodan odgovor da dam na konstataciju da je nama bolje nego Rumunima?
Mogu samo da umrem od smeha ili da pop...
Ja izabrao ono prvo...

Btw, da li je neko od vas dvojice IKADA bio u Rumuniji?
Ja bio pro¹le godine. pitajte ¹ta vas zanima...

Roben

#6
Jа био у Бугарској и изгледа ко Србија деведесетих.
Њихов стандард је дупло мањи од нашег а да не причам да криминал цвета. Они су пре нас постали чланови ЕУ   :wall: :wall: :wall:


Darker

E vidi¹, ne znam da li si bio u Sofiji, ali po¹to u Bugarskoj nisam bio neæem da se me¹am...
Pisao sam veæ o tome u temi pozdrav iz (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,909.msg11487.html#msg11487), na¹iroko...
E sad, oni su 90-te bili 20 godina iza nas. Da li ste svesni kakve oni vozove imaju?! Ejjjj :wall: Trenutno su ispred nas ekonomski, ali mentalitetom su jo¹ tu, a kad su u¹li u evropsku uniju, mo¾emo samo da im pi**amo pod prozor i da im se podsmenvmo, a sve u fazonu : jao ¹to je kiselo ono gro¾ðe...

Poenta je da su oni do tog ekonomskog(pa i ne samo ekonomskog) prosperiteta do¹li po¹to su uklonili familiju èau¹esku... I daj bo¾e da smo mi porodicu Milo¹eviæ uklonili malo ranije... eto to je poenta cele ove prièe...

wolfeitzckie

 Управо! И не само то, па баш тај арогантни став, 'ми смо нешто веће од наших комшија' којим се национализам храни нас је и довео до овде. Јер, док су они који су били свесни да касне за Европом неких 50ак година (захваљујући, по њих лошем дељењу карата) упињали из све снаге да надокнаде пропуштено, дотле смо се ми, ушушкани у своју идиотску самозадовољност понављали , као мантру "ми смо бре за њих (румуни, бугари,мађари, чеси) запад" ,не примећујући да се светска сцена брже мења него у претходних 50 година. Тако смо се , од најбоље почетне позиције, а опијени националистичким паролама, упослили око доказивања истих, и то смо толико добро урадили да данас не знамо где да се чешемо: "Ви можете да узмете акваријум и од њега да направите рибљу чорбу, али не можете од рибље чорбе да направите акваријум! Скували сте рибе - готово је! "

Darker

    
Вршчани – газде у Румунији
Румуни су некада долазили код нас на рад, а сада се траже наши за рад у Румунији

Гранични прелаз Ватин
(Фото Ј. Даниловић)

Вршац – Од око 250 фирми у Румунији, чији су оснивачи и власници држављани Србије, или акционарска друштва, најмање четрдесет је из вршачке општине. Углавном је реч о фирмама наших у оближњем Темишвару, мада их има по целој Румунији. Судећи по томе да је број већ годинама непромењен, изгледа да им добро иде.

Један вршачки предузетник, који дуже време има добре пословне везе са партнерима у Румунији, рекао нам је да је, недавно, његов партнер из суседства предложио да обезбеди већи број физичких радника који би резали дрвну грађу. Понуда није била скромна: плата око 400 евра, смештај и исхрана. Мада је глас раширен, у граду није било заинтересованих гастарбајтера. Овај вршачки предузетник каже да су му за „обраду” остала околна села, па се нада каквом-таквом успеху.

У непосредној близини вршачке зелене пијаце и „бувљака” нема више грађана Румуније, који су годинама, без обзира на годишње доба, нудили своје услуге. Све послове које наши надничари нису хтели да прихвате, или су уцењивали високим ценама, Румуни су радо прихватали. Чак су и једни другима конкурисали.

Још прошле јесени, уочи прикључења Румуније Европској унији, постепено је пресахњивала радна снага из суседства. То се нарочито осетило ове године, па је румунског радника сада немогуће наћи. Остали су, додуше, они који су „нашли себе” у финим пословима, занатским или трговачким, на „бувљој пијаци”. То нису надничари, већ добри мајстори и трговци, који су стекли поверење код наших домаћина и купаца.

Сматра се да је после уласка Румуније у ЕУ, у потрази за зарадом и бољим пословима, своју земљу напустило око пет милиона људи. Шпанија и Италија се помињу као најчешће дестинације Румуна.

Мањак Румуна на „црној” берзи у Вршцу осетио се кроз повећање вредности „обичне” радне снаге, односно надница. Сада се „физикалац” за малтене обданицу може унајмити за 15-20 евра и једним оброком, што је двоструко више него некада.

На евиденцији у Вршцу је око 8.000 незапослених. Тек нешто више од уобичајеног двадесетпетогодишњег просечног броја оних који траже посао. Житељи ове општине су, традиционално, окренути Западу, и сада се нерадо одлучују за привремени рад на Истоку.
У овом делу Баната, иначе, нема јавних позива и организовања одласка неквалификоване радне снаге, углавном зидара, у Румунију, као што је у средњем и горњем Банату.
Ј. Даниловић
[објављено: 01.07.2007.] Politika

Roben

Quote from: wolfeitzckie on 01-07-2007, 10:13:07
И не само то, па баш тај арогантни став, 'ми смо нешто веће од наших комшија' којим се национализам храни нас је и довео до овде.
Батице ко има тај арогантан став  :hmm
Ја само причам о оном што сам видео, а ићи ћу за десет дана опет и видећу да ли се нешто променило. За туризам могу да кажем да су само изгубили што су ушли у ЕУ. Ове године ни 10% људи из Србије не иде у Бугарску на море у односу на предходну. Али отом потом кад се вратим причаћу, за сада су далеко иза нас. То што ви мислите да ће у Србији тећи мед и млеко кад уђемо у ЕУ, варате се али добро то је ваше право.

Darker

Sorry, roben, ne znam za Bugarsku, ali nemoj da poredi¹ njihovo selo i na¹ grad :K
Abitno, ja prièam o Rumuniji, naravno da tamo ne teèe med i mleko, niko to nije rekao, puno ¹ljakanja, te¹ko je, ali barem ti se RAD ISPLATI :wink:
©to dokazuje moj post iznad, ¹to je vest koja je iza¹la juèe u politici :wink:
Quote from: Bred on 27-06-2007, 14:51:59
Pa sta ako su u EU? Rumuni i dalje dolaze u SRBIJU da zarade za hleb?
èime ova izjava gubi na smislu apsolutno...

Bred

1 vest nista ne dokazuje.
jedno je ono sto mi videmo okom kao subjektivni posmatraci a drugo su objektivni podaci koje ima EU[ a ni oni nisu bili bas zadovoljni sistemom u ove 2 zemlje al su ipak nekao primili zato sto dugo cekaju na clanstvo] a o tome i svedoci skorasnje nezadovoljstvo EU u vezi korupcije u ove 2 zemlje. nemam vremena da se time detaljnije pozabavim ali preko leta verovatno hocu :wink:
Ono sto ja znam iz druge ruke jeste da je u rumuniji i bugarskoj obican narod sirotinja bar 3x vise od nase i da mi tamo kad odemo izgledamo kao burzuji sto moze delimicno da pomogne prilikom donosenja suda o standardu u tim zmeljama tj kako obican narod zivi.

Darker

Ok, javi kad sazna¹ iz prve ruke, ako jedna vest ni¹ta ne dokazuje, ¹ta je onda tek ¹u¹kanje iz druge ruke???? Abitno, ja sam govorio :K

Bred

recimo da je to suskanje iz 2.ruke provereno iz mnogo veceg uzorka sa razlicitih lokacija zemlje Srbije :wink: