Kada ce Srbija uci u EU?

Started by Bred, 02-07-2007, 14:16:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Beta 
Lisabon, Beograd -- Savetnik francuskog predsednika rekao Bo¾idaru Ðeliæu da Srbija mo¾e krajem 2008. da dobije status kandidata za èlanstvo.

Potpredsednik Vlade Srbije Bo¾idar Ðeliæ razgovarao je danas sa ministrom inostranih poslova Portugalije, trenutno predsedavajuæe EU, i dilpomatskim savetnikom francuskog predsednika Nikole Sakozija.

Ðeliæ je izjavio da je od ministra inostranih poslova Portugala dobio potvrdu da je potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju Srbije EU moguæe do kraja ove godine, iako je to dosta ambiciozan plan.

"Na¹i rokovi jesu veoma ambiciozni, ali mi smo izgubili mnogo vremena, pa stvari ne mo¾emo postaviti na drugi naèin", rekao je Ðeliæ novinarima u Beogradu, na otvaranju skupa o filmskim tehnologijama.

O planovima Srbije za evropske integracije Ðeliæ je tokom proteklog vikenda obavestio i ®ana Davida Levita, diplomatskog savetnika francuskog predsednika Nikole Sarkozija.

Ðeliæ je naveo da je obavestio predstavnika Francuske da æe Srbija poku¹ati da dobije status zemlje kandidata za ulazak u EU tokom francuskog predsedavanja u drugoj polovini 2008. godine, a Levit je odgovorio da bi 15. decembar 2008. godine, kada bi trebalo da se sastane Savet ministara EU, bio pogodan datum za takav èin.

Prema njegovim reèima, sve zemlje EU nisu danas spremne da glasaju za takav status Srbije, ali je posao dr¾ave da obezbedi da se to desi.

Ðeliæ je kazao da status kandidata za ulazak u EU su¹tinski menja stvari za Srbiju jer finasijska podr¹ka mo¾e da dostigne i 600 miliona evra, a to bi istovremeno znaèilo i veliki napredak za strana ulaganja u Srbiju.

Potpredsednik Vlade Srbije razgovarao je sa Levitom i o statusu Kosova. Od francuskog diplomate je, kakao je naveo, dobio podr¹ku da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija otvori nova runda pregovora bez unapred odreðenog ishoda, a prvi put je pomenuto da bi se u to mogla ukljuèiti cela Kontakt grupa

---------------

"Status kandidata za EU do 2008."
25. jul 2007. | 17:16 | Izvor: B92
Beograd -- Potpredsednik vlade Bo¾idar Ðeliæ misli da Srbija mo¾e da stekne status kandidata za èlanstvo u Evropskoj uniji do 2008.

Bo¾idar Ðeliæ (FoNet)

Uslov je, prema Ðeliæevim reèima, postojanje politièke volje i efikasan parlament. Predsednik skup¹tine najavio je dono¹enje promene poslovnika o radu parlamenta u avgustu.

Da bi postala kandidat za èlanstvo u EU do kraja 2008. i da bi graðani Srbije prestali da èekaju ispred ambasada za vize, parlament mora da ubrzano donosi zakone u skladu s Evropskom unijom. Cilj Vlade je i da za 18 do 24 meseca Srbija bude na beloj ¹engenskoj listi.

"To su izuzetno ambiciozni ciljevi, ali mi njih mo¾emo da dostignemo ukoliko se veæ na jesen, od prvog momenta rada skup¹tine obezbede uslovi da skup¹tina efikasno radi, da ne bude opstrukcije koje nisu nu¾ne. Opozicija mora i treba da kritikuje vlast, ali moramo da se dr¾imo teme i da raspravljamo o onome ¹to su pravi argumenti za ili protiv odreðenih mera, a ne da se sve pretvori u dnevnopolitièki cirkus", ka¾e potpredsednik vlade Bo¾idar Ðeliæ.

Cirkus bi trebalo da smiri promenjen poslovnik, koji predsednik skup¹tine Oliver Duliæ najavljuje za avgust. Na primer, ogranièilo bi se vreme u kojem bi skup¹tina usvajala zakone.

Test za efikasnost poslanika trebalo bi da bude usvajanje zakona o putnim ispravama, dr¾avnoj granici i azilu.

"Narodna skup¹tina neæe biti usko grlo evropskih integracija. Naprotiv, biæe motor i najveæi promoter evropskih integracija i onoga ¹to je va¾no za na¹e dru¹tvo, a to su evropske vrednosti", ka¾e predsednik skup¹tine Oliver Duliæ.

Skup¹tinski Odbor za evropske integracije obrazovao je radnu grupu za izradu deklaracije o zajednièkom delovanju Vlade i Skup¹tine Srbije u procesu evropskih integracija.

Meðutim, i sa najbr¾im radom i skup¹tine i vlade, pribli¾avanje Evropskoj uniji æe, ipak, zavisiti od saradnje s Ha¹kim tribunalom. Zbog toga je neizvesno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju koji treba da bude parafiran u oktobru.

b92



:news:
"Sve dr¾ave Balkana do 2018. u EU"
| Izvor: Tanjug
Beè -- Ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik oèekuje integraciju èitavog zapadnog Balkana u EU u narednoj deceniji.

"Polazim od toga da æe 2018. sve dr¾ave na evropskom Balkanu ispuniti standarde EU i u potpunosti primeniti kriterijume i tako moæi da postanu èlanice Unije", kazala je Plasnikova u intervjuu beèkom dnevniku Standard.

Plasnikova je izrazila neslaganje sa izjavom predsednika Privredne komore Austrije Kristofom Lajtlom koji je zatra¾io obustavu ¹irenja EU u narednih deset godina.

"Zaèudila sam se kada sam proèitala tu izjavu. Lajtl najbolje zna koji znaèaj ovaj region ima po austrijska preduzeæa i radna mesta u Austriji. Èinjenice najbolje svedoèe o tome ", poruèila je ona u vezi zapadnog Balkana.

Plasnikova se dalje izjasnila protiv odr¾avanja referenduma o Lisabonskom sporazumu u Austriji.

"Poslanici razmatraju i donose svakodnevno va¾ne odluke. Sada æe da usvoje i pravila za delovanje 27 èlanica EU u EU.Nema razloga za¹to bi ovom temom ne bi trebalo da se bave poslanici", rekla je ona, kao i da bi ubuduæe trebalo odr¾ati referendum na nivou èitave EU, po¹to bi to imalo vi¹e smisla od pojedinaènog izja¹njavanja u zemljama èlanicama.

b92