Teroristicki napadi u Britaniji?

Started by Bred, 02-07-2007, 15:17:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

VB: Sedmoro uhap¹eno zbog napada
| Izvor: B92, Beta 
London, Berlin -- Pod sumnjom da su ume¹ane u seriju napada u Velikoj Britaniji, policija uhapsila sedam osoba u raznim gradovima.

Prema saznanjima BBC-a, uhap¹eni su pripadnici razlièitih bliskoistoènih nacionalnosti. Specijalna antiteroristièka policijska jedinica izazvala je kontrolisanu eksploziju sumnjivog vozila blizu bolnice u Glazgovu, u akciji koja je povezana s napadom na aerodrom u tom gradu.

Premijer Velike Britanije Gordon Braun smatra da, generalno govoreæi, iza napada stoje ljudi povezani sa Al Kaidom.

Veze neuspelog poku¹aja napada zapaljenim automobilom na aerodromu u Glazgovu i poku¹aja aktiviranja dva automobila-bombi u Londonu sve su jasnije, ocenjuje jedan od vodeæih oficira za borbu protiv terorzima u Velikoj Britaniji Piter Klark.

Policija je do sada uhapsila pet osoba, a prema izve¹tavanju medija u Velikoj Britaniji, svi uhap¹eni su poreklom sa Bliskog istoka.

Povodom dogaðaja u Velikoj Britaniji oglasio se i muslimanski verski voða u Glazgovu Ba¹ir Man. "Mi uop¹te ne odobravamo takve akcije. To je zlo protiv kog se moramo pobuniti. Sa zlom se moramo suoèiti kako bi ono bilo uni¹teno i kako bi se zajednica vratila miru i redu", ka¾e Man.

U celoj zemlji i dalje je na snazi najvi¹i stepen uzbune, a policija je veoma obazriva u kontaktu sa sumnjivim predmetima. Tako je u nedelju u Glazgovu izazavana kontrolisana eksplozija sumnjivog automobila blizu bolnice. Ispostavilo se da u vozilu eksploziva nije bilo.

Zbog sumnjivog paketa u nedelju je i aerodrom Hitrou bio nekoliko sati zatvoren. Neimenovani portparol aerodromske slu¾be obezbeðenja izjavio je da je Terminal 3 zatvoren oko 20.30, ponovo otvoren posle dva sata i da je putnicima dozvoljeno da se vrate na taj terminal.

Hitrou je najveæi aerodrom u Evropi. Ima èetiri terminala, a peti je u izgradnji. Sa njega poleæu avioni na 180 destinacija u 90 zemalja.

Nemaèka: Upozorenja o terorizmu

Posle napada na aerodromu u Glazgovu i pronaðenih bombi u Londonu, i u Nemaèkoj struènjaci i predstavnici vlasti upozoravaju na opasnost od islamskog terorizma.

Predsednik Sindikata policajaca Konrad Frajberg danas je izjavio da su napadi islamskih terorista moguæi i u Nemaèkoj. U jednom novinskom intervjuu on je naveo da u Nemaèkoj ¾ivi oko 100 osoba koje bi bile voljne i sposobne za napade.

Tu spadaju, po Frajbergovim reèima, "radikalni islamisti koji su zavr¹ili obuku u Pakistanu ili Avganistanu".

Sindikat policajaca smatra da se opasnost od islamskog terorizma u Nemaèkoj poveæala zbog anga¾mana Bundesvera u Avganistanu, a posebno od kada su nedavno u tu zemlju upuæeni avioni tipa "tornado".

Vlasti su veæ pro¹le sedmice upozorile da se Nemaèka u veæoj meri nego do sada na¹la na viziru meðunarodnog terorizma. I ministar
unutra¹njih poslova Volfgang ©ojble je "moguæim" nazvao samoubilaèke napade radikalnih islamista i u Nemaèkoj.

Kako danas pi¹e magazin "©pigel", prvi put od teroristièkih napada u Njujorku i Va¹ingtonu 11. septembra 2001. u Berlinu su zasedali visoki vladini funkcioneri zadu¾eni za bezbednost.