Atkinsova dijeta izaziva rak creva?

Started by Bred, 02-07-2007, 15:27:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: CDC/BT |
Dijete koje se zasnivaju na niskom unosu ugljenih hidrata kao ¹to je kontroverzni Atkinsov re¾im ishrane poveæavaju rizik od nastanka raka creva.

Naime, kiselina u telu, poznatija kao biturat, sadr¾i dobre bakterije koje svojim dejstvom uni¹tavaju kancerogene æelije u organizmu. Ali, nedovoljnim unosom ugljenih hidrata, koji potpoma¾u stvaranje ove kiseline, dejstvo ovih dobrih bakterija je onemoguæeno. To za posledicu mo¾e da ima razvoj kancerogenih æelija.
Atkinsova dijeta zabranjuje unos bilo kakvih ugljenih hidrata, ukljuèujuæi i krompir, mleène proizvode i alkohol. Ova dijeta poveæava i rizik od nastanka srèanih bolesti i bolesti kostiju, kao ¹to je osteoporoza. Neka istra¾ivanja su ovaj re¾im ishrane okrivila i za opstipaciju koja se èesto javlja kao posledica.
Op¹te poznata èinjenica je da dijeta, vi¹ak kilograma, kao i fizièka aktivnost mogu da izazovu rak creva. Zbog toga britanski nutricionisti preporuèuju zdravu ishranu, balansiranu dijetu, vlakna, povræe, kao i crveno meso. Odr¾avanje telesne te¾ine je veoma va¾no, a fizièka aktivnost æe doprineti smanjenju rizika od nastanka raka creva.

blic