Leèenje urinarnih infekcija

Started by Bred, 03-07-2007, 14:14:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Cistitisi su uglavnom bezazlene i lako izleèive bolesti, ali ne treba da ih shvatite olako, jer neadekvatnim leèenjem mogu da dovedu do brojnih komplikacija. Neretko mogu da budu i upozorenje na postojanje neke druge te¾e bolesti. Kod zanemarenih sluèajeva leèenje je èesto dugotrajno, naporno i skupo. Zato je bolje da pomoæu navedenih preporuka poku¹ate da izbegnete pojavu ove èeste i neprijatne bolesti.

Najèe¹æi uzroènici akutnih cistitisa su bakterije. Zato se u terapiji koriste antibiotici i uroantiseptici. Izbor terapije treba da zavisi od nalaza antibiograma, a njeno trajanje je obièno od jednog do sedam dana. Svakako u dogovoru s lekarom koji u sluèaju dugotrajnih i ponavljanih cistitisa mo¾e da preporuèi i vi¹enedeljnu, pa i vi¹emeseènu antimikrobnu terapiju.
Simptomi mogu da se smire veæ nakon dan-dva od poèetka terapije, ali mikroorganizmi su jo¹ uvek prisutni u mokraæi i umno¾iæe se ako se potpuno ne iskorene. Zato uvek treba uzeti sve antibiotike, odnosno dozu koju je prepisao lekar.
Kako da spreèite pojavu cistitisa:
Pijte otprilike 1,5-2 litra vode dnevno, poveæani unos teènosti podstièe èesto mokrenje kojim se iz be¹ike ispiraju bakterije.
Ne ignori¹ite potrebu za mokrenjem jer mokrenje ispira bakterije iz mokraæne cevi (uretre), spreèavajuæi ih da doðu do be¹ike.
Tu¹iranje je zdravije od le¾anja u kadi. Ipak, ako se kupate u kadi, ne sedite u vodi du¾e od 30 minuta. Ne koristite penu¹ave i uljne kupke i jake sapune koji mogu da nadra¾e uretru i genitalije i da ih uèine plodnim tlom za razvoj bakterija. Donje rublje perite blagim deterd¾entima.
Izbegavajte rafinisanu hranu, zaslaðene voæne sokove, ¹eæer, kafu i alkohol u ishrani.
®enama u postmenopauzi s èestim upalama urinarnog trakta mo¾e da pomogne redovna upotreba estradiol vaginalne kreme.
U novije vreme vrlo je popularno kori¹æenje preparata od brusnice (list i plod). Sok od brusnice i borovnice spreèava prianjanje bakterija uza zid be¹ike. Zato se preporuèuju dve-tri èa¹e soka tokom dana. Da bi delovao, pijte ga svaki dan tokom osam nedelja.
Od lekovitog bilja za leèenje uroinfekcija najdu¾u i najèe¹æu primenu ima uvin èaj. Preporuèena dnevna doza je od 10 do 12 grama. Uva, za razliku od biljaka s dijuretskim delovanjem, koje potpoma¾u radu bubrega poput lista koprive, nije namenjena uzimanju du¾em od sedam do 14 dana.

blic


jecapereca

Odlicna tema posto su urinarne infekcije ceste i to narocito u letnjem periodu

Smrda

prolom voda je zakon za ovo,
1 l na ex,i naravno antibiotici...