Vesti iz Haskog tribunala

Started by Bred, 17-02-2007, 17:19:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92, Beta    
Hag, Pri¹tina, Podgorica -- Svedok protiv Ramu¹a Haradinaja poginuo u Podgorici u saobraæajnoj nesreæi, tvrde podgorièke Vijesti. Tribunal bez komentara.


Ramu¹ Haradinaj   
Podgorièke Vijesti objavile su da je u glavnom gradu Crne Gore u saobraæajnoj nesreæi poginuo Rom Kujtim Beri¹a koji je trebalo da svedoèi pred Ha¹kim tribunalom protiv Ramu¹a Haradinaja. Portparol ha¹kog tu¾ila¹tva Olga Kavran za B92 nije mogla ni da potvrdi ni da demantuje da je Beri¹a na listi za¹tiæenih svedoka.

Kjutim Beri¹a, koji je prema navodima lista, trebalo da bude jedan od kljuènih svedoka protiv Haradinaja, ranije je ¾iveo u Deèanima, a poginuo je u èetvrtak uveèe kada je na njega i jo¹ dvojicu Roma u neosvetljenoj ulici u podgorièkom naselju Konik, naleteo automobil kojim je upravljao Aleksandar Ristoviæ.

Ristoviæ bi, prema pisanju lista, trebalo da bude predat istra¾nom sudiji, a u istragu se ukljuèila i crnogorska kriminalistièka policija "jer se ne iskljuèuje moguænost da nesreæa u kojoj je stradao Beri¹a, a te¹ko povreðena dvojica Roma, nije bila sluèajna".

Vijesti saznaju da je Beri¹u na dan pogibije u Podgorici posetio predstavnik meðunarodne institucije ili strane dr¾ave i sa njim razgovarao u vezi sa suðenjem Haradinaju koje je zakazano za 5. mart.

Bez reakcija organa Crne Gore

Crnogorski dr¾avni organi nisu se ogla¹avali povodom saobraæajne nesreæe. U policiji i pravosuðu nije bilo moguæe saznati koliko su opravdane sumnje da ova nesreæa nije bila sluèajna.

Pored toga, jo¹ uvek je nemoguæe dobiti odgovor na pitanje ako je Beri¹a boravio u Crnoj Gori kao svedok pred ha¹kim tribunalom - ko je bio odgovoran za njegovu bezbednost?

U ha¹kog tu¾ila¹tvu ni danas nisu mogli da potvrde ¹ta se dogodilo i da li je Beri¹a na listi svedoka.

Suðenje Haradinaju, biv¹em komandantu OVK i premijeru Kosova, trebalo bi da poène 3. marta. Tim Karle del Ponte vi¹e puta je izjavio da ima pote¹koæe da na Kosovu pronaðe svedoke koji æe potvrditi navode da je Haradinaj odgovoran za zloèine koji su se dogodili 99. godine.

U optu¾nici protiv Haradnija opisano je i muèenje Roma Mi¹ina Beri¹e, njegovog sina Saljija i jo¹ jednog mu¹karca u avgustu 98. u ¹tabu OVK u mestu Rizniæi, zbog njihove "navodne saradnje sa srpskim snagama".

hm, smrdi?  :1 :hm

mikele

Ово није први случај да се овакве ствари дешавају,зато Карла и не може да нађе сведоке,мада се нешто и не труди претерано. :namcor :namcor :namcor
Познати су многи случајеви претњи и застрашивања сведока,тако да они одустају од сведочења.А о томе се јако мало прича и јако се мало зна.На жалост.

Roben

тако то раде шиптари кратко али јеби*ачно  :djavo

mikele

Они то решавају по кратком поступку.Једном те опомену,а већ следећи пут
Зато сада ни сам Бог не може да нађе сведоке :wall: :wall: :wall:

Roben

мислим да не опомињу  :nonono:

Roben

NATO pretresao kuæe dece Karad¾iæa  
(http://nono9.us)
Posle vi¹e èasova, pripadnici evropskih policijskih snaga (EUFOR) i NATO-a okonèali su pretres kuæe dece ha¹kog optu¾enika Radovana Karad¾iæa - Sonje i Sa¹e Karad¾iæ i njihovih automobila na Palama.

Iz stana Sonje Karad¾iæ-Jovièeviæ vojnici NATO odneli nekoliko fascikli as dokumentima.

Pretres stanova Sonje i Sa¹e Karad¾iæa, kæeri i sina Radovana Karad¾iæa, poèeo je u utorak u tri èasa na Palama i trajao je oko ¹est sati.

Njih dvoje su saslu¹ani, a u akciji NATO-a niko nije uhap¹en.

Predstavnik ©taba NATO u Sarajevu Derek Èepel je rekao novinarima da je iz stanova Sonje i Sa¹e uzet materijal èiji æe se sadr¾aj analizirati.

Pripadnici medjunarodnih snaga su sa Sonjom i Sa¹om Karad¾iæ obavili informativni razgovor koji je predstavnik ocenio "korisnim".

Èepel je rekao da je "vreme da se uhapse optu¾eni za ratne zloèine kako bi se stavila taèka na taj problem".

Najavio je i dalje akcije pretresa imovine osobama koje poma¾u skrivanje optu¾enih za ratne zloèine.

"Imovina je pretra¾ena u skladu sa nadle¾nostima NATO-a da podr¾i Ha¹ki sud u privodjenju optu¾enih za ratne zloèine", saop¹tio je ©tab NATO u Sarajevu.

U akciji koja je protekla bez incidenata, uèestvovalo je nekoliko desetina vojnika sa vi¹e od 20 vozila. Policija u Istoènom Sarajevu nije bila ukljuèena u tu akciju.

Pro¹le sedmice je zamenik visokog predstavnika u BIH Rafi Gregorijan izjavio da porodica Radovana Karad¾iæa dobija novac od njega i da je ukljuèena u organizovanje njegove za¹tite.

On je dodao da se treba zamrznuti imovina onima koji poma¾u optu¾ene za ratne zloèine i podsetio da je zakon o tome usvojen marta 2006. godine.

Prema njegovom mi¹ljenju, zamrzavanje imovine bi moglo biti "vrlo moæno sredstvo kojim bi se naveli da saradjuju sa organima za primenu zakona".

U poslednjih desetak dana ovo je druga akcija medjunarodnih snaga u BiH izvedena na Palama, po¹to su prethodnog puta vojnici izvr¹ili pretres kod paljanskog biznismena i ratnog komandanta Romanijske brigade Radomira Kojiæa, koji je takodje osumnjièen da pripada mre¾i podr¹ke ha¹kom optu¾eniku Radovanu Karad¾iæu.

(agencije)


како ме ови из натоа нервирају  :namcor секо би их на комаде

Bred

hm da, a haski tribunal haradinaja ipak pustio na slobodu iako je znao da ce da pokoka svedoke. jos jedan dokaz u prilog tezi da je taj sud napravljen za Srbe.

Bred

jadna deca. ja stvarno ne znam sta bih savetovao svom ocu da je, ne daj Boze, na Karadzicevom mestu.........

Wolf

Sta bi mu savetovao? Drz' se cale!!!

Bred

hm ili predaj se i spasi nas bede?

Darker

Ajde sad ozbiljno??? ©ta bi mu rekao???
Predaj se i spasi na¹a dupeta smaranja?? Yeah, right...

mikele

Јбте па ови са 20 возила иду у један најобичнији претрес. :wall: :wall: :wall:

Quote from: Darker on 26-02-2007, 15:16:33
Ajde sad ozbiljno??? ©ta bi mu rekao???
Predaj se i spasi na¹a dupeta smaranja?? Yeah, right...
Ја ћу искрено да ти кажем да не бих знао шта му кажем,јер то је јако тешка ситуација. :hm :hm :hm
Мада и овако га не могу видети,тако да им скоро исто дође да ли је у затвору или у бекству,јер до краја живота ће морати да бежи.
Не дао Бог ником да буде на њиховом месту.

lijepa bosanka

#12
Alo,bre jeste li blesavi?! Da èovjeku koji mi je podario ¾ivot ka¾em...
Idi predaj se,neka ti se ismijavaju tamo!!!! Nikada!!!  :nene:

®ao mi je ¹to porodicu toliko uznemiravaju.. :ohwell:

Wolf

Da mi je cale, naravno da bih mu rekao da se ne predaje.
A i ovako kazem:"Ne daj se Raso!!!".

Bred

lb, zbog toga i kazem. da mu bar porodicu ostave na miru a on mi je valjda vazniji ziv makar i u zatvoru. :wink: