Albanci iz Grbavca: Represija

Started by Bred, 04-07-2007, 14:34:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

| Izvor: FoNet 
Medveða -- Me¹tani albanskog sela Grbavce od predsednika op¹tine Medveða tra¾e za¹titu zbog nejednakog tretmana policije prema njima i Srbima.

U pismu Slobodanu Dra¹koviæu me¹tani upozoravaju na to da "nere¹eni problemi mogu dovesti do ne¾eljenih posledica". "Molimo vas da nam odgovorite da li u ovakvim uslovima represije policije mo¾emo biti mirni graðani koji obraðuju imanja, vr¹e eksploataciju ¹ume i bore sa za egzistenciju svojih porodica i da li mo¾emo opstati na ovom podruèju", stoji u pismu.

Oni tra¾e za¹titu od "jedne vrste represije policije". Me¹tani Grbavca kao povod za pismo predsedniku op¹tine navode "neadekvatno postupanje komandira lokalne policije Radomira Radovanoviæa u nedavnom incidentu".

U pismu se navodi da je, posle verbalne prepirke grupe Albanaca iz tog sela, koji su sekli ¹umu, i Ratka Sto¹iæa iz Ravne Banje, ovaj oti¹ao po pu¹ku i zapucao u njihovom pravcu.

Me¹tanin Naim Muratoviæ ka¾e da je grupa Albanaca dogaðaj prijavila patroli policije. "Oni su nam rekli da sutradan odemo na policijski punkt u Marovac. To smo i uradili, a tamo je bio i komandir policije iz Medveðe Radovanoviæ", ka¾e on.

"Drugi policajac, koji je bio s njim, upozorio je Sto¹iæa da to vi¹e ne radi i da sledeæi put neæe proæi samo sa upozorenjem. Komandir se potom obratio nama i rekao nam da vi¹e ne izlazimo na put Sto¹iæu, da ga ne uznemiravamo. 'Imaæete probleme sa mnom, vodiæu vas u zatvor', zapretio nam je", rekao je Muratoviæ.

Muratoviæ ka¾e da je pretnju èulo vi¹e Albanaca i Srba, ali i da je Sto¹iæ nastavio da telefonira pojedinim Albancima i da im preti kako æe ih pobiti.

Albanci iz tog sela, ali i iz Medveðe, tvrde da policija u poslednje vreme razlièito postupa prema njima i prema Srbima kada su u pitanju slièni prekr¹aji.

Oni ozbiljne zamerke iznose i na raèun sudije za prekr¹aje u Medveði i tvrde da Srbi dobijaju mnogo bla¾e kazne za ozbiljne prekr¹aje, dok pripadnici albanske zajednice bivaju osuðivani na vi¹emeseène kazne zatvora zbog "obiène kafanske tuèe".


b92