HPLC/PDA hromatogram i prisustvo lekova?

Started by rodofasclepius, 09-07-2007, 13:24:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

rodofasclepius

Pozdrav svima,

Molim vas da mi neko pomogne u vezi sa jednom nedoumicom koju imam. Napominjem da nisam student Farmaceutskog fakulteta, poznajem samo osnove farmakokinetike i dinamike (ADME, half-life, etc.) interesuje me kako je moguce da antiepileptik Phenobarbiton, koji je administriran intramuskularno 13 sati pre smrti jednog pacijenta, ne bude uopste detektovan u krvi, urinu i uzorcima tkiva pokojnika primenom HPLC/PDA, s obzirom da je poluzivot Phenobarbitona kod odraslih izuzetno dugacak (negde oko 50 sati), a da se, koliko sam razumeo, generalno uzima 4-5 poluzivota kao period eliminacije leka iz organizma. Razgovarao sam sa jednim toksikologom koji mi je rekao da postoji mogucnost da je osetljivost detektora (HPLC) bila smanjena, odnosno da toksikolozi, po pravilu, traze vece, toksicne ili letalne, a ne terapijske doze lekova. Uput za toksikologiju je, inace, glasio: analiza na prisustvo lekova. Pacijent je bio oko 6 nedelja u bolnici u komi i na osnovu njegove terapijske liste je morao imati gomilu lekova u organizmu, ali hemijsko-toksikoloskom analizom gore pomenutom metodom nije dokazano prisustvo lekova, odnosno u dopuni izvestaja, lekova iz grupa fenotiazin, benzodiazepin, triciklicni i tetraciklicni antidepresivi i antiepileptici. Moze li neko da mi objasni na koji nacin je ovo moguce? Ako su potrebne dodatne informacije, feel 3 2 ask. Pozdrav,

Dejan Arsenijevic

rodofasclepius

[izbrisan enein post]-Bred

Enea, nisam imao nameru da uvredim ni Vas ni bilo koga drugog na Forumu ovim post-om, nisam student farmacije, vec Medicinskog fakulteta u Bg-u i ne vidim razlog zasto samo studenti farmacije mogu da imaju takve username-ove. ko god zeli moj e-mail neka me slobodno kontaktira na private i dobice ga bez problema.  Nisam znao gde da postujem poruku, pa mi se ucinilo korektnim ovde gde su subforumi farmakokinetika i toksikologija, jer je ova tema veoma bliska sa tim subforumima. Posto imam prijatelja sa vaseg faxa on nije znao da odgovori osim da je cudno, da ce se raspitati i preporucio mi je ovaj forum, u fazonu "mozda ti neko odgovori". Neka administrator prebaci post gde misli da bi trebalo ili neka ga obrise. Izvinjavam se jos jednom ako sam ovim postom bilo koga uvredio, samo trazim malu pomoc oko nekih detalja koje mozda vi znate. Poz,

Dejan Arsenijevic

Bred

enea, aman!
ima ko da misli o tome kome je gde mesto na forumu!
Dejane, dobrodosao i verovatno ce se naci neko da vam odgovori, ja jos nisam polozio farmakologiju. :wink:

rodofasclepius

Bred, hvala na dobrodoslici i pozdravljam Vas korektan odgovor. Zanima me, takodje, da li neko moze da potvrdi da se pikovi koji se jave u hromatogramu automatski uporedjuju sa bankom podataka svih lekova koji se legalno nalaze u upotrebi u Srbiji, i da se, u stvari, na taj nacin odredjuje kvalitativna identifikacija leka, odnosno koji je to lek (pik) u pitanju? Ponavljam, izvinjavam se ako sam postavio mozda cudna pitanja, jos uvek ucim o hromatografskim analizama. Jos jednom hvala i poz

Dejan

Bred

U principu da, kvalitativna analiza lekova se moze vrsiti i hromatografski[i vrsi se] i to uglavnom tako sto se hromatogram[sa sve pikovima]analizirane supstance/leka uporedjuje sa hromatogramima poznatih lekova npr sa bazom podataka.

Pokusjate da kontaktirate profesora farmakologije na ovaj email [email protected] mada moje iskustvo kaze da profesor ne odgovara na emailove...

Enea

Quote from: Bred on 12-07-2007, 11:59:43
U principu da, kvalitativna analiza lekova se moze vrsiti i hromatografski[i vrsi se] i to uglavnom tako sto se hromatogram[sa sve pikovima]analizirane supstance/leka uporedjuje sa hromatogramima poznatih lekova npr sa bazom podataka.

Pokusjate da kontaktirate profesora farmakologije na ovaj email [email protected] mada moje iskustvo kaze da profesor ne odgovara na emailove...

LM, ako to ne upali, uvek nama dobro znana:

HNO3cc + KNO3 + fenobarbiton = zuto

a postoje i drugi nacini... jos pouzdaniji od hplca :K

Favis

A sta mislite on tome da Dejan kontaktira nekog sa analitike lekova...ubedjena sam da ce neko od asistenata koji rade spec. radove znati da mu pomogne!!! ...ako budu hteli i imali vremena  :ohwell:

Adonis_Vernalis

Mislim da bi tu kombinacija LC-MS mogla da bude od koristi. Takvo cudoviste imaju u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja na VMA i mislim da rade analize za "treca lica". Vredi pokusati.

Zasto mislim da je to cudoviste od pomoci? Zato sto je limit detekcije masenog spektrometra kao detektora reda velicine femtomola (svojim ocima sam gledao kako baja sa UIC pronalazi dva-tri molekula verapamila u bioloskom uzorku). Pogotovo ako imaju quadrupole ion-trap, kojim mogu snimiti "klasicne" masene spektre analita, a njih je itekako lako pronaci u bazama podataka izmedju miliona jedinjenja.

Dakle, VMA.

Uzgred, medicina i farmacija su do Salernskog edikta bile jedno te isto. Kako god bilo, bastinimo iste oznake, iste zastitnike, mnogo toga. Eskulapa i Higiju, ako nista drugo. Dobrodosao, kolega!

kaja

Slazem se.
Ja sam bas htela da kazem da je pitanje za toksikologe.
VMA definitivno.

Adonis_Vernalis

Enea

Adonis_Vernalis

Pa, onda, da se tema zamandali? Ko ziv, ko mrtav, Asklepijusov rodjak je dobio odgovore koje nije ni trazio, a mi smo davali odgovore u prazno... Mozda je, u junskom roku, dobio odgovore na ispitna pitanja na Medicini, pa polozio s bankom, a nama ni cestitku s Rodosa?

Glasam da se tema zakljuca.

Enea

Quote from: Adonis_Vernalis on 09-08-2007, 11:41:04
Pa, onda, da se tema zamandali? Ko ziv, ko mrtav, Asklepijusov rodjak je dobio odgovore koje nije ni trazio, a mi smo davali odgovore u prazno... Mozda je, u junskom roku, dobio odgovore na ispitna pitanja na Medicini, pa polozio s bankom, a nama ni cestitku s Rodosa?

Glasam da se tema zakljuca.

lol. ova tema josh uvek postoji.. a Asklepijusovom rodjaku ni traga ni glasa..

Adonis_Vernalis

Bred nista ne baca...

Ja mislim (moracu da proverim) da se jos uvek iz podruma foruma mogu iskopati postovi likova kao sto su VazdaGladan, PevaljkaFromNis i drugih koji zasjase ko meteor i zgasnuse jednako brzo...

pig_am_am

:K enea sta si rekla coveku na pocetku teme?  :>

mene je moja dobra asistentkinja lepo naucila da u toksikoloskom izvestaju ne sme da pise samo nije dokazano prisustvo nego nije dokazano prisustvo tom i tom metodom  :K

jel mogu nesto da vas pitam,ali ne zamerite mi molim vas ako lupim...? :roll:

a sta se desi ako nekome damo barbiturat i strihnin [off] recimo [/off]?

nadje se koncentracija oba? ne nadje se nista?

tj. da li je taj covek mogao da primi jos neki lek koji dovede do toga da se fenobarbiton ne nadje?

[off] nadam se da bred ipak baca nesto, jer ce me biti sramota kad polozim neke ispite koji imaju veze sa ovim i shvatim da sam lupila glupost...ali morala sam da pitam [/off]