Kina, za zaljubljenike...

Started by Adonis_Vernalis, 12-07-2007, 17:54:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Adonis_Vernalis

Kina...

kad cujete ovu rec, odmah vam se u mislima stvori kosooko i crnokoso ljudsko bice, puta milijardu i tri stotine i kusur miliona neverovatno slicnih replika...

Mozda se nekome otvore nepca, jer se prisecaju gurmanskih uzivanja u nekom od finih kineskih restorana? Mozda neko krene da gundja, jer se seti Bloka 70, koji nikada nije bio cvetno polje, a postao je smetlistem otkada Kinezi tuda glavinjaju, prodajuci svoju robu sumnjivog kvaliteta?

Hocu da, iz licnih razloga, popricamo o Kini.

Za pocetak: Kinezi su obdareni ogromnom inteligencijom. Ne zato sto su genetski pametniji od ostatka sveta, vec zato sto priroda njihovog jezika (imaju reci, ali njihovo znacenje zavisi od frekvencije kojom neku rec saopstite, kao i od vrste ideograma kojim tu rec napisete... zamislite igru Lego kockicama u kojoj ne samo oblik, vec i boja, pa cak i zvuk i toplota tih kockica nesto znace) pobudjuje mnogo vise asocijativnih zona neokorteksa nego priroda npr. engleskog ili bilo kojeg drugog, nama bliskog jezika.

To su mirni i dobri ljudi. Slicni nama. I mi smo pretezno mirni, i ponekad dobri. Ponekad me podsete na decicu. Nemojte ih mrzeti samo zato sto imaju kose oci i crnu, ravnu kosu i zato sto nemaju evropske manire za trpezom. Nemojte im zameriti sto halapljivo jedu (pokusajte jednom da supu sa rezancima pojedete stapicima, pa cete videti kako cete sami izgledati i zvucati pritom). Umesto toga, idite do onog mracnog Muzeja na uglu Palmoticeve ulice, pa ako jos uvek postoji, pogledajte izlozbu Carske bronze jedne od najdrevnijih kineskih dinastija.

Imalo se tu kojecega videti...

Moglo se tu videti nebrojeno dokaza neverovatnog zanatskog majstorstva. I estetike, careva cele Azije vredne.

Poenta ove teme, koju pokrecem, je da pokusate Kinu manje da mrzite. Eventualno, da je zavolite. Lepse je voleti, no mrzeti, jelda?

Ne razumemo ih. Daleko su nam. Mozemo ih shvatiti. Nisu to Marsovci, nego ljudi. Isti su kao i mi, samo... kosooki... i imaju crnu, ravnu kosu...

Darker

QuoteTo su mirni i dobri ljudi. Slicni nama.
:116: :116: :siza: :siza:
Profesorski poku¹aj ¹lihtanja srpskoj naciji i pobuðivanja njene savesti i pameti :pljes: :pljes:
:cvet
(Nadam se samo da nije uzaludan)

zoe

QuoteKinezi su obdareni ogromnom inteligencijom. Ne zato sto su genetski pametniji od ostatka sveta...

...већ зато што из квантитета произилази квалитет :>

Quote...vec zato sto priroda njihovog jezika (imaju reci, ali njihovo znacenje zavisi od frekvencije kojom neku rec saopstite, kao i od vrste ideograma kojim tu rec napisete...

Е ово знам! Чак сам имала прилике да слушам кинески свиран на виолини! :) Они стварно могу да се разумеју међусобно чак и без употребе слогова (наравно, не апсолутно све)!
А ја мислила да само Срби имају интерне оркестарске псовке у свираној форми :>

Ово ми је малко засметало...

QuotePoenta ove teme, koju pokrecem, je da pokusate Kinu manje da mrzite.

Прејака реч, чини ми се... Ајде да покушамо да је ублажимо и назовемо је одбрамбеним механизмом услед страха од непознатог :)

Као што рекосте:
QuoteNe razumemo ih.

Годину дана пре него што сам постала члан Светског оркестра, Оркестар је имао концертну турнеју по Кини. Жао ми је што сам је пропустила... због много чега... Али имала сам прилике да одгледам документарни филм снимљен о тој турнеји и чујем коментаре оних који су тамо били. Филм је, ни мање ни више, понео назив - Surviving China! За мој укус, наслов сувише тенденциозан... Непријатна чуда су се заиста дешавала, али је вероватно најчуднији био судар цивилизација оличен у кинеским и шпанским (који су иначе, домаћини оркестра) организаторима турнеје. Након филма, девојка из Кине која га је гледала (а која је и била на тој турнеји), била је страшно повређена и плакала је... Иако нисам имала никакве везе са свим тим, било ме је јако срамота... Још неки људи су имали потребу да јој се извине...

QuoteMozda se nekome otvore nepca, jer se prisecaju gurmanskih uzivanja u nekom od finih kineskih restorana?

Занимљиво, сви ми понекад уживамо у кинеској храни у неком од финих ресторана, али су глобализовани трбуси музичара са поменуте турнеје остали прилично незадовољни услед константног конзумирања онога што глобализација још увек није прогутала... Ваљда је то због оне необичне појаве да се никад не можемо најести од онога што нам је релативно страно (можда ова реченица звучи прилично глупаво :K, али се сваком сигурно десило да остане гладан после клопања неког "специјалитета") :luda

Не бојим се ја за Кинезе... Кина је моћна, волели је или не! Велика кошница у којој свака пчела зна своје место и свој задатак. А идуће године Пекинг ће постати центар света јер ће тамо горети олимпијска бакља! За време Игара, нема рата, нема мржње... само шанса да се крилатица Хлеба и игара преименује у Пиринча и игара! O0 :>

Adonis_Vernalis

@ Zoe...

Da, slazem se da je rec "mrznja" prejaka. Ali, upotrebio sam je namerno. Jer, primecujem da se sa nama, Srbima, nesto cudno desava: malo, malo, pa Zvezda, Partizan ili fudbalska reprezentacija, popiju poneku tesku novcanu kaznu (a o blamazi da ne pricam) zato sto su navijaci iz Srbije na rasnoj osnovi vredjali nekog fudbalera crne koze. I to nije sve. Marija Serifovic, ili pre nekoliko godina i sam Zeljko Joksimovic u Istambulu, dozvolili su sebi da im iz usta izlete neke stvari koje su Fince, odnosno Turke, jako povredile. A o Kinezima da ne pricam: pa i ovde po forumu se malo-malo pa pojave neke kvazisenzacionalne stvari o a priori skodljivosti kineskih lekova, kozmetike, decijih igracaka, odevnih predmeta... a sve se to, pa cak i da "Revlon" ili "Chicco" pise na proizvodu, proizvodi u Kini. Ili, Kinez poludeo pa macetom isekao prolaznike. Ne kazem da nije, ali se samo Kinezu racuna. Neka bude. Recimo da bih rec "mrznja" zaista pozeleo zameniti sentencom: "odbrambenim mehanizmom usled straha od nepoznatog".

A sto se tice implikacija naslova dokumentarca "Surviving China", jednom prilikom cu skenirati ono sto pise na mapama Pekinga, u izdanju American Express, a sto je namenjeno vlasnicima istoimenih kartica... nesto kao no-no lista... samo da vidite koliko su predrasude o Kini i Kinezima jake i duboke. Nadam se da cete se gorko nasmejati, kao i ja.

Univerzitet na kom sam radio, tokom leta je renoviran. Izbili su sve prozore, kroz prozore poizbacivali napolje stari laboratorijski namestaj, malter obili do cigle, poskidali sve stare podne obloge, laboratoriju po laboratoriju, pa sve iznova sagradili. Sve se caklilo i sve je sijalo. Moju nisu dirali, dok ne odem. Jedne veceri, jedan od tih zidara, koji u zivotu belca nije video, otvorio je vrata i zastao, kao gromom osinut. Ukopao se na citav minut i blenuo kao cudo da je video. A gledao je u mene. Bi mi neprijatno. Onda je promrmljao nesto kao "Izvinite" (toliko kineskog razumem), otrcao niz hodnik i doneo mi ananas, kojeg je u roku od nekoliko sekundi priredio za jelo (tehniku sam zapamtio, jos samo da postignem brzinu). I onda smo nas dvojica seli na patos i smazali taj ananas, onako iz kese u koju je bio zapakovan. Bio je srecan, kao dete. I svaki dan mi se javljao sa skele, viseci o konopcu, kad god bi me video.

U Pekingu sam se smucao i "sumnjivim cetvrtima". Nikada me niko nije ni mrko pogledao, a kamoli odzepario ili prebio. Zato vise nego dobro razumem suze devojke iz Kine koja je gledala taj dokumentarac o tome kako su stranci doziveli njenu zemlju.

Bice bolje, zar ne? Meni je bila dirljiva reklama za Olimpijske igre, u vreme kada je Peking trebalo da bude nominovan za organizatora Olimpijade 2008: grcki junak (sa neke anticke vaze) predaje stafetu kineskom junaku (sa neke njihove, jednako stare ili cak starije vaze)...

Darker

E, zna¹ kako, ja kontam koliko njih ima... Procentualno verovatno ima mali broj "devijantnih", ali gledano u na¹im razmerama-to je ba¹ puno... :K
A kad ka¾e¹:"Kinezi" nisu mi asocijacija Kinezi iz Kine nego Kinezi sa Nbg-a :wink:
Mo¾da bi ljudi po¾eleli da ih razumeju kad bi oti¹li u Kinu, ali mo¾da ne ¾ele da ih razumeju ovde :wink:
Kao ¹to ne ¾ele da skapiraju ni Rome, sa kojima imaju malo du¾u istoriju :wink:
Treba Kineska ambasada da pokrene kampanju, pa makar preko klope-da vi'¹, i mo¾e se uradi ne¹to :K
Uostalom, ljubav ulazi preko stomaka :K

E a ima jo¹ ne¹to, gledamo na njih kao Albance, kao na inferiorne (za¹to vi¹e mrzimo ¹iptare nego hrvate? Nije zbog Kosova :K), sa gnu¹anjem, mislim da je to glavni razlog, a uzrok tome su upravo NBG Kinezi( barem se ja tripujem da je to razlog :K)Za veæinu ljudi je to jedini kontakt sa njima i na osnovu njega projektuju sliku na milijardu ljudi( a mo¾da i na sve "¾ute" :wink)

Adonis_Vernalis

Za sada, bice mi dovoljno da, bar poneko, bar na ovom fakultetu, pocne da razmislja svojom, a ne kolektivnom glavom, svojim osecanjima, a ne osecanjima i psihologijom stada. Dok se Kineska ambasada ne seti da pokrene kampanju "Upoznajte Kinu, da biste je vise voleli" (uzgred, zna li iko gde je u Bg Kineska ambasada?), ja cu ovde instalirati antenu i zraciti unaokolo pozitivne misli.

Sto se klope tice, probajte je. Ali ne onu, prilagodjenu nasim nepcima, vec onu koju sami za sebe kuvaju NBg Kinezi. Imaju ne jedan, nego vise restorana. Naci cete vec nesto sto ce vam se bas dopasti.

A prica o inferiornosti jednostavno ne drzi vodu. Jer, kao antipod njihovoj inferiornosti, imamo pricu o sopstvenoj superiornosti. Ovde se zaustavljam, jer o svom narodu i sebi samom imam prilicno visoko misljenje. I ne bih da ga kvarim.

olgica

Hmmmm, Kinezi. Kinezi sa nbg, kao i svih ljudi ima ih raznih, ali nekako su najvise primeceni oni prljavi, koji zaudaraju(da ne kazem smrde),koji imaju neke cudne navike ponasanja(tipa pljuvanje po ulici, praznjenje nosa po istoj, i slicno). A kineski trzni centar koji izgleda kao leglo zaraze..... Mislim da tu nisu samo oni krivi nego i mi(Srbi).Mislim da po njima ne mozemo suditi o celoj naciji, nego put pod noge i pravac Kina, da upoznamo prave Kineze i da vidimo sta sve krije i otkriva ta ogromna zemlja.

zoe

Ако вам се не иде на НБГ, немојте ни ићи... :) Мени "жути" стварно не сметају... :)

Е да, једна епизодица са поменуте кинеске турнеје...
Разуздани оркестраши пијанчили у неком кинеском локалу у некаквој забити. Пошто је то шарена дружина са свих страна света, разних боја коже, необичних црта лица, која галами на разним језицима, а најчешће на енглеском са призвуком земље из које говорник долази, привукла је пажњу домаћих косооких. Један је био баш радознао па решио да их мало упозна и тако редом питао ко је одакле и како се зове. И тако дође он до једне моје другарице... Лик се потпуно одушевио кад је чуо да је из Србије! Ето, он баш у Србији има бизнис, ту на НБГ-у! Прозборио је коју српску реч, демонстрирао како се Срби крсте, и увалио мојој другарици број телефона! :>

Ни ти Кинези више нису ванземЉАци :K

olgica

tarantulica

Da nije ambasada u Uzichkoj ulici?
Secam se da je bilo planirano da bude tamo, ali ne znam shta je bilo od toga...  :hmm

Quote from: olgica on 17-07-2007, 12:41:14
Hmmmm, Kinezi. Kinezi sa nbg, kao i svih ljudi ima ih raznih, ali nekako su najvise primeceni oni prljavi, koji zaudaraju(da ne kazem smrde),koji imaju neke cudne navike ponasanja(tipa pljuvanje po ulici, praznjenje nosa po istoj, i slicno). A kineski trzni centar koji izgleda kao leglo zaraze..... Mislim da tu nisu samo oni krivi nego i mi(Srbi).Mislim da po njima ne mozemo suditi o celoj naciji, nego put pod noge i pravac Kina, da upoznamo prave Kineze i da vidimo sta sve krije i otkriva ta ogromna zemlja.

Takvi ljudi se svuda primete, bilo da su beli, crni, zuti ili zeleni  :wink:

Darker

Adonis_Vernalis

Quote from: olgica on 17-07-2007, 13:07:22
Zivim na Nbg!

I ja, sto smatram prednoscu, jer mogu mnogo lakse da trknem do Bloka 70 i potrazim neke namirnice koje mi bas nedostaju, kao i stapice kad se izlizu od upotrebe, i vok za pravljenje onih papazjanija, i soja-sos, i crveni biber, i rotkva, i alge, i shii-take pecurke, i bambusovi izdanci, i paklena rakija od pirinca, i kineske supe iz kesice (mogu da budu bas mmm), i ono beskrajno slatko posudje tipa cinijetina, cinija i cinijica, one blentave porcelanske kasike, pa solje sa poklopcem i slicno...

Da, pomalo smo i mi krivi. Kineska cetvrt u LA ili San Francisku uopste ne lici na leglo zaraze. Lici na neki pitoreskni gradic u nekakvoj kineskoj zabiti na moru, i u svakom turistickom bedekeru LA ili San Franciska, Kineska cetvrt je obavezno navedena kao jedna od atrakcija. Mozda vonja mirisom kriminala, o da, ali LAPD (Los Angeles Police Department) vec zna kako da Trijadi stane na rep.

Dok ne pocnem da pisem putopis i kacim slike, razmislite i vi o mogucnosti da budete "razmenjeni" preko NAPSer-a ili vec neke druge studentske organizacije sa kolegama i vrsnjacima iz Kine. Za pocetak, gadjajte School of Pharmaceutical Sciences, Peking University Health Science Center, Beijing, China.

Evo i linka, pa gledajte.

http://www1.bjmu.edu.cn/E_bjmu/index.htm

Evo i drugog, za one koje mrzi da traze njihovu Farmaciju:

http://spspku.bjmu.edu.cn/

Evo i treceg, za one koji zele da vide moga Profu (Prof. Dr Shao-Qing Cai, drugi sleva na fotografiji gde se vidi cetvoro ljudi):

http://spspku.bjmu.edu.cn/2007jb/w2007-6-24-93.htm

willie the scot

cu da se prijavim...nadam se da ce da me kljukaju piletinom sa sosom od narandze...ta radza, takodje, ne zvuci lose...
a sto se tice kineza iz blokova, zamislite koji je to sloj kineske populacije koji u srbiji trazi prosperitet...a treba poci i od sebe...da li bi ti kinezi bili kulturniji da su dosli u kulturniju sredinu?

Adonis_Vernalis

Willie,

nema potrebe da te oni kljukaju tim praznikom za nepca. Odes sam preko puta, i umesto da udjes u Kentucky Fried Chicken, udjes u jednu prchvarnicu, jednu od mnogih koje se na Xue Juan Lu (ulica koja protice pored kampusa Univerziteta cije linkove poslah), pokazes prstom i na srpskom kazes: ocu ovo... i Kineskinja ti spakuje (pitajuci te koliko porcija pirinca zelis poneti), platis 2 - 5 juana i odes u prvu ladovinku gde ces se izuti i sebe castiti neverovatnim gastronomskim uzitkom, koji ne goji, vec topi kile.

Kinezi iz Kine koji traze prosperitet ovde su siromasni ljudi i ne treba im se smejati na tome. A da li bi bili kulturniji nego sto jesu, da im okruzenje to dozvoljava? Naravno da da. Obratite paznju na LA i NY i SF i druge americke gradove koji se ponose svojim Kineskim cetvrtima i preporucuju ih turistima.

zoe

Quoteda li bi ti kinezi bili kulturniji da su dosli u kulturniju sredinu?

Хм, и сад ћемо опет пљувати некултурне Србе... ех... па јесте, Срби су за све криви!
Ти грозни, штрокави, неотесани Балканци... :T

Да је Кинезима овде лоше, давно би се покупили и отишли у неку од атрактивних кинеских четврти тамо преко океана, и глумили би зоо врт за туристе... :T