500 GB na jednom DVD disku

Started by Bred, 14-07-2007, 11:37:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Nauènici s tehnièkog univerziteta u Berlinu pomoæu hologramske tehnologije smestili 500 GB podataka na jedan DVD disk.

Priredio: Milan Ðukiæ
Izvor: IT Pro



Nemaèki nauènici prona¹li su naèin za snimanje do 500 GB podataka na jedan DVD disk. Krajnji cilj projekta Microholas - kojim rukovode struènjaci s Instituta za optiku i optièke tehnologije na tehnièkom univerzitetu u Berlinu - je da se kapacitet do 2010. godine udvostruèi i bude 1 TB (terabajt). Na èelu projektnog tima je dr Suzana Orliæ.

Velika gustina zapisa posti¾e se tehnikom pod nazivom mikrohologramsko snimanje. Njome se na fizièki medijum dodaje treæa dimenzija i stvaraju hologramske mre¾e koje se mogu koristiti za snimanje i èitanje podataka.

"Implementacija mikroholografije za skladi¹tenje digitalnih podataka na disk potencijalno mo¾e da postane najveæi korak napred ka stvaranju terabajtnih optièkih medijuma za skladi¹tenje. Glavna prednost mikrohologramskog pristupa ogleda se u tome ¹to skladi¹tenje bitova uvodi u treæu dimenziju. Kori¹æenjem hologramskog multipleksiranja staze se na disku mogu meðusobno preklapati."

Microholas diskovi umnogome nadma¹uju kapacitete postojeæih optièkih medijuma. Dvoslojni Blu-ray diskovi trenutno prihvataju najvi¹e 50 GB, dok HD DVD diskovi imaju maksimalni kapacitet od 30 GB. Ipak, oèekuje se da æe se kapacitet tih medijuma vremenom poveæavati.

S obzirom na èinjenicu da se za dva nova formata ¾estoko bore za prevlast na tr¾i¹tu, projekat Microholas æe mo¾da, pre svega zahvaljujuæi superiornom kapacitetu za skladi¹tenje, imati mnogo veæe ¹anse za komercijalni uspeh.

b92