Kako se postaje ¾ena ¹irom svijeta

Started by tarantulica, 17-07-2007, 15:41:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

tarantulica

    Kako se postaje ¾ena ¹irom svijeta
   

   
Kolumbija i Venecuela – Kod indijanaca iz plemena Vaju, koji ¾ive u Kolumbiji i Venecueli, prelaz iz faze djevoja¹tva u fazu ¾ene nema vremensko ogranicenje – mo¾e da traje od nekoliko dana do nekoliko godina. Kada djevojka dobije menstruaciju, zatvaraju je u kolibu, u kojoj ostaje sve dok njena baba po majci ne odluci da je unuka spremna da preuzme ulogu ¾ene.
Prvog dana izolacije, baba i ujuci joj briju sve dlake na tijelu, ¹to simbolizuje proces odrastanja. Osim posjete «pijaca» - duhovnog ucitelja, koji se moli za nju dok se ona, na mjesecini kupa u biljnoj kupki, nju smije da obilazi samo njena baba. Ona dolazi svakodnevno, upucuje je u seksualne tehnike, kojima ce udovoljiti svom buducem mu¾u i uci je kako da ljulja ljulja¹ke za djecu.
Nakon izolacije, djevojka se vraca u pleme, a njenu roditelji organizuju veliku svecanost, na kojoj slu¾e pecenu kozu, a medu pozvanima su i potencijalne mlado¾enje. Kada se djevojka prvi put pojavi u javnosti, ona izvodi «jonu» - tradicionalni Vaju ples, za koji vjeruju da pokrece vjetar. Djevojka potomo dabira momka, igrajuci oko njega, a na kraju mu pada pred noge.

Brazil
– U plemenu Zo, koje ¾ivi kraj Amazona, rasprostranjeno je vjerovanje da je prva menstruacija znak da je djevojka u najosjetljivijoj ¾ivotnoj fazi. Djevojku farbaju u crveno i «pu¹taju joj krv» tako ¹to joj zasjeku noge – ovo simbolizuje krv izgubljenu tokom menstruacije, a smatra se da obred cuva djevojcino zdravlje.

Bali – Kada djevojka na Baliju ude u pubertet, mora da prode kroz ritual proci¹cavanja prilikom kojeg joj se turpijaju gornji ocnjaci i sekutici. Na Baliju se vjeruje da se ljudi razlikuju od ¾ivotinja upravo po izravnatim vrhovima ovih zuba i da se tako sprjecava «sad ripu» (unutra¹nji neprijatelji ljudske du¹e: bijes, ljubomora, pohota, zbunjenost i pohlepa). Tokom ceremonije, djevojka simbolicno «umire» da bi se ponovo rodila kao odrasla ¾ena. Djevojka le¾i na prostirci na podu, a svje¹tenik radi na njenim ocnjacima i sekuticima koristeci veliku metalnu turpiju. Ona se povremeno uspravlja da bi strugotinee ispljunula u kokosovu ljusku. Proces je neprijatan, ali nije toliko bolan. Donji zubi se turpijaju da bi se postigla ravnote¾a izmedu izmedu dobra i zla. Na kraju rituala se kokosove ljuske sa strugotinama zuba zakopavaju u zemlju u blizini porodicnog hrama.

Srednji Istok
– Za djevojke iz beduinskih plemena u izraelskoj pustinji, ulazak u svijet odraslih pocinje tek kad ih prime u tajni svijet «kruga vezilja». Do puberteta, djevojke mogu samo da budu u blizini kruga, da donese igle ili koanc svojim bakama, majkama ili starijim sestrama. Oko dvanaeste godine ¾ivota, djevojku pozivaju da se pridru¾i kru¾oku koji u hladu maslinmovog drveta veze sitne detalje na komotnim haljinama sa dugim rukavima. Mu¹karcima je zabranjeno da sjede sa njima ili da ih posmatraju kako vezu. Dok ¹iju, ¾ene upucuju svoje kcerke u «tajne srca»: obja¹njavajuci im kolika je odgovornost ¾ena i majki i kako da se postave pred zahtjeve tradicije, se jedne strane i modernog ¾ivota, s druge. Pod tutorstvom majke ili bake, svaka djevojka uci da veze haljinu koju ce obuci za vjencanje. Ponekad je potrebno i do cetiri godine da se haljina izveze. Cesto je, sa strane, ukra¹ena sitnim cvjeticima koji simbolizuju ideju da majcino srce ostaje uz kcerku cak i kada napusti roditeljski dom. Prema beduinskom vjerovanju, kroz ovaj ritual, djevojka ce u brak ponijeti svu porodicnu ljubav i mudrost.

Darker

A je l' mogu ja da postanem ¾ena ¹irom svijeta? :K

tarantulica


Al-Jasmina


aziraphale

Quote from: Al-Jasmina on 18-07-2007, 19:12:06
Kako se postaje zena kod nas?
:>

kada se devojka dobro uda i izrodi muzu troje dece. (definiciju "dobre udaje" daju clanovi njene uze i sire familije)

Al-Jasmina


vazda gladan

па добро бре људи већ и врапци знају да девојка жена постаје кад дубоко у себи осети довољно чврст разлог за тако нешто...не у пренесеном бећ буквалном значењу

Al-Jasmina

Mislim da vrapci imaju kloaku
a to je veoma slab razlog da ispolje empatiju prema Homo sapiensu :wink:

vazda gladan

клоШТА!? дај реци ми то на српском

Al-Jasmina

Idemo u offtopic,
rec potrazi u recniku ili se priseti biologije iz srednje skole! :)

Nazad na temu!